Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Błąd 0500 czyli czujnik prędkości pojazdu .

Gość iskierka

Rekomendowane odpowiedzi

Błąd 0500 czyli czujnik prędkości pojazdu . Nie wiem o co tu chodzi . Prędkościomierz pracuje normalnie , a błąd pokazuje sie od czasu do czasu . Czyściłem wszystkie styki , ale nie wiem który to czujnik i co z tym fantem zrobić . :zdziw:

Wg manuala błąd wskazuje na zbyt slaby sygnał wysyłany z czujnika do komputera.Wymontuj go ze skrzyni( jest pionowo w niej zamontowany ) podłącz pod styki woltomierz i kręć dość szybko kołkiem - powinno być 5V.Dodatkowo podłącz do niego omomierz i powinno być w spoczynku 300 ohm.Jeśli tak jest to czujnik jest ok. Jak nie szukaj przetartych przewodów lub wilgoci w okolicy styków czujnika:)

• 6 miesięcy temu...
Wg manuala błąd wskazuje na zbyt slaby sygnał wysyłany z czujnika do komputera.Wymontuj go ze skrzyni( jest pionowo w niej zamontowany ) podłącz pod styki woltomierz i kręć dość szybko kołkiem - powinno być 5V.Dodatkowo podłącz do niego omomierz i powinno być w spoczynku 300 ohm.Jeśli tak jest to czujnik jest ok. Jak nie szukaj przetartych przewodów lub wilgoci w okolicy styków czujnika:)

popraweczka, powinno być 0,5V jak sie szybko kreci kółeczkiem (tak podaje Manual), u mnie jest max 0,15V przy bardzo szybkim kręceniu- czyli mam walnięty

• 3 lata później...

ma ktoś może schemat gdzie znajduje się ten czujnik w automatycznej skrzyni w N16? szukam z teściem i nie możemy go znaleść a od czasu do czasu prędkościomierz przestaje działać :( HELP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...