Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chlapacze samoróbki szukam doświadczonych

slayer17

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - chciałbym zmotać chlapacze do mojego Tyrana. Latem błoto zawala cały lakier a po zimie mam odpryski na drzwiach - nie chce ich lakierować.

Motał już ktoś takie cuda - ja kombiuje, żeby zrobić to używając oryginalnych otworów.

Jak ktoś robił to niech sie zgłosi - może jekieś koncepcje przynajmniej będą.

no ja mam z tym doświadczenie- miałem gdzieś w warsztacie spory kawałek gumy(akurat szczęście że się fajnie cięła) gdzieś gruby na ok 0,5 cm - zabrałem się za to tak, że zwaliłem koło za którym miał być chlapacz -- popatrzyłem jak miały być otwory - i następnie wyciąłem mniej więcej taki kształt jaki miał przybrać chlapacz (czyli na oko) dużym nożem który jeszcze dodatkowo podgrzewałem nad płomieniem(tylko nie bierz żonie noża z kuchni z wiadomych powodów ;) ). Potem przyłożyłem wstępnie do tych otworów i pozaznaczałem je kredą i przewierciłem tą gume(możesz przewiercać na aucie tylko cieńszym wiertłem żeby otworu w błotniku nie pocharatać i dopiero potem powiększyć) Ostateczny kształt nadałem podobnie jak wpierw czyli gorącym nożem i nożyczkami potem jeszcze podszlifowałem lekko nierówności- pozostało przyktęcić to śrubami lub blachowkrętami. Jednak mimo wszystko znalazłem oryginalne chlapacze do swojego auta i wyglądają one dużo lepiej od tych co ja robiłem... ale i tak zdawały egzamin. Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...

ja jak połamałem oryginalne chlapacze w moim d22 to mechanik poraził mi gumowe chlapacze od lublina, dają radę już 2gi sezon, kosztowały 30 zł (razem) i w sumie wyglądają lepiej od oryginalnych :D

A żeście kotleta odgrzali :D

Z chlapaczami sobie narazie dałem spokój, bo jakoś nie po drodze mi do stomila, żeby kawałek płata gumy kupić.

Kupie to zrobię.

PS. Co do nudy - to założyłem temat (rok temu :D) z czystego, albo brudnego, lenistwa. Po prostu mi się nie chciało auta tak często myć.

slayer17, ojciec ma mi z pracy przynieść gumę.

Jaką grubość szukasz to jak wróci do polski i nie zapomni to bym ci mógł wysłać

Motał już ktoś takie cuda - ja kombiuje,

Już wiele innych wynalazków stworzyłem.

Do navary np, wykładzinki z aluminiowej blachy ryflowanej.

TEraz zaczynał będę relingi tworzyć do mojej, na wzór tych z nowej navary, z tym że będą polerowane.

Spoko - zakład gumiarski mam 10 kilosów od domciu.

Problem z chęcią działania.

Ale dzięki za propozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...