Gość KKK Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Nie chce mi się szukać odpowiednich przepisów, najszybciej informację uzyskasz na najbliższym komisariacie. http://www.motofocus.pl/news,1038,nielegal...dowe-lampy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 tym artykułem potwierdziłeś tylko moje słowa. ważna jest barwa światła a nie technologia budowy "żarówki". pomijamy oczywiście fakt że np producent nie spełnia norm przy budowie danego podzespołu bo to jest poniżej krytyki. zgodnie z Twoją teorią spiskową dziejów np. nowe Audi R8 jest nielegalnie dopuszczone do ruchu zarówno w Niemczech jak i w Polsce! przecież ma diody w reflektorze. O ile mi wiadomo no chyba że w Kaczogrodzie się coś pozmieniało od mojego wyjazdu do Policja nie ustala przepisów tylko zajmuje się ich egzekwowaniem, a zatem przepisy zezwalają na stosowanie diód w reflektorach dlatego że ich nigdzie nie zabraniają. I jeszcze co do artykułu który wkleiłeś. Lampy homologowane na GB nie mogą być stosowane w Polsce z tego względu że są homologowane na ruch lewostronny. pzdr. edit: dwa pierwsze w kolejności artykuły znalezione w google. http://www.motofakty.pl/artykul/diody_led_...h_glownych.html http://moto.onet.pl/1469024,2244,artykul.html nic innego nigdzie nie napisali po za tym co sam wcześniej napisałem. jedyne co może być zabronione aczkolwiek tak naprawdę nigdzie nie jest bo nie ma żadnego przepisu w Polskim prawie regulującego tą sprawę to to że nie wolno stosować diodowych zaienników dla żarówki świateł mijania i drogowych a cały czas wcześniej mówiliśmy o światłach pozycyjnych, kierunkowskazach i stopu. tak naprawdę to możemy zastąpić h4, h7, h3 itd diodowym odpowiednikiem jeżeli tylko jakikolwiek producent takowy wypuści i będzie miał on homologację dopuszczającą ją do ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KKK Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Nowe samochody mają homologowane reflektory diodowe a nie "żarówki" LED. Każdy reflektor jest homologowany włącznie ze źródłem światła i tego zmieniać nie wolno (wolno wymienić reflektor). Na żarówkach również jest znak homologacji, dlaczego na zamiennikach LED niema? http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74878 http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=28878 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 zaraz zaraz, musisz się zdecydować bo sam zaprzeczasz sobie. na Led-ach są również znaki homologacyjne dopuszczające również w Polsce tu ruchu drogowego. nie na każdej oczywiście. led nie jest zamiennikiem tylko wyborem którego możemy dokonać. jak według Ciebie wygląda homologacja na źródło oświetlenia. rozumiem że ma to być na tej zasadzie że np ma być wykorzystywana żarówka h4, w tym wypadku jeżeli zostanie wykonana "żarówka" h4 w technologii LED i będzie posiadała homologację to możemy z powodzeniem zastąpić zwykłą żarówkę h4. dodam że symbol h nie oznacza w tym wypadku wypełnienia bańki halogenem bo wiele osób myśli że tak jest. żarówki z oznaczeniami h są z równie dużym powodzeniem wypełniane argonem, kryptonem, różnymi mixami włącznie z xenonem. oczywiście mówimy cały czas o żarówkach renomowanych producentów z homologacją dopuszczającą do użycia w ruchu drogowym również w polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KKK Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Tak, jeśli znajdziesz "żarówkę" H4 LED to możesz, powodzenia w szukaniu... Nigdzie sobie nie zaprzeczam - jeśli wytwórca lampy led uzyska na nią homologację to możesz zamontować ją w samochodzie, jesli wytwórca "żarówki" H4 LED uzyska homologację to możesz zastosować ją w reflektorze przystosowanym do żarówek H4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 no i bomba i wreszcie doszliśmy do porozumienia. z małym wyjątkiem. wcześniej już była o tym mowa czyli nie rozmawialiśmy o światłach mijania i drogowych bo tego narazie nie dostaniesz, pracują nad tym co było opisane w artykułach powyżej. co do pozostałego oświetlenia jak poszukasz to znajdziesz bez większego problemu. pomijając to wszystko to ani Policja ani diagnosta nie rozbiera nigdy reflektorów żeby sprawdzić co tam siedzi. choć raz na przeglądzie spotkałem się z diagnostą który kłócił się ze mną że mam założone xenony i nie mam spryskiwaczy pomimo że xenonów nie miałem, były to oryginalne świała na soczewkach plus oryginalne żarówki. niestety diagnosta nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie jak jest zbudowana lampa wyładowcza i przegląd podbił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KKK Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Nie doszlśmy Czy istnieją homologowane zamienniki? Czy, gdyby były nie do odróżnienia gołym okiem, ludzie by je stosowali? Czy tak wielki producent oświetlenia jak np Philips ma w swojej ofercie zamienniki led? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BTG Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 hmm... coś mi się zdaje panowie że pogubiliśmy wątki, na początku była mowa o postojówkach (chyba ;-)) (zwykła bańka R10) i dyskusja straszliwie przeciągnęła się na światła drogowe. Więc tak: Najsilniejsza dioda jaką widziałem do tej pory maiła 10W!!!!! Dalej za mało żeby mogło to służyć jako mijania a nie mówiąc o drogowych. Kolejna sprawa to bardzo duża ilość ciepła jaką ta dioda wytwarza i jest niszcząca dla niej. Taka dioda musi posiadać dość spory radiator. Najnowsze audi ma 2 rodzaje lamp. Te diodowe są do jazdy dziennej a nie nocnej :!: Do jazdy nocnej (żeby nie skłamać) wydaje mi się że jest to lampa wyładowcza. Co do reszty lamp (pozycyjne, stop, kierunkowskazy itp) mogą być stosowane ledy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KKK Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 10W to pobór mocy, ten parametr nie mówi absolutnie nic o światłości tej diody mogą być stosowane ledy Zgoda ale lampy ledowe a nie zamienniki żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał...G Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Odnośnie białych diod postojowych to zrobiłem ich fote jak świecą nocą na opakowaniu jest wyraźnie napisane że kolor biały. http://img139.imageshack.us/my.php?image=image004hs5.jpg A tak z mijania http://img399.imageshack.us/my.php?image=image003hs2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 cokolwiek napisali na opakowaniu to definitywnie nie są to białe diody. biała to biała i świeci na biało, tak samo jak czerwona na czerwono, zielona na zielono itd. Swoją drogą widzę że zima u Was w pełni:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał...G Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Dlatego też pisałem jak to jest z białymi diodami na swoim przykładzie :zly2: A odnośnie zimy to właśnie odwilż jest, a zima była od soboty. I tak w sumie to lepsza ta zima niż ta odwilż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tadeusz.k Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Niestety reflektory i lampy w Almerze są przystosowane do rozproszonego źródła światła jakim jest zwykła żarówka, diody Led dają światło skupione. Z biska i nocą dadzą może jakiś elekt inny niż normalnie, lecz z większej odległości, a szczególnie w dzień i z boku nie będą należycie widoczne. Widoczność=bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BTG Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Porównanie postojówek, żarówka i dioda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Niestety reflektory i lampy w Almerze są przystosowane do rozproszonego źródła światła jakim jest zwykła żarówka, diody Led dają światło skupione. Z biska i nocą dadzą może jakiś elekt inny niż normalnie, lecz z większej odległości, a szczególnie w dzień i z boku nie będą należycie widoczne. Widoczność=bezpieczeństwo. tak? a kto Ci tak powiedział? to jak świeci dioda zależy od tego jak jest zbudowana zarówno lampa jak i dioda. sama dioda może świecić zarówno światłem skupionym jak i rozproszonym to zależy tylko i wyłącznie od ukształtowania diody (soczewki) a nie od technologi w jakiej świeci. tak samo sprawa ma się z żarówką. nigdy nie widziałeś żarówek świecących skupionym światłem tak zwanych punktowych? [ Dodano: Sob 29 Lis, 2008 22:09 ] Porównanie postojówek, żarówka i dioda Obrazek a na Twoim zdjęciu wygląda jakby właśnie dioda świeciła na biało a żarówka dawała światło żółte selektywne a nie białe jak to się zwykło mówić. do białego to mu daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BTG Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 I o tym mówię. To jest biała dioda. Kolor nie jest niebieskawy jak ktoś tu pisał ale tzw zimny biały. Tu się z tobą zgodzę, jak dioda świeci zależy od jej budowy. Może świecić albo dookoła blisko 180st lub mieć światło bardziej skupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 panowie a gdzie to można kupić? to ma jakieś atesty wogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KKK Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 to ma jakieś atesty wogóle? Dowolny jaki sobie zażyczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 no no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BTG Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Poprawiłem troszeczkę posta stronę wcześniej, teraz odnośniki powinny być bezpośrednio do światełek które zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewandoree Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 polecam led dyfuzyjne ponieważ większość z diod świeci punktowo co daje taki dziwny efekt ze światło wo gole się nie rozprasza , naprawdę efekt jest powalający , porównywałem żarówki postojowe w5w z 4 wbudowanymi ledami do dyfuzyjnych i widać różnicę oczywiście polecam barwę tylko białą albo pomarańczową , zgodnie z prawem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KKK Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 zgodnie z prawem . Zgodnie z prawem wszystkie żarówki używane w oświetleniu zewnętrznym pojazdów muszą spełniać wymogi dyrektywy ECE R37. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość djkovi22 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 ja tam jezdze na zielonych diodach i jak narazie nie mam zadnych problemow i dodatkowo wymienilem mam diodowe stopy i pozycje z tylu i mam fajny okragly ledowy efekt... a dalem za te zarowki z tylu 30zl;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 a po co ci zielone diody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi