Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

pojemność butli a ilość gazu

Gość zioloo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chciałem się dowiedziec co jest odpowiedzialne za odcięcie podczas tankowania gazu oraz za odcięcie związane z jego końcem

czy podczas tankowania odcina go elektryka - pływak odnosi sie do max i daje znac o max

jak gaz się kończy i przełańcza się na paliwko to wynik tego że pływak jest na dnie czy tego ze ciśniene spadło

posiadam butle 47l a wchodzi mi okolo 35 l no i chciałbym ją troszke jeszcze podkręcic żeby wchodziło jeszcze parę literków

Z tego co wiem to jest tam taki zawor z kulka. Jak cisnienie w butli jest odpowiednio duze to wypycha kulke i zatyka otwor. Dlatego np u mnie w zimie zawsze wchodzi troche wiecej.

Witam jestem nowy na forum ale może cuś pomogę

Pracuje w Auto gaz serwis to co nieco wiem

O stanie napełnienia butli decyduje kilka czynników:

1 pływak wielozaworu w butli Pojemność butli (47litrów to pojemność samego zbiornika) określają przepisy MAX napełnienia 80% także 35 litrów to wartość jak najbardziej w porządku teoretycznie można to zmienić trzeba "wyjeździć cały gaz odkręcić wielozawór i podgiać w odpowiednią stronę pływak ale lepiej tego nie robić ze względu na bezpieczeństwo ktoś to wymyślił parę lat temu i nie jest to takie głupie a stacji z lpg jest tyle .......

2 Cisinienie gazu NA POMPIE NA STACJI TANKOWANIA powinno być około 15 bar Ale czasami stacja zmniejsza i wtedy wielozawór szybciej odetnie ponieważ ciśnienie w zbiorniku i na pompie się szybciej zrównoważą

3 Po pytaniu domyślam sie że Masz wtrysk sekwencyjny gazu (chodzi o przełanczanie na benzynę) w instalacji jest czujnik ciśnienia gazu to on odpowiada za "powrót na benzynę)

4 w lecie ( wyzszqa temperatura ) gaz się lepiej i szybciej rozpręża dlatego w zimie ( niższa temp ) wchodzi go do butli więcej

P.S. mi zbiornik wystarcza na max 250 km do przejechania i nie przejmuję sie tym

pozdrawiam jak jeszcze jakies problemy to coś postaram się pomóc

no powinno byc okolo 37l a u mnie bylo okolo 32, 35 max wiec juz rozebralem zbiornik troszke podgiełem plywak zeby oszukac poziom gazu niestety nie wiem jeszcze na ile bedzie to skuteczne , troche mialem z nim problem bo przedłużenie pływaka jakieś krótkie troszke i nie jestem pewien mojego "zabiegu" :028:

na pierwszym tankowaniu weszlo mi 40l ale nie wiem jeszcze przy jakim minimum jest odciecie , ile pozostaje w zbiorniku

poprzednio starczało mi na około 320 -350 km ale przy dłuższych trasach szczególnie za granicą jest to jednak uciążliwe i dodadnie 50 km robi u mnie jednak różnice

dzieki za podpowiedz

• 4 tygodnie później...
Gość Dijkstra

to jak mam jeszcze takowe pytanie: jaka mozna najwieksza butle zamontowac w primerce kombi w miejscu kola zapasowego? gdzies doczytalem ze jest tam na tyle miejsca (tylko kombi) ze i 70l wlezie.... prawa to? pytam bo obecnie mam butle i max wchodzi mi 30l. A tankowanie co 4-5 dni troche mnie wqrza...

to jak mam jeszcze takowe pytanie: jaka mozna najwieksza butle zamontowac w primerce kombi w miejscu kola zapasowego? gdzies doczytalem ze jest tam na tyle miejsca (tylko kombi) ze i 70l wlezie.... prawa to? pytam bo obecnie mam butle i max wchodzi mi 30l. A tankowanie co 4-5 dni troche mnie wqrza...

70L to raczej nie, chyba ze bedzie wystawac, ja mam 45L (maxima) i tankuje co tydzien a wiem ze ktos ma z forum 53L.

ale nie obawiasz się że za mocno obciążysz tył auta :/

kiedys w aucie mojego ojca (audi 100 quatro avant) wymieniliśmy butle walcową na troidalną ( zamiast koła) wnęka na koło zapasowe znajdowała się za tylnią osią, auto obniżyło się o pare centów i przycierało na przejazdach kolejowych :P konieczna okazała się wymiana sprężyn w tylnym zawieszeniu :)

Ja u siebie mam 48 l. w kole, do baku po modzie wchodzi mi 39 l, lato-zima. Jeżdżąc dobijam ciśnienie o 0.1 bara większe niż powinno być przy 1-2 osobach na pokładzie, w zbiorniku paliwa mam z reguły prawie połowe wachy(PB98).

• 2 lata później...

u mnie butla 48 L, gaziarz od razu powiedział że max wchodzi 40 l a na stacji... 30 L i koniec :rolleyes2:

Było to pierwsze tankowanie LPG zaraz po założeniu instalacji, paliła się rezerwa.

Za 850 km mam się zameldować na pierwszym (bezpłatnym) przeglądzie po założeniu LPG to dokładnie dopytam.

Edytowane przez kevikah

u mnie butla 48 L, gaziarz od razu powiedział że max wchodzi 40 l a na stacji... 30 L i koniec :rolleyes2:

Było to pierwsze tankowanie LPG zaraz po założeniu instalacji, paliła się rezerwa.

Za 850 km mam się zameldować na pierwszym (bezpłatnym) przeglądzie po założeniu LPG to dokładnie dopytam.

to coś żle zamontował np żle dobrał wielozawór ,,

\\

co do butli to warto sobie ogladnąć fabrykę stako i pomyśleć o pełnej butli toroidialnej ...bo takie też robią ,,,

to coś żle zamontował np żle dobrał wielozawór ,,

\\

co do butli to warto sobie ogladnąć fabrykę stako i pomyśleć o pełnej butli toroidialnej ...bo takie też robią ,,,

Ja mam toroidalny, producent Bormech.

Ja mam inne pytanie - co się stanie jeśli mam uszkodzony wielozawór - nie odbija przy tankowaniu, a puszczę gaz z dystrybutora do oporu?

Edytowane przez dexiu

Ja mam zbiornik 51 litrów,

wchodzi na maxa ok. 43 litrów LPG

po mieście wystarcza to na przejechanie ok. 320 -330 km

w trasie max zrobiłem 490 km

.

Dziś zrobione na rezerwie 40 km, kierunek stacja i.. weszło niecałe 25 l. Zupełnie mi się nie podoba ta tendencja, strach jechać kolejny raz ;)

U mnie butla toroidalna Irene 47l i wchodzi max 32,5l gazu, co pozwala przejechać około 270km w cyklu 100% miasto powyżej 500.000 mieszkańców.

U mnie butla toroidalna Irene 47l i wchodzi max 32,5l gazu, co pozwala przejechać około 270km w cyklu 100% miasto powyżej 500.000 mieszkańców.

coś mało ,,,

47 x 0.8 powinno być 37,6 litrów

Ja mam inne pytanie - co się stanie jeśli mam uszkodzony wielozawór - nie odbija przy tankowaniu, a puszczę gaz z dystrybutora do oporu?

nic, dystrybutor zacznie zwalniać i tyle, ja mam podgięty na maxa i tak od 5 lat i jest spoko, w butlę 62L włożyłem kiedyś 60L niczym to nie grozi, masz tam wielozawór który też odpowiada za popuszczenie azu jak wzrośnie za dużo, na stacjimają chyba 10atm, a zawór bezpieczeństwa otwiera chyba około 15atm

coś mało ,,,

47 x 0.8 powinno być 37,6 litrów

Da się to jakoś podregulować, czy jedyną opcją są manewry z pływakiem?

nie Tofik, wielozawór jest tan sam dla butli 32L i 70L i tu trzeba wyregulować pływakiem, czyli trzeba go podgiąć i teraz tak, albo na maxa i wtedy pistolet nie odbija, )jakoś to mi nie przeszkadza bo i tak pompa zwalnia) albo po podgieciu sprawdzić przy ilu odbija i ewentualnie wyjeździć gaz do końca i znowu podgiąć