Gość bober85 Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Witam. Mam zamiar wymienić siłowniki tylnej klapy w moim N14-5D, bo już dawno temu umarły. Niestety nie mam zamiaru płacić po 100zł za sztukę "za oryginały" do sunny. Poszperałem po allegro i okazuje się że Sunny powinien mieć siłowniki o parametrach: długość całkowita (przy rozłożonym siłowniku)=525mm, skok siłownika=205mm, a jego siła=500N. Znalazłem coś co podpasuje od forda focusa kombi za 38zł za sztukę: długość=520mm, skok=215, siła 550N, więc pomijając fakt braku tych 5mm przy otwarciu klapy wszystko powinno pasować i bez problemu się składać przy zamykaniu. Oczywiście mocowania się przerobi i wszystko będzie grało. Pytanie tylko czy te siłowniki pomimo że są mocniejsze od tych które są montowane w sunny bez problemu dźwigną klapę łącznie z zaczepioną półką bagażnika i spojlerem na klapie? Gdy zakładałem spojler to siłowniki już szału nie robiły stąd też moje pytanie. Piszcie o swoich doświadczeniach w tym temacie, bo nie chciałbym wydać kasy na darmo jeśli mają być te od focusa za słabe i wtedy poszukam czegoś mocniejszego pozdro PS. w grę wchodzą jeszcze siłowniki od mondeo. ich parametry: długość=550mm, skok=245mm, siła 500N. Dajcie ewentualnie znać które lepiej założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bober85 Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Czekaj Bombel bo nie rozumiem. Mondeo ma dłuższe siłowniki więć chyba chodziło Ci o Focusa, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzycho Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Problem mam podobny, potrzebuje wymienić oba siłowniki w sunny , wszystko ładnie fajnie, ale proponuje wziąć pod uwagę długość złożonego siłownika bo inaczej klapa się nie zamknie :/ . Kupiłem kiedyś na giełdzie używane tak na oko miały pasować lecz były owszem oryginalne nissana inne mocowanie ok pomyślałem ale za długie po złożeniu . :diabel2: jak znajdziesz odpowiednie będzie miło też skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bober85 Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 te od mondeo hatchback 93-00 i focusa 99 kombi pasują na bank. Podałem przecież wymiary siłownika od sunny'ego więc możesz porównać z innymi. Interesuje Cie tylko żeby wymiar po rozłożeniu był nie mniejszy niż 525mm a po złożeniu ma być nie więcej jak 320mm. No i siła. Nie mniej jak 500N. I mocniejszy tym lepiej. Mocowania siłą rzeczy trzeba przerobić bo teraz w większości przypadków sa na tą zatrzaskiwaną kulkę, Ja dzisiaj kupuje z allegro te siłki od focusa po 38zł. Poszperaj tam a znajdziesz. pozdro [ Dodano: Wto 12 Lut, 2008 17:25 ] wymieniłem dzisiaj siłowniki na nowe od focusa kombi. Pasują idealnie i przerabiania jest mało co. Ogólnie wymiana trwa może ze 30 minut, a oszczędność całkiem sensowna (ok 115zł/szt. do nissana, ok. 40zł /szt do focusa) tu są zdjęcia z wymiany, bo trzeba ze starych siłowników odzyskać kulki, które pasują idealnie do nowych zatrzasków oraz mocowania do karoserii (piłka ręczna lub flex :diabel2: ). W mocowaniach trzeba wywiercić otwór fi 6mm żeby włożyć bo niego nowy siłownik, z którego odkręcamy dolny plastikowy zatrzask na kulke, bo jest poprostu nie potrzeby. Ogólnie banał. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e12885beeb1b8e52.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a25035b553ba0150.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ae90726da6414cb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a1ae9bb3744f06c.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skażony Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Jesteś wielki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Kuźwa - szkoda że nie opisałeś tego triku jakieś 2 miesiące temu. Niestety ja na swoje wydałem ponad 2 stówy i pasowały idealnie i chodzą też pięknie ale jednak kasy poszło sporo. Swoją drogą ciekawe dlaczego do nissanów są tak drogie (podobne do peugeota kupowałem po 50 zł/sz). Producenci chyba na siłę chcą utrzymać opinię że części do japońców są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skażony Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 przecież to było opisane w 2008r i to w lutym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 ...yyyy faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skażony Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) coś zbłądziłem Edytowane 13 Grudnia 2009 przez Skażony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazimierzm Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Polecam wszystkim sposób kolegi "bober 85" sam dzisiaj kupilem nowe silowniki po 34zł/szt do focusa 99r długość=520mm, skok=215, siła 550N, pól godziny roboty z tymi przerobkami razem z demontazem i i montazem, teraz wystarczy podniesc 20cm i klapa razem z półką lecą w kosmos z ładnym z tłuminiem przy końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi