Gość bartek__dg Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 witam :one: .zabieram sie do wymiany sprzegla w mojej k10 prosze o jakies wskazowki jezeli ktos mial cos z tym do czynienia.U mechanika powiedzieli mi 300zl za robote i 300zl za czesci wiec postanowilem zrobic to sam.dzieki z gory pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 bartek__dg, Jeśli odkręcisz skrzynię od silnika i popuścisz poduszki od skrzyni,podwieszając ją jak i silnik ,najlepiej na kanale jest możliwość odsunięcia tych dwóch elementów w takim stopniu,że śmiało można wymienić tarczę odkręcając po kolei po obwodzie docisk i wyciągając go przez powstałą przerwę.Przy odstępie około 6-8cm jesteś w stanie wymienić także łożysko oporowe :one: .Robiłem ten cyrk na parkingu i bez kanału,podkładając tylko po jednej cegle pod koła. :zly: Trochę manewrów będzie póżniej z trafieniem tarczą na wieloklin,ale to kwestia uporu.Najlepiej wtedy od strony koła pasowego włożyć jakąś beleczkę drewnianą lub grubą deskę,zaprzeć ją o bok komory silnika i napierając przy pomocy tak stworzomej dźwigni bujać silnikiem,aż wskoczy na swoje miejsce. :one: :one: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek__dg Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 na parkingu :zdziw: spoko postaram sie to zrobic tylko na kanale.wielkie dzieki :one: pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeXaN Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 polecam wyczyścić szmatką porządnie wałek po którym przesuwa się łożysko oporowe a potem go delikatnie nasmarować np. smarem grafitowym a zauważysz jak lekko i delikatnie będzie ci sprzęgło chodzić - naprawdę warto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 A tu masz jeszcze temacik o wymianie skrzyni w K10 -> http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=26781 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek__dg Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 witam ponownie mam problem :< po wymianie sprzegla nie moge trafic skrzynia na silnik jest tam taka blacha ktora bardzo mi przeskadza w trafieniu slubkami zeby to wszystko poskrecac do kupy.wyglada to tak samochod stoi na klockach odkrecona jest jedynie skrzynia od silnika i wielki problem z ustawieniem tego zeby sie zeszlo prosze o pomoc jezeli mozecie mi jakos pomoc mecze sie juz 2 dni z tym sprzeglem jutro bedzie 3 :zly: .pozdro czekam na odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Ustaw sobie robrze wysokości i zaprzyj belką (zrób dźwignię),jeśli jest prosto to musi wejść ,pobujaj silnikiem ,pokręć prawo lewo i wskoczy,ale musi być prosto!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek__dg Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Witam :one: , zrobiłem to sprzęgło i okazało się, że to nie było przyczyną tego wszystkiego co pisałem wcześniej. Podczas jazdy strasznie cos mieli i bardzo ciezko wbija mi się biegi, a jak chce jechac na wstecznym to cos mi chamuje silnik, wybija wszystkie biegi i wogole nie da sie jezdzic!!!!!! co moze byc przyczyna :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam , zrobiłem to sprzęgło Wierzyłem w Twoje moce,a co do objawów to wskazuje wszystko na łożyska skrzyni i może jeszcze coś,ale to po rozebraniu skrzyni może dopiero wyjść. Może poszukaj na Allegro jakiejś skrzynki świeżynki,coś tam było i to nawet niedrogoSKRZYNIAa tutaj Z PÓŁOSIAMI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.