Gość zioloo Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 witam chciałem się dowiedziec co jest odpowiedzialne za odcięcie podczas tankowania gazu oraz za odcięcie związane z jego końcem czy podczas tankowania odcina go elektryka - pływak odnosi sie do max i daje znac o max jak gaz się kończy i przełańcza się na paliwko to wynik tego że pływak jest na dnie czy tego ze ciśniene spadło posiadam butle 47l a wchodzi mi okolo 35 l no i chciałbym ją troszke jeszcze podkręcic żeby wchodziło jeszcze parę literków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Z tego co wiem to jest tam taki zawor z kulka. Jak cisnienie w butli jest odpowiednio duze to wypycha kulke i zatyka otwor. Dlatego np u mnie w zimie zawsze wchodzi troche wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość T-ohm Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witam jestem nowy na forum ale może cuś pomogę Pracuje w Auto gaz serwis to co nieco wiem O stanie napełnienia butli decyduje kilka czynników: 1 pływak wielozaworu w butli Pojemność butli (47litrów to pojemność samego zbiornika) określają przepisy MAX napełnienia 80% także 35 litrów to wartość jak najbardziej w porządku teoretycznie można to zmienić trzeba "wyjeździć cały gaz odkręcić wielozawór i podgiać w odpowiednią stronę pływak ale lepiej tego nie robić ze względu na bezpieczeństwo ktoś to wymyślił parę lat temu i nie jest to takie głupie a stacji z lpg jest tyle ....... 2 Cisinienie gazu NA POMPIE NA STACJI TANKOWANIA powinno być około 15 bar Ale czasami stacja zmniejsza i wtedy wielozawór szybciej odetnie ponieważ ciśnienie w zbiorniku i na pompie się szybciej zrównoważą 3 Po pytaniu domyślam sie że Masz wtrysk sekwencyjny gazu (chodzi o przełanczanie na benzynę) w instalacji jest czujnik ciśnienia gazu to on odpowiada za "powrót na benzynę) 4 w lecie ( wyzszqa temperatura ) gaz się lepiej i szybciej rozpręża dlatego w zimie ( niższa temp ) wchodzi go do butli więcej P.S. mi zbiornik wystarcza na max 250 km do przejechania i nie przejmuję sie tym pozdrawiam jak jeszcze jakies problemy to coś postaram się pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zioloo Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 no powinno byc okolo 37l a u mnie bylo okolo 32, 35 max wiec juz rozebralem zbiornik troszke podgiełem plywak zeby oszukac poziom gazu niestety nie wiem jeszcze na ile bedzie to skuteczne , troche mialem z nim problem bo przedłużenie pływaka jakieś krótkie troszke i nie jestem pewien mojego "zabiegu" :028: na pierwszym tankowaniu weszlo mi 40l ale nie wiem jeszcze przy jakim minimum jest odciecie , ile pozostaje w zbiorniku poprzednio starczało mi na około 320 -350 km ale przy dłuższych trasach szczególnie za granicą jest to jednak uciążliwe i dodadnie 50 km robi u mnie jednak różnice dzieki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dijkstra Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 to jak mam jeszcze takowe pytanie: jaka mozna najwieksza butle zamontowac w primerce kombi w miejscu kola zapasowego? gdzies doczytalem ze jest tam na tyle miejsca (tylko kombi) ze i 70l wlezie.... prawa to? pytam bo obecnie mam butle i max wchodzi mi 30l. A tankowanie co 4-5 dni troche mnie wqrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 to jak mam jeszcze takowe pytanie: jaka mozna najwieksza butle zamontowac w primerce kombi w miejscu kola zapasowego? gdzies doczytalem ze jest tam na tyle miejsca (tylko kombi) ze i 70l wlezie.... prawa to? pytam bo obecnie mam butle i max wchodzi mi 30l. A tankowanie co 4-5 dni troche mnie wqrza... 70L to raczej nie, chyba ze bedzie wystawac, ja mam 45L (maxima) i tankuje co tydzien a wiem ze ktos ma z forum 53L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 ale nie obawiasz się że za mocno obciążysz tył auta :/ kiedys w aucie mojego ojca (audi 100 quatro avant) wymieniliśmy butle walcową na troidalną ( zamiast koła) wnęka na koło zapasowe znajdowała się za tylnią osią, auto obniżyło się o pare centów i przycierało na przejazdach kolejowych konieczna okazała się wymiana sprężyn w tylnym zawieszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 dzieki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 Ja u siebie mam 48 l. w kole, do baku po modzie wchodzi mi 39 l, lato-zima. Jeżdżąc dobijam ciśnienie o 0.1 bara większe niż powinno być przy 1-2 osobach na pokładzie, w zbiorniku paliwa mam z reguły prawie połowe wachy(PB98). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zioloo Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 no u mnie jest juz lepiej teraz po małych przeróbkach wchodzi 40 litrów :diabel2: chociaż mogło być więcej ale nie jest już źle :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kevikah Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) u mnie butla 48 L, gaziarz od razu powiedział że max wchodzi 40 l a na stacji... 30 L i koniec Było to pierwsze tankowanie LPG zaraz po założeniu instalacji, paliła się rezerwa. Za 850 km mam się zameldować na pierwszym (bezpłatnym) przeglądzie po założeniu LPG to dokładnie dopytam. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez kevikah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 u mnie butla 48 L, gaziarz od razu powiedział że max wchodzi 40 l a na stacji... 30 L i koniec Było to pierwsze tankowanie LPG zaraz po założeniu instalacji, paliła się rezerwa. Za 850 km mam się zameldować na pierwszym (bezpłatnym) przeglądzie po założeniu LPG to dokładnie dopytam. to coś żle zamontował np żle dobrał wielozawór ,, \\ co do butli to warto sobie ogladnąć fabrykę stako i pomyśleć o pełnej butli toroidialnej ...bo takie też robią ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kevikah Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 to coś żle zamontował np żle dobrał wielozawór ,, \\ co do butli to warto sobie ogladnąć fabrykę stako i pomyśleć o pełnej butli toroidialnej ...bo takie też robią ,,, Ja mam toroidalny, producent Bormech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexiu Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Ja mam inne pytanie - co się stanie jeśli mam uszkodzony wielozawór - nie odbija przy tankowaniu, a puszczę gaz z dystrybutora do oporu? Edytowane 13 Grudnia 2010 przez dexiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Ja mam zbiornik 51 litrów, wchodzi na maxa ok. 43 litrów LPG po mieście wystarcza to na przejechanie ok. 320 -330 km w trasie max zrobiłem 490 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kevikah Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 u mnie butla 48 L, gaziarz od razu powiedział że max wchodzi 40 l a na stacji... 30 L i koniec Było to pierwsze tankowanie LPG zaraz po założeniu instalacji, paliła się rezerwa. . Dziś zrobione na rezerwie 40 km, kierunek stacja i.. weszło niecałe 25 l. Zupełnie mi się nie podoba ta tendencja, strach jechać kolejny raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 U mnie butla toroidalna Irene 47l i wchodzi max 32,5l gazu, co pozwala przejechać około 270km w cyklu 100% miasto powyżej 500.000 mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 U mnie butla toroidalna Irene 47l i wchodzi max 32,5l gazu, co pozwala przejechać około 270km w cyklu 100% miasto powyżej 500.000 mieszkańców. coś mało ,,, 47 x 0.8 powinno być 37,6 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ja mam inne pytanie - co się stanie jeśli mam uszkodzony wielozawór - nie odbija przy tankowaniu, a puszczę gaz z dystrybutora do oporu? nic, dystrybutor zacznie zwalniać i tyle, ja mam podgięty na maxa i tak od 5 lat i jest spoko, w butlę 62L włożyłem kiedyś 60L niczym to nie grozi, masz tam wielozawór który też odpowiada za popuszczenie azu jak wzrośnie za dużo, na stacjimają chyba 10atm, a zawór bezpieczeństwa otwiera chyba około 15atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 coś mało ,,, 47 x 0.8 powinno być 37,6 litrów Da się to jakoś podregulować, czy jedyną opcją są manewry z pływakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Da się to jakoś podregulować, czy jedyną opcją są manewry z pływakiem? raczej wymiana wielozaworu na prawidłowy a pływak to już inna kwestia ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 pływakiem się reguluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 a jak to ustawisz bez napełniania ,,, wydaje mi się że sie dobiera ,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 nie Tofik, wielozawór jest tan sam dla butli 32L i 70L i tu trzeba wyregulować pływakiem, czyli trzeba go podgiąć i teraz tak, albo na maxa i wtedy pistolet nie odbija, )jakoś to mi nie przeszkadza bo i tak pompa zwalnia) albo po podgieciu sprawdzić przy ilu odbija i ewentualnie wyjeździć gaz do końca i znowu podgiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jak się domyślam, wiąże się to z wykręcaniem tego ustrojstwa z butli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi