Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wymiana płynów co gdzie i jak??

Gość Konstruktor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konstruktor

Witam,

W zbiornikach prawie wszystkich mam prawie minimum płynu tak jak na podziałce jest i tak chciałbym je wypełnić. Jakimi płynami?? I czy da się to samemu zrobic?? Np. płyn hamulcowy mam na min. płyn chłodniczy również mało jakie kupić?? Almera N16 CZy taki płyn chłodniczy z TESCO się nadaje czy lepiej cos innego??:)

Pozdrawiam

DOT-4

Gdzie go można kupić i w jakich cenach oscyluja:) Oraz czy do każdego samochodu pasuje czy jakies parametry trzeba znać??

DOT 4 to już jest parametr.Tak dla przykładu żeby nie było że coś reklamuje:

Płyn hamulcowy DOT4 firma ATE (wymienić całość-NIE MIESZAć)

Płyn chłodzący ALMATIN(koncentrat) 50%/50% wymieszać z wodą destylowan

w dobrych sklepach motoryzacyjnych :)

Gdzie go można kupić i w jakich cenach oscyluja:) Oraz czy do każdego samochodu pasuje czy jakies parametry trzeba znać??

Na każdej firmowej stacji benzynowej, sklepy motoryzacyjne czy nawet zdarza się w marketach.

Oznaczenie, jak pisano wyżej to DOT-4 i tylko tym się kieruj.

Co do płynu do chłodnicy, kup Dynagel ( niebieska butelka ) gotowy płyn lub koncentrat.

PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać :diabel2:

Gość Konstruktor
PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać

A żebyś wiedizał że już dzisiaj jade na tankowanie na TESCO:P Mam nadzieje że tamtejsza 98 jest dobra:)

[ Dodano: Pią 01 Lut, 2008 13:41 ]

Płyn chłodzący ALMATIN
Co do płynu do chłodnicy, kup Dynagel

To który w końcu??:)

PS Jak w tych zbiornikach masz pusto, zajrzałbym jeszcze do baku, może tam też trzeba coś dolać

A żebyś wiedizał że już dzisiaj jade na tankowanie na TESCO:P Mam nadzieje że tamtejsza 98 jest dobra:)

widzę, że lubisz ryzyko. Osobiście omijam takie stacje szerokim łukiem

[ Dodano: Pią 01 Lut, 2008 13:41 ]

Płyn chłodzący ALMATIN
Co do płynu do chłodnicy, kup Dynagel

To który w końcu??:)

Wybierz tańszy jak oszczędzasz.A jeśli chodzi o paliwo to zaoszczędź na piwie i je kup w TESCO a benzynke na innej stacji(renomowanych dystrybutorów) :027:

Moim zdaniem klocki się kończą... Zajrzyj do kół zanim dolejesz.

Jak mam zajrzeć;p

Zdejmij każde koło po kolei i zobacz jaka jest grubość klocka, jeśli z tyłu nie masz tarcz to nie zobaczysz.

Jak mam zajrzeć;p

jak masz alufelgi z małą ilością "szprych" sprawa jest bardzo prosta i możesz to ocenicz naocznie, inaczej gdy masz stalówki

Witajcie od niedawna mam almere n16 2,2 D niestety nie mam instrukcji a chcialbym zmienic olej. Czy ktos wie ile go tam wlac i jaki bo z tego co wiem to powinien byc polsyntetyk.

Dziekuje

Witajcie od niedawna mam almere n16 2,2 D niestety nie mam instrukcji a chcialbym zmienic olej. Czy ktos wie ile go tam wlac i jaki bo z tego co wiem to powinien byc polsyntetyk.

Dziekuje

5,5l

Gość Misiek_nx

N16 to swiezy samochod. Jakim cudem nie masz tych plynow????? Ja w swojej almie przy 200tys km przelotu albo w 100nx przy 240tys plyny mam i mialem, nie ubywalo ich az tak, tylko zostawaly wymieniane na nowe. Moze olej tez sprawdz bo jak plyn chlodniczy ucieka to nie zdziwilbym sie...

Gość Konstruktor

Płyny na minimum miałem jak go juz kupowałem w komisie. Olej wymieniałem. A co do tych tarcz to jakiej powinny być grubości?? A jakiej nie powinny być;)

• 4 tygodnie później...
Gość Belzebub

cykle wymian :

-płyn hamulcowy -co 60tyś km lub 2 lata (DOT4 -koszt 12zł/0,5L)

-świece -co 30tyś km (NGK BKR 5E -koszt 9-13zł/szt) (Jesli jest LPG to co 20tys km. )

-filtr paliwa -co 90tyś km lub 3 lata (japoński -22zł)

-filtr powietrza -co 60tyś km lub 2 lata (może być Filtron -ok.30zł) (Jesli jest LPG to co 20tys km. )

-olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk)

-filtr oleju -przy każdej zmianie oleju (MICRO -25zł)

-płyn do chłodnicy -dolewamy jeśli brakuje

-płyn do wspomagania -dolewamy jeśli brakuje DEXTRON III

Gość PRO-CAR
cykle wymian :

-płyn hamulcowy -co 60tyś km lub 2 lata (DOT4 -koszt 12zł/0,5L)

-świece -co 30tyś km (NGK BKR 5E -koszt 9-13zł/szt) (Jesli jest LPG to co 20tys km. )

-filtr paliwa -co 90tyś km lub 3 lata (japoński -22zł)

-filtr powietrza -co 60tyś km lub 2 lata (może być Filtron -ok.30zł) (Jesli jest LPG to co 20tys km. )

-olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk)

-filtr oleju -przy każdej zmianie oleju (MICRO -25zł)

-płyn do chłodnicy -dolewamy jeśli brakuje

-płyn do wspomagania -dolewamy jeśli brakuje DEXTRON III

[ Dodano: Nie 02 Mar, 2008 21:54 ]

plyn chlodzacy wymieniamy tez co 60tys, oraz olej skrzyni biegow

Gość Belzebub

W książce serwisowej jest napisane że płyn w skrzyni doglądamy przez wizjer czy jest ubytek -i tylko w takim wypadku wymieniamy. Choć z drugiej strony myślę że jednak warto byłoby go wymienić -ale co 150-200 tyś. km. Książki serwisowe mówią -"nie wymieniać".