Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Seryjny system podnoszenia zawieszenia

tpirat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, podobno w D22 jest system podnoszenia budy o parenaście cm. śrubą w zawieszeniu. Jest coś podobnego w D40 ? w instrukcji nic takiego nie znalazłem.

Gość Ryży Koń

Żaden system. D22 jest drążkowahaczowcem. Masz z przodu drązki skrętne. Ustawienie drążków reguluje sie dwiema śrubami ale to jest kwestia wyrównania auta a nie podnoszenia go w nieskończoność. Drążek i tak trzeba wymienić na mocniejszy jeśłi chcesz robic lifcik. W D40 masz wahacze i spręzyny śrubowe i niczego takiego nie dokonasz.

EOT

Swego czasu dopadłem cytrynę i miałem wjechać na warsztat. Spore dziury i krawężnik do pokonania. Pomyślałem, że jak ma taki wspaniały system to wywinduję go na maxa i heja :) Po przejechaniu 5 metrów myślałem, że samochód się rozleci a mnie wbije w dach :) To była amortyzacja tylko na oponach :diabel: Mam nadzieję, że nikt tego nie widział bo tak skakał, że w bramę ciężko było się zmieścić hehe :diabel2:

jest system podnoszenia budy o parenaście cm.

Jest i do D40 ....

Kosztuje 7 300 zł

Zawias dźwiga na 5 cali czyli jakieś 12.7 cm

liftnavarapo3.jpg

No a ten się uparł na to Calmini....:) Nie dość, że firma niepowazna to jeszcze przerost formy nad treścią.....

.... a masz inną alternatywę :?:

Mozna jeszcze przez Arctictrucks. Oni wbrew pozorom nie podnosza bardzo znacznie aut.

Tylko że cięzko u nich z częściami ....

Sprzedają tylko do autek które sami zmotają

Próbowaliśmy od nich kupić przełożenia do mostów Patrola

Gość Ryży Koń

Hmmm czyli trzeba wybrac ise na Islandie i oddac im do zmotania fure na 40" :D A tak poważnie.... Navara jest samochodem który kupiłem bo mi sie przydaje w pracy, bo lubie tego typu auta gdyż dają mi poczucie wolności... w większosc miejsc wjadę. Zmotam ją na tyle, żeby zmoty nie były utrudnieniem w codziennej eksploatacji i tyle. Teraz jestem na etapie zamawiania konsoli sufitowej u Kylona. Zajefajna sprawa i wreszcie CB będzie w dobrym miejscu.

Też przeglądałem te konsole, miejsce bardzo dobre na radyjko mapy i inne gadżety. Do tego zajmuje przestrzeń zupełnie niewykorzystaną w samochodzie. Może przy grupowym zamówieniu możliwe są jakiś zniżki? :)) Zastanawiałeś się jak to przykręcić? macałem podsufitkę i nie znalazłem tam żadnych uchwytów czy mocować. Skoloko taka konsolka?

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2008 23:34 ]

Dalej do zawieszenia:

Ciekawy system :)

http://www.allegro.pl/item301437815_system...ana_navary.html

http://www.intrak.com.pl/

Myślę, że przy odrobinie samozaparcia i wiedzy technicznej, można połączyć te dwa systemy w taki sposób aby: Samochód był bardziej miękki bez załadunku i zwiększać twardość poduch przy obciążeniu. Wystarczy wyjąć jedno, dwa pióra i mamy autko jak limuzynę, przy załadowanej pace zawór i pompujemy poduchę :) Dlaczego konstruktorzy na to nie wpadli? hihiih :)))

Gość Ryży Koń

No i zaczynasz kombinowac jak koń pod górę ;) Nie zrobisz z Navary limuzyny i koniec . Szkad prądu na rzeźbę. Konsola jest przykręcana do wzmocnień w dachu bez szczególnej demolki. Jak byś chciał ją zdjąć to dwie dziury zostaną w połowie długości dachu. Koszt to jakieś 850 zł.

Z limuzyną to był joke :)) Jednak pompowane poduch podobają mi się, zawsze miałem słabość do zaworów :))) ;) Konsolka super, 850 zł. nie jest jakimś wielkim kosztem i się na pewno zdecyduję. W przyszłym tyg. jednak mam zamiar zabudować pakę to konsolka poczeka z miesiąc.

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 09:41 ]

Jeszcze dokleję pytanko z ogólnego:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=38085

ryzy a jak pisalem o konsoli w odpowiednim watku .. tos ani slowa nie powiedzial ... bylo by nas juz dwoch wowczas i mogli bysmy sobie to zamowic ... ach ... niech to

zdaj relacje z montazu ... i porob fotki ... ok ? bo tez chce to miec ... ale nie koniecznie kupic ...

a odnosnie "nieznacznego podniesienia" to macie link ... calos only 84 tys nok jakies 42 tys. PLN .... www.fjallasport.no

a tu porownanie wysokosci ...

modules.php?op=modload&name=Automobile&file=popup_image&photo_id=2084

http://www.fjallasport.no/modules.php?op=m...mp;main_photo=0

Kto nie wierzy w motanie Tyrana? :D

Ale tak naprawde to Navka na 33" z tego linka to jakoś tak lajtowo wygląda :diabel2:

U mnie w okolicy jeździł Samurajek na 32" - kosmicznie to wyglądało. Silnik 1.6 z vitary mulił :D