Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Witam Wszystkich posiadaczy Micry

Gość Beata
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeżeli to nie ten dział to przeprasza, jestem tu nowa g;) mam na imię Beata, jestem z okolicy Olsztyna i od wtorku 15.01.2008 jestem szczęśliwą posiadaczką Nissana Micry 1.0 16v '96 g:) Wcześniej jeździłam AUDI B4 sedan 2.0E '94 bez LPG. Naprawdę super auto, ale za duże i zbyt paliwożerne jak dla kobietki. Oczywiście AUDI zostaje w domu g:P Moja Micra nie jest zbyt wypasiona ale posiada poduszkę powietrzną, ABS oraz 4 hamulce tarczowe g:galy, hak holowniczy i alufelgi g:) Wnętrze jest nie powycierane i nie zniszczone. Denerwuje mnie tylko brak obrotomierza. Na samochód trafiłam przez przypadek w komisie, bo miało być POLO lub CORSA. Tak się prezentuje:

hpim0800hg2.th.jpghpim0801rp0.th.jpghpim0802au5.th.jpg

hpim0803aq1.th.jpghpim0806wm8.th.jpghpim0813rt4.th.jpg

Samochód przeszedł przegląd bez problemów. Trzeba tylko ustawić zbieżność i chyba wyważyć koła bo mi szarpie kierownicą przy większych prędkościach. W zawieszeniu stukają tylko klocki hamulcowe w przednim prawym kole. Został wymieniony olej, płyn w chłodnicy oraz paski. Rozrząd nie był wymieniany, choć troszkę go słychać na zimnym silniku. Muszę jeszcze zrobić podświetlenie zegarów, bo świeci tylko jak podciągnę ręczny. Pewnie handlarz coś pomieszał jak cofał licznik bo ma przebieg ok 140tyś g:hmm Jestem pod wrażeniem przyśpieszenia tego litrowego silniczka. W ogóle to myślałam że wskazówka paliwa jest popsuta bo po przejechaniu 100 km ledwie opadła g:D W AUDI opada w oczach.

Niestety po kupnie okazało się że autko chyba nie ma wspomagania g:( Czy ktoś mi może powiedzieć co to za zbiorniczek zaznaczony po prawej, bo jest on pusty, nie ma w nim żadnego płynu i nie wiem do czego jest:

hpim0809qg8.th.jpg

Witamy, po pierwsze bardzo ładnie prezentuję się Twoja Micra na tych alusach ;) Obrotmierza też nie miałem ale już mam, jest to kwestia 80-150 zł by kupić z innej micry licznik ale z obrotomierzem, zamienić i wszystko gra ;)

Co do zbiorniczka jest to zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego, czym prędzej uzupełnij płyn chłodniczy ;) nawet możesz wymienić ale póki co polecam tylko uzupełnienie bo może się okazać, że gdzieś go ubywa i wtedy trzeba będzie zdiagnozować usterkę i po usunięciu już śmiało wymienić cały płyn

(ok 2,5l )

No objętość układu chłodzenia to 4litry w tej micre ;) W praktyce ciężko wylać ponad 3,5 litra ;)

okazało się że autko chyba nie ma wspomagania

nie chyba tylko na pewno nie ma wspomagania

to dobrze wlewaliście przez chhłodnice sie uzupełnia a nadmiar ląduje w zbiorniku wyrównawczym. Możesz zalać zbiornik więcej niż jest zaznaczone na nim.

ale przyspieszenie to bączek ma :D

tylko że to wspomaganie....tak jak u mnie...

sprawdź czy działa światło cofania i progi od spodu :D

co do podświetlania to jak zaciągasz ręczny przy zapalonym aucie podświetla się tak licznik :) to nie wina żadna tylko każdy tak ma :) co do podświetlenia zegarów wystarczy wykręcić sobie licznik i z tyłu powymieniać żarówki od oświetlenia :) można kolorowe, jaki kto ma gust :) Ale i tak widzę, ze nie jesteś zielona co do samochodów to nie będziesz miała żadnego problemu

Witaj Beatko,no i wyszło,że mja ,,strzala" ma klona bo wyglada identycznie jak Twoja nawet przebieg jest podobny i rozni nas tylko 2 tys.Jedyna widoczna roznica to brak u mnie haka.Gratuluje wyboru i zycze duzo frajdy z jazdy.Pozdrawiam serdecznie.

Beatko, jeżeli będziesz miała jakieś kłopotki (czego nie życzę) z autem to śmiało wal też z pytaniami do grupy Olsztyńskiej, są w śród nich fachowcy i napewno Tobie doradzą i pomogą w razie kłopotów :)

Poniżej podaję linka do działu ze spotkaniami grupy Olsztyńskiej ;)

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...&start=1260

Dzięki za pomoc i miłe oponie na temat samochodu g:) Też mi się bardzo podobają te koła, ale właśnie w Olsztynie zaczyna padać śnieg i chyba za dużo nie pojeżdżę bo mam opony letnie w mojej Micrze. Ale moje kochane autko stoi w suchym garażu g;)

ja bym jej tak nie gratulował, zakup micry w moim przypadku nie nalezał do zbyt udanych - dobra już się nie odzywam bo mnie zaraz ukamienujecie ;)

tak powaznie to fajna furka tylko nie zrob jak kazda kobieta i nie wsiadaj nie przeglądając solidnie auta!!

Po zakupie powinno się autko dobrze przeglądnąć czy nie ma śladów korozji (szczegolnie w okresie zimowym i przed nim) i wszystko pozabezpieczać.

Z resztą poszukaj na forum jest sporo fajnych postów co się powinno robić po zakupie i gdzie gniją micry

Pozdrówka

ja bym jej tak nie gratulował, zakup micry w moim przypadku nie nalezał do zbyt udanych - dobra już się nie odzywam bo mnie zaraz ukamienujecie ;)

tak powaznie to fajna furka tylko nie zrob jak kazda kobieta i nie wsiadaj nie przeglądając solidnie auta!!

Po zakupie powinno się autko dobrze przeglądnąć czy nie ma śladów korozji (szczegolnie w okresie zimowym i przed nim) i wszystko pozabezpieczać.

Z resztą poszukaj na forum jest sporo fajnych postów co się powinno robić po zakupie i gdzie gniją micry

Pozdrówka

Dzięki Maciulek. Brat mi pozmieniał jakieś paski, olej i płyn w chłodnicy. Na przeglądzie powiedzieli że w zawieszeniu jet OK g:) Na razie mam jeden ogromny problem - nie mam jeszcze zimówek i nawet nie dam rady wyjechać z garaży, bo mamy tam ogromną górę, więc na razie nie mogę się cieszyć jazdą g:(

A tak z innej beczki- Micry to jednak twarde autka, na TVN turbo w p[rogramie wypadek przypadek pokazywali Micre K11 Vs BMW 5 (Te kilkuletnie)..micra pogiete dzrwi, lekko prog i urwany schowek..a gosciu z BMW rozwalon epol przodu i silnik pewnie teŻ :diabel: wiec micra to w sumie mocne auta sa jak na swoje wymiary...

Nie mam TVN więc nie widziałem, ale jeśli BMW wjechało przodem w bok K11 to nic nadzwyczajnego, że ma większe uszkodzenia. W końcu z przodu są strefy zgniotu, a z boku powinno być coś w rodzaju klatki bezpieczeństwa. Założę się, że gdyby zamiast BMW podstawili poloneza, to inaczej by to wyglądało :P.

no nie wiem :zly:
Jak się wjeżdża centralnie w pionową ścianę, to jasne, że nieciekawie to wygląda... ale przynajmniej widać, że strefy zgniotu działają jak trzeba ;).

no nie wiem :zly:

Ależ oczywiście że są "twarde tam gdzie trzeba a miękkie tam gdzie trzeba. Na tym teście dość dokładnie widać, ze o ile komora silnika przestała istnieć o tyle cała przestrzeń pasażerska pozostała prawie bez zmian. I o to kurna chodzi broda Oto chodzi.