Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Gaśnie silnik w trakcie jazdy! Pomocy MICRA K11 1.0

Gość djrodzyn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość djrodzyn

Witam !!!

Od kilku dni mam problem z moją micrą. Może na wstępie troche o moim autku ... Micra 1995 rok , 1.0 silnik 16V. Auto ma przejechane 204 tyś. Ostatnio wymieniałem w aucie rozrząd i olej . Problem polega na tym iż dwa dni temu w trakcjie jazdy samoczynnie zgasł mi silnik , auto zatrzymało sie i dopiero po kilkuminitowych próbach odpaliło. Myślałem że to jakiś przypadek ale po kilku godzinach zdarzyło sie to samo. Na drugi dzień jadąc do pracy odpaliłem bez problemu samochód podjechałem pod brame i auto zgasło. I tak do dziś nie moge odpalić. Przypuszczam że jest coś nie tak z elektryką. Ale nie wiem dokładnie co to może być . Prosze o pomoc ! Z góry dzięki

Kręci, ale nie odpala? Sprawdź świece, kable, ewentualnie kopułkę rozdzielacza... No chyba że Ci źle rozrząd ustawili, ale czy wtedy możliwe są takie objawy to może niech się wypowiedzą Ci, co się na tym znają ;).

Gość djrodzyn

Rozrząd był wymieniony miesiąc temu, mechanik najpierw źle go ustawił a potem poprawiał . Wszytko było wporządku . Rozrusznik kręci . Poprostu nie może załapać , albo odpali bez problemu i w trakcie jazdy gaśnie . Świece sprawdzałem i co sie okazało nie ma iskry na żadnej ! Nie wiem co to może jeszcze być... Może jakiś przekaźnik nie mam pojęcia ale jestem pewien na 80 % że to coś z elektryką . Może ma ktoś schemat układu elektrycznego ?

Jako, że mam więcej doświadczenia z Corsą znowu zapodam usterkę z niej. Nie wiem czy w Micrze jest czujnik położenia wału ale w Corsie był i jego uszkodzenie uniemożliwiało uruchomienie rozgrzanego silnika.

w micrach iskrą steruje aparat zapłonowy :) ja już wymieniałem w 2 micrusach i jednej primerce całe aparaty zapłonowe ponieważ padły moduły zapłonowe i nigdzie nie idzie ich dostać :/ jedynie z urzywek :/

Najlepiej zawieź autko do jekiegoś elektromechanika i nich sprawdzi czy masz zasilanie na cewkę zapłonową oraz modół zapłonowy jeśli to wszyskto jest OK to na 90% mówie że padł ci modół zapłonowy.

Gość djrodzyn

Dzięki za infromacje . Mieliście racje . To aparat zapłonowy. używka w granicach 200-300 zł a nowy ponad 1000zł . Ale znalazłem na allegro gościa który regeneruje takie aparaty i daje na nie 2 lata gwarancji . Aparat wysłany, w poniedziałek powinienem go mieć zpowrotem i powinno już być wszystko ok . Lepiej dać do naprawy i miec 2 lata gwarancji niż kupić używany a po miesiącu sie zepsuje. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...

Witam

Mam ten sam problem z aparatem zapłonowym w Mikrze 1.3 z 95 roku. Mógłbyś podesłać linka do tego gościa co regeneruje?

Elektryk proponuje mi albo założenie nowego (ponoć nie ma zamienników) za 1500zł albo regeneracje + montaż za 1000zł. Trochę drogo mi się wydaje...

Pozdrawiam

Marcin

Hej

Nie mogę dojść który to link... :?:

Mam jeszcze pytanie - wyczaiłem urzywkę na alledrogo za 150zł z micry 1.3 z 97roku. Czy będzie pasować do mojej z 95r?

Na moim są takie numery seryjne:

42537J

22100-99B03

0795

A na tym z allegro:

42537D

22100-99B01

0993

Podobne, ale nie takie same. Ktoś wie?

Pozdrawiam

Może czegoś nie czaję, ale tam jest o regeneracji przepływomierza, a mi padł aparat zapłonowy... :|