Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Zaparowane tylne światła

Gość Kasia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

możecie mi powiedzieć co mogę zrobić z zaparowanymi tylnymi światłami?

moja alma jest z listopada 2002

codziennie ( szczególnie wieczorem i rano, w dzień tylko częściowo) prawie cała powierzchnia tylnych świateł jest zaparowana- wiem że nie ma to jakiegoś dużego wpływu na widoczność świateł lecz mimo wszystko trochę mnie to niepokoi- czy w ASO nadal wymieniają je za darmo ? czy jest jakaś akcja serwisowa ?

Pozdrawiam

nie patrz na nie to nie będzie Ci przeszkadzało że są zaparowane :P

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2008 10:35 ]

światła to chyba przednie wymieniali i nie przez parowanie tylko bo padały jak żarówki w mojej lampce nocnej 40W

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2008 10:37 ]

moja też jest z listopada 2002 :) a światła to chyba tak mają poprostu...to jeden z minusów tego wozu...ale bądź spokojna do wiosny już nie daleko :D

Witamy :)

Z tymi światłami to bywało różnie przede wszystkim wymieniane były przednie reflektory była i jest taka kampania gwarancyjna (tylko dla danej serji samochodów)

Co do tylnych lamp to niestety nic nie zrobisz no chyba, że wymienisz je na własną rękę a i tak nie będziesz miała pewności, że będzie dobrze. ;)

Pozdrawiam

hmm ktos w pracy podpoiwedział by wyjąć i uzyć takiego spray'u jak używa się do części elektronicznych do usunięcia wilgoci - może to cos pomoże :)

a swoją droga lampka nocna- czyli oświetlenie kabiny? nie działa mi zupełnie opcja zaplania przy otwarciu drzwi- i zawsze wsiadam w "mrok" :diabel:

ja mówiłem o takiej przy łóżku...takie popularne za 30 zeta co max 40W żarówkę można wsadzić...żarówkożerne strasznie...średnio jedna na miesiac :D

przy otwarciu drzwi też się nie włacza ale jak się silnik gasi to tak:) bardziej użyteczne właśnie przy wysiadaniu bo widzisz co trzeba zabrać :)

co do świateł to może jakieś pochłaniacze by pomogły...tam trudno dostać się nie jest więc żaden problem...z tego pewnie wynika to parowanie że to zrobione jak dla kobiet(bez urazy)...ale ja bym się tym Kasiu na Twoim miejscu przestał przejmować :) pilnuj lepiej żeby nikt na światłach Cię nie killował bo to jest prawdziwy problem :P

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2008 11:00 ]

i niech oglądają te zaparowane światła :P

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2008 11:01 ]

a mogę jeszcze zapytać co to za silnik masz?

[ Dodano: Czw 24 Sty, 2008 11:02 ]

Nie pali się przy wszystkich drzwiach czy tylko pd strony pasażera ??

hmm? jak to? przecież jedno jest tylko centralne...chyba że ja nie wiem o czymś

po przestawieniu lampki do pozycji przy której powinna zapalać się i gasnąc po otwarciu/zamknięciu drzwi nic się nei dzieje ani w przyadku prawej ani lewej strony :(

a mój silniczek? 1,5 benzynowy

a możliwe jest że ja po porstu nie mam takiej opcji?

mam w sumie dosyć ubogie wyposażenie więc może po porstu tego nie mam ale to by ybło dziwne bo nie znam smaochodu ( oczywiście pomijając jakieś staruszki :) ) który by tego nie miał ;)

ech.. szczerze mówiąc to trochę głupia jestem :(

byłam ostatnio na przeglądzie w ASO i zapomniałam o tym powiedzieć- ale za to wypytywałam się o jakąs siatkę do bagażnika ... grrr no cóz popatrzę- albo znajdę kogoś chętnego by zrobił to za mnie :diabel2:

• 3 tygodnie później...

lampka pod sufitem jest strasznie tandetna - pewnie nie laczy w pozycji srodkowej i dlatego sie swiatlo nie zapala. Zdjac - rozebrac - podgiac blaszke - sam tak musialem zrobic. Niesamowita tandeta !

hehee chciałoby sie powiedziec blondynka ale niestety masz rację i Twoje problemy sa niczym nowym :) W ASO wymieniłem nowe lampy z tyłu i dalej parują-ten typ tak ma. Wymieniłem również z przodu-bo sie soczewki przepaliły (po 1,5 roku)teraz swiecą dobrze ale troche tez parują na dole-koszmar. Co do swiatła w srodku-he pomogę jesli jestes z wawy :D

• 1 rok później...

Odświeżam stary wątek, ale lepsze chyba to niż zakładanie nowego.

N16 i zaparowane tylne reflektory. Po gwarancji, więc na pewno nie wymienią. Nowe potwornie drogie, a nie dają 100% pewności, że rozwiążą problem. Zastanawiam się co zrobić, ponieważ w te mrozy o środka pojawił się nawet szron. Na chwilę obecną mam pomysł, aby wyjąć płytkę z żarówkami i suszarką do włosów wpuścić sporo ciepłego powietrza może trochę osuszy reflektory. Jest sens, czy szkoda zachodu, bo i tak za chwilę zaparują?

Próbował ktoś inne rozwiązania?

Tylne światła parują i będą parować nie ważne co zrobicie. Nie są zabudowane od tyłu i wystarczy trochę wilgoci + różnica temperatur po obu stronach szybki świateł i mgiełka gotowa. Podejrzewałbym raczej problemy z otworami wentylacyjnymi w bagażniku. Są 2: na 2 bokach bagażnika zaraz przy podłodze - taka plastikowa kratka + cienkie płachty gumy. Normalnie ta guma powinna przywierać do kratki i nie dopuszczać do dostawania się wilgoci, a podczas pracy wentylatora wypuszcza powietrze które wentylator do kabiny wciągnął z zewnątrz. Jak się przyjrzeć to te wywietrzniki działają trochę jak zawór zwrotny - tylko z kabiny na zewnątrz.

Ale do sedna: może te gumki są uszkodzone/sparciałe/zabrudzone i zawór zwrotny szlag trafia.

Takie moje przypuszczenie - nie sprawdzałem tego, ale na logikę to może być to.

U mnie parowały w poprzednią zimę - rzeczywiście problem polegał na wilgoci wewnątrz pojazdu.. Najpierw wyprobowałem włączać klimatyzację na 15minut przed końcem jazdy - rewelacja.. Rano zero wilgoci i szromu od środka czy to w aucie, a tym bardziej w lampach..

Jednak na same lampy okazał się sposób zabepieczenia materiałowych drzwiczek od lamp.. na probe zakleilem je innym materialem.. tak by nie było szparek..i pomysl się udał ;)

Tylne światła parują i będą parować nie ważne co zrobicie.

Czytałem gdzieś na forum, że dobry sposób to masa uszczelniająca i problem znika. Ludzie sobie chwalą. Ja, mimo że też mam ten problem, jeszcze nie próbowałem. :)

@theant: Ja mam HB to znaczy że nie ma tych wywietrzników? Problem może z wilgocią w środku, ponieważ przez dwa miesiące borykaliśmy się z wodą w bagażniku. Pewnie wilgoć w aucie pozostała.

@Majkel.: Czy Twój sposób z klimatyzacją da efekty w przypadku gdy samochód nie jest garażowany? Możesz podać jakieś szczegóły jak ten materiał zamontowałeś?

@csm: Możesz podać jakiś link, ewentualnie opis o co chodzi z tą masą uszczelniającą?

Tak zastanawiam się nad jakimś sposobem usunięcia wilgoci z pojazdu. Kiedyś coś wyczytałem o gazetach czarno białych. Ale tych gazet to chyba z tonę musiałbym mieć.

Wielkie dzięki chłopaki za pomoc.

Gazety nie są złe, tylko musisz często wymieniać, są też w sklepach takie pochłaniacze wilgoci - dać pod siedzenie i gra

@theant: Ja mam HB to znaczy że nie ma tych wywietrzników? Problem może z wilgocią w środku, ponieważ przez dwa miesiące borykaliśmy się z wodą w bagażniku. Pewnie wilgoć w aucie pozostała.

A czy gdzieś pisałem że tylko w sedanie są te wywietrzniki? Oba modele sedan i hatchback mają te wywietrzniki - przynajmniej w/g ESM dla N16. Ja mam HB i je też mam - tylko dostęp jest dość ciężki - najlepiej odkręcić tylny zderzak żeby się do nich dostać w celu czyszczenia.

macin:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/60183-n16-przeciek-przy-lampie-tylnej/

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/57925-n16tylna-prawa-lampa-alma-01r-przed-fl-paruje/

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/31745-n16-wymiana-tylniej-lampy/

Trzeba najpierw osuszyć, a potem spróbować uszczelnić tą masą. Ja jeszcze nie próbowałem ale mam w planach, skoro nawet nowe mogą parować to nie mamy nic do stracenia. :rolleyes2: