Gość mstar Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Moja almerka - 2005 N16 1.5 dCi - od jakiegoś czasu (2 - 3 dni) ma taki objaw: po włączeniu silnika nie gaśnie lampka ciśnienia oleju. Trwa to dokładnie 20 sekund. Potem gaśnie. Jeżdżę na castrolu txt 5w40 i mam na liczinku 56 kkm. Co jest? Acha, poziom oleju - ideał, czyli 1/2. Do przeglądu 4 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 włączeniu silnika nie gaśnie lampka ciśnienia oleju. Trwa to dokładnie 20 sekund. Prawdopodobnie czujnik się popsuł, były takie przypadki w tych silnikach. No, ale w takich przypadkach wskazany jest pomiar ciśnienia oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RycholDM Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam. Mam podobny problem z N 15 2.0 D ( 160 tyś km ). Kontrolka gasła mi po 10 sekundach. Co ciekawe pomiar ciśnienia oleju w dwóch różnych warsztatach wskazywał, że ciśnienie jest poprawne. Wymieniłem dwa razy czujnik ciśnienia ( zamiennik, a potem oryginalny i nic ). Z czasem kontrolka zaczęła świecić też przy uruchamianiu ciepłego silnika. Założyłem filtr oleju z zaworem zwrotnym. Pomogło, ale po paru dniach widzę, że kontrolka gaśnie z pewnym opóźnieniem. Jak pomiar ciśnienia wyjdzie ci OK to wymień najpierw czujnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.