Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Problem z tylną wycieraczką

Gość Schadov
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może trzpień wycieraczki się zatarł w tulei, wtedy też nie będzie reagować. Rozebrać, wyczyścić, nasmarować i złożyć.

To chyba nie to bo jak próbowałem sam ruszyć wycieraczkę to idzie z lekkim oporem.

Czy jest urządzenie elektroniczne sterujące pracą wycieraczki (praca ciągła, praca przerywana) jeżeli tak to gdzie to jest?

Myśle że to są objawy zacierjącego się mechanizmu wycieraczki. Z instalacją nie ma to nic wspólnego. Weź zsuń gumową osłonkę i wprowadz (popsikaj) do tuleji preparat penetrująco - smarujący może być np WD 40. Nie trzeba od razu rozbierać cały mechanizm. Spróbuj powinno to wystarczyć.

Jesli chodzi o wspomniany sterownik to jest jak zdejmiesz schowek to masz przykrecony do prawej strony auta od wewnatrz.

Abys nie narozkrecal sie niepotrzebnie, to zaczalbym od sprawdzenia czy zasilanie dochodzi do silniczka.

Zdejmij tapicerke z klapy i odepnij wtyczke od silniczka, wpinajac w nia proboweczke zarowkowa na 12V.

Jak swieci wtedy kiedy powinna wycieraczka chodzic, to silnik zatarty i probuj reanimowac tak jak arek N16 2,2 Di, wyzej napisal.

Jak pamietam to ukrytych srub nie widzialem.

Sprawdz ewentualnie otwierajac te miejsca gdzie wymieniasz zarowki od lamp w klapie.

Reszta to zatrzaski, trzeba uzyc sily, ale nie wieszaj sie na tym :)

Abys nie narozkrecal sie niepotrzebnie, to zaczalbym od sprawdzenia czy zasilanie dochodzi do silniczka.

Takie rzeczy to się na początku sprawdza, wiadomo.

To chyba nie to bo jak próbowałem sam ruszyć wycieraczkę to idzie z lekkim oporem.

Na wycieraczce ten opór może się wydawać niewielki (siła i długie ramie) ale silniczkowi wystarczy. U mnie też (fakt, że w seicento) był lekki tylko opór a silniczek rady nie dawał.

już chodzi, faktycznie chodziło o silniczek, rozebrałem go nasmarowałem olejem i teraz śmiga. A czy położenie początkowe tylnej wycieraczki można zmienić z pionowej na poziomą?

Miałem ten sam problem z silniczkiem, a z tego co mi wiadomo to wycieraczka jest na wieloklinie i możesz sobie ją ustawić jak Ci się podoba.

No chyba, że Cię źle zrozumialem.

Pozdrawiam

Myślę ze jest tylko jedna na przód i tył, i znajduje sie oczywiście na dole zbiorniczka na plyn

Ale przedni spryskiwacz chodzi a jak włączam tylni to nawet nie słychać silniczka.

Nigdy nie zagladalem w te rejony w mej N15 ale na chlopski rozum sa dwie pompki, bo tak to by przod i tyl razem "psikal".

Jesli juz podpowiadac to zdejmuj prawe przednie nadkole, tam masz zbiornik, chyba ze jakos od dolu dasz rade, jak oslon nie masz.

• 1 rok później...

Ja mam podobny problem. Mnie również wycieraczka nie działała. rozebrałem silnik bo był zatarty trzpień i już działa ale tylko jak podepnę do akumulatora. Po podpięciu do kostki nie działa w ogóle albo działa cały czas jak zmieniłem przewody w kostce - zaraz po włączeniu zapłonu. Po zdjęciu schowka nie znalazłem żadnego przekaźnika. Pomóżcie co może być jeszcze zdefektowane? Mam najprawdopodobniej wersję tylko z przerywaną pracą tylnej wycieraczki.