Gość Konstruktor Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Witam, W zbiornikach prawie wszystkich mam prawie minimum płynu tak jak na podziałce jest i tak chciałbym je wypełnić. Jakimi płynami?? I czy da się to samemu zrobic?? Np. płyn hamulcowy mam na min. płyn chłodniczy również mało jakie kupić?? Almera N16 CZy taki płyn chłodniczy z TESCO się nadaje czy lepiej cos innego?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dybekz Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Płyn hamulcowy to DOT-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 DOT-4 Gdzie go można kupić i w jakich cenach oscyluja:) Oraz czy do każdego samochodu pasuje czy jakies parametry trzeba znać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 DOT-4 Gdzie go można kupić i w jakich cenach oscyluja:) Oraz czy do każdego samochodu pasuje czy jakies parametry trzeba znać?? DOT 4 to już jest parametr.Tak dla przykładu żeby nie było że coś reklamuje: Płyn hamulcowy DOT4 firma ATE (wymienić całość-NIE MIESZAć) Płyn chłodzący ALMATIN(koncentrat) 50%/50% wymieszać z wodą destylowan w dobrych sklepach motoryzacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Gdzie go można kupić i w jakich cenach oscyluja:) Oraz czy do każdego samochodu pasuje czy jakies parametry trzeba znać?? Na każdej firmowej stacji benzynowej, sklepy motoryzacyjne czy nawet zdarza się w marketach. Oznaczenie, jak pisano wyżej to DOT-4 i tylko tym się kieruj. Co do płynu do chłodnicy, kup Dynagel ( niebieska butelka ) gotowy płyn lub koncentrat. PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać A żebyś wiedizał że już dzisiaj jade na tankowanie na TESCO:P Mam nadzieje że tamtejsza 98 jest dobra:) [ Dodano: Pią 01 Lut, 2008 13:41 ] Płyn chłodzący ALMATIN Co do płynu do chłodnicy, kup Dynagel To który w końcu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać A żebyś wiedizał że już dzisiaj jade na tankowanie na TESCO:P Mam nadzieje że tamtejsza 98 jest dobra:) widzę, że lubisz ryzyko. Osobiście omijam takie stacje szerokim łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 widzę, że lubisz ryzyko. Osobiście omijam takie stacje szerokim łukiem Czemu?? Tylko 10 groszy tańsza niż na Orlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać A żebyś wiedizał że już dzisiaj jade na tankowanie na TESCO:P Mam nadzieje że tamtejsza 98 jest dobra:) [ Dodano: Pią 01 Lut, 2008 13:41 ] Płyn chłodzący ALMATIN Co do płynu do chłodnicy, kup Dynagel To który w końcu?? Wybierz tańszy jak oszczędzasz.A jeśli chodzi o paliwo to zaoszczędź na piwie i je kup w TESCO a benzynke na innej stacji(renomowanych dystrybutorów) :027: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Wybierz tańszy jak oszczędzasz. Chce lepszy który nie zaszkodzi autku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Almatin raczej nie zaszkodzi.Nissan lal płyn shella albo texaco,byle do aluminiowych układów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KamRut Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 płyn hamulcowy mam na min Moim zdaniem klocki się kończą... Zajrzyj do kół zanim dolejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Moim zdaniem klocki się kończą... Zajrzyj do kół zanim dolejesz. Jak mam zajrzeć;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KamRut Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Moim zdaniem klocki się kończą... Zajrzyj do kół zanim dolejesz. Jak mam zajrzeć;p Zdejmij każde koło po kolei i zobacz jaka jest grubość klocka, jeśli z tyłu nie masz tarcz to nie zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Jak mam zajrzeć;p jak masz alufelgi z małą ilością "szprych" sprawa jest bardzo prosta i możesz to ocenicz naocznie, inaczej gdy masz stalówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gase Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witajcie od niedawna mam almere n16 2,2 D niestety nie mam instrukcji a chcialbym zmienic olej. Czy ktos wie ile go tam wlac i jaki bo z tego co wiem to powinien byc polsyntetyk. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witajcie od niedawna mam almere n16 2,2 D niestety nie mam instrukcji a chcialbym zmienic olej. Czy ktos wie ile go tam wlac i jaki bo z tego co wiem to powinien byc polsyntetyk.Dziekuje 5,5l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Misiek_nx Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 N16 to swiezy samochod. Jakim cudem nie masz tych plynow????? Ja w swojej almie przy 200tys km przelotu albo w 100nx przy 240tys plyny mam i mialem, nie ubywalo ich az tak, tylko zostawaly wymieniane na nowe. Moze olej tez sprawdz bo jak plyn chlodniczy ucieka to nie zdziwilbym sie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Płyny na minimum miałem jak go juz kupowałem w komisie. Olej wymieniałem. A co do tych tarcz to jakiej powinny być grubości?? A jakiej nie powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Misiek_nx Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Heh tarcze jak są krzywe, pordzewiałe, i wizualnie dojechane to sie wymienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Belzebub Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 cykle wymian : -płyn hamulcowy -co 60tyś km lub 2 lata (DOT4 -koszt 12zł/0,5L) -świece -co 30tyś km (NGK BKR 5E -koszt 9-13zł/szt) (Jesli jest LPG to co 20tys km. ) -filtr paliwa -co 90tyś km lub 3 lata (japoński -22zł) -filtr powietrza -co 60tyś km lub 2 lata (może być Filtron -ok.30zł) (Jesli jest LPG to co 20tys km. ) -olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk) -filtr oleju -przy każdej zmianie oleju (MICRO -25zł) -płyn do chłodnicy -dolewamy jeśli brakuje -płyn do wspomagania -dolewamy jeśli brakuje DEXTRON III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 -filtr paliwa -co 90tyś km lub 3 lata (japoński -22zł) W N16 niewymienny.Zatopiony w zbiorniku paliwa razem z pompą paliwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PRO-CAR Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 cykle wymian : -płyn hamulcowy -co 60tyś km lub 2 lata (DOT4 -koszt 12zł/0,5L) -świece -co 30tyś km (NGK BKR 5E -koszt 9-13zł/szt) (Jesli jest LPG to co 20tys km. ) -filtr paliwa -co 90tyś km lub 3 lata (japoński -22zł) -filtr powietrza -co 60tyś km lub 2 lata (może być Filtron -ok.30zł) (Jesli jest LPG to co 20tys km. ) -olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk) -filtr oleju -przy każdej zmianie oleju (MICRO -25zł) -płyn do chłodnicy -dolewamy jeśli brakuje -płyn do wspomagania -dolewamy jeśli brakuje DEXTRON III [ Dodano: Nie 02 Mar, 2008 21:54 ] plyn chlodzacy wymieniamy tez co 60tys, oraz olej skrzyni biegow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Belzebub Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 W książce serwisowej jest napisane że płyn w skrzyni doglądamy przez wizjer czy jest ubytek -i tylko w takim wypadku wymieniamy. Choć z drugiej strony myślę że jednak warto byłoby go wymienić -ale co 150-200 tyś. km. Książki serwisowe mówią -"nie wymieniać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Ja mysle że może poczekać do wakacji wtedy będe miał przegląd i mi po uzupełniaja płyny?? Czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi