Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czyszczenie przepustnicy bez demontażu?

Gość Majkel991

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam brudną przepustnicę. Czy mozna ja wyczyscic bez demontazu calej wraz z przeplywka? Chcialbym zdjac tylko odudowe filtra i przy pomocy preparatu do czyszczeni, szmatki i jakiegos szpikulca to zrobic. Pytanie czy tak mozna to zrobic i czy po takiej operacji reset ECU wystarczy aby oborty sie ustawily?

teoretycznie możesz zdjąć tylko obudowę filtra i kratkę na przepustnicy i jakoś na jakimś patyku (szpikulcu) czyścić tam wewnątrz i głębiej otwierając klapkę linką gazu i samą klapkę przeczyścić również. Ale wszystkie syfy jeśli za mocno polejesz to Ci ściekną prosto do kolektora i zawędrują dalej jak opalisz auto. Więc darowałbym sobie taki manewr, ściągnąć przepustnice jest stosunkowo łatwo, 4 śruby, odpinasz wszystkie wtyczki i węże i możesz spokojnie mieć wszystko na stole

a co do tematu, reset by wystarczył a nawet byłby niekonieczny jeśli rzeczywiście wina obrotów leży po stronie przepustnicy, ale za obroty biegu jałowego odpowiedzialny jest silniczek krokowy, mocowany bezpośrednio na przepustnicy i ma tam jakieś swoje kanaliki które przeczyścisz przecież bo to wszystko na przepustnicy, a jak się czyści już sam silniczek krokowy to właśnie reset się robi i obroty ustawiają sie same. Po za tym to też nie musi być przyczyną nierównych obrotów :/

Witam

A czy problem nierównych obrotów spowodowany jest też przez brudną przepustnice w Dieslach??

Mam taki problem, że rano po odpaleniu nierówno pracuje, natomiast jak się nagrzeje silnik to jest wszystko OK. Pracuje równiutko.

• 2 lata później...

Witam.

Również powoli zbliżam się do przeczyszczenia przepływki i przepustnicy, przeczytałem powyższe posty, niby proste, ale zastanawia mnie ten reset komputera, rozumiem po co, i jest to oczywiste, ale nie wiem jak się go robi. Mam P11.144 silnik 1,8 2000 rok. Może mi ktoś to opisze dość w prosty sposób.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...