Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

TRWAŁOŚĆ SPRZĘGŁA N15 i N16 :)

Gość ADAM85
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

W mojej padło po 165 tys. i to w czasie wyjazdu na ferie po odjechaniu 250 km od domku.

Po znalezieniu (miałem wyjątkowe szczęcie w nieszczęściu) warsztatu mechanika samochodowego, ok. 0,5 km od miejsca awarii i rozdzieleniu skrzyni okazało się że wyskoczyła sprężynka tłumika drgań z tarczy sprzęgła.

Niestety musiałem wpakować dorobioną w ciągu 30 min. prywaciarską tarczę by kontynuować jazdę (do celu było jeszcze ok. 700 km).

Na podróbie przejechałem już ok. 1500 km i jest wszystko OK. Ale jak się trochę otrząsnę finansowo wynmienię na jakieś japońskie AISN lub t.p. Bo sprzęgło to sprawa ważna o czym się przekonałem niestety.

Najgorsze, że przy tego typu awarii nie było żadnych objawów niepokojących kierowcę.

Przy zużytej tarczy jest słabszy ciąg i to się czuje, a tutaj poprostu jeden pyk i kuniec.

Aż strach pomyśleć ile bym musiał wybulić jak by stało się to na Austryjackiej autostradzie ;) ( koszty holowania + robocizna + tarcza ). - Latem almą przeleciałem do Chorwacji 1600 w jedną stronę + 1600 z powrotem.

W awaryjnej sytuacji przy wyłączonym silniku należy wrzucić na 3 bieg i na biegu kręcić rozrusznikiem aż odpali silnik. Można tak sporo ujechać po warunkiem, że droga poza miastem i nie trzeba tego uruchamiania na 3 biegu powtarzać zbyt często bo można się rozrusznika pozbyć.

Dbajcie o swoje sprzęgła ;) bo nie znacie dnia ani godziny.

pozdrawiam

Czy ktoś zrobił bez wymiany więcej jak 200 tys?

Ja założyłem ten temat... i na górze to moje pytanie :)

Obecnie mam 218 tys i zero problemów.

Objechałem Włochy - prawie na obcas - i wróciłem - sprzęgiełko działa super.

Pozdrawiam :):):)

Ja mam w swojej około 127 tyś. km przebiegu no i muszę przyznać, że jeszcze jeździ, ale nie jest idealnie. Biegi wchodzą, ale mam wrażenie jakby się zapierały (nie mocno, albo to moja schiza) no i telepie samochodem przy ruszaniu jakby poduszki pod skrzynią nie było, a jest :) Pewnie tłumik drgań w tarczy powiedział papa.

Witam!

218 kkm i wciąż na oryginale - adam85 ;) - to chyba dobrze świadczy o sposobie użytkowania :D

Nowy komplet Aisin już czeka jednak w piwnicy i planuję przed jakąś większą trasą wymienić, coby niespodzianki nie było - już dość wysoko łapie i przy zmianie biegu na wyższych obrotach jest lekki uślizg. Przy familijnej jeździe jest zupełnie OK.

pozdrawiam

218 kkm i wciąż na oryginale - adam85 ;) - to chyba dobrze świadczy o sposobie użytkowania :D

Kupiłem auto z przebiegiem 167 tys, wiec nie wiem czy to oryginał. Ale almera sprawiała wrażenie jakby była wykorzystywana na długich trasach - autostrady - zupełnie inna praca skrzyni, niż w moim sunnym, który miał 180 tys km - a silniki przecież te same.

U mnie też lata długie przeloty. Jest ok :D

Witam kolegów - bo to mój pierwszy post. Właśnie zamieniłem ( pewnie to był błąd ) N 15 na N16. Miałem od nowości N15 1.4 i sprzedałem z przebiegiem 240000km. Skrzynia biegów i sprzegło? - od nowości nic nie wymieniłem, nawet oleju w skrzyni. Ale to chyba kwestia doświadczenia (30 lat), że nie było potrzeby.

Co do sprzęgła ja mam naganiane 150 tys. i właśnie wymieniam.Mechanik pokazał mi test którym mniej więcej można sprawdzić w jakim stanie jest sprzęgło, mianowicie zaciągamy ręczny(mocno!!!) wrzucamy piąty bieg i kręcimy obroty do około 2500, ciągle utrzymując poziom obrotów powoli puszczamy sprzęgło. Przy tym teście ja puściłem pedał sprzęgła do końca, a moje auto nawet nie drgnęło.Zgasnąć też nie zgasło.Mechanik mi powiedział,że sprzęgło wystarczy najwyżej na 5tys. km.

Po kilku takich testach można rzeczywiście sprzęgło wymienić ;)

Co do sprawdzania sprzęgła mam patent od znajomego mechanika (pierwszej klasy zresztą polecam każdemu w Kielcach i okolicy - dane na priv).

Wyskakujemy ta traskę, bujamy autko na 5 bieg ..... przy podjeździe na wzniesienie obserwujemy tarczę prędkościomierza i obrotomierza jeśli obroty wzrastają równo z prędkością - sprzęgło jest OK .... jeśli obroty wyprzedzają prędkość lub dochodzimy do momentu gdy prędkość stoi a obroty idą w górę - sprzegło kwalifikuje sie do wymiany.

Moim zdaniem test o wiele mniej agresywnu i nie niszczymy sobie przy okazji autka ;)

Gość mapeciontko

witam

w moim bylym N14 padlo przy 170kkm ale padlo tak ze nawet nie wiedzialem kiedy... znienacka tzn. jezdzilem ostroznie i zatrzymalem sie bo musialem wyjsc do sklepu wracam odpalam i czuje jak szarpie mi pedalem sprzegla i bardzo ciezko sie wciska :/ po przejechani 10 km do domu ledwo wjechalem do garazu :/. Wymianilem na EXEDY 350zl robocizna 12 godzin mojej pracy ;) (pierwszy raz cos takiego robilem)

Moj przebieg 167kkm i musze wymienić sprzęgło.

co myślicie o sprzęgle valeo phc jest dośt tanie jak namoją kieszeń:)http://moto.allegro.pl/item541608441_sprzeglo_valeo_nissan_almera_sunny_1_3_1_4_1_5.html

A moze ktoś wymieniał sam sprzęgło??

moze powie czy to duzo roboty?? czy trzeba dwie półośki wyciągać czy tylko jedną ?

i czy jakieś tajniki są skąplikowane:):)

Pozdro

• 3 miesiące temu...

Jak w temacie, jak bardzo musicie puscic pedal sprzegla, zeby zaskoczylo ?

U mnie (jestem przed zakupem N16,2000,bardzo maly przebieg ~45k km-prawdziwy) jest to dosyc znacznie pod koniec puszczania pedalu - i budzi to moje obawy, nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.

To normalne/czeste w przypadku Almery ? Czy tez sprzeglo do wymiany ?

Tym bardziej jestem zaniepokojony, iz 5k km temu wymieniane byly: przegub krzyzakowy (czy costam krzyzakowe, przy skrzyni biegow) oraz drazek zaraz za tym (jestem noga z mechaniki,takie cos co ma z 70cm :) ) - co wg osoby zdecydowanie lepiej zorientowanej sugeruje to, ze sprzeglo moze byc rowniez zajezdzone, bo nie jest to cos, co ma prawo sie popsuc przy tak malym przebiegu (albo i w ogole).

Samochod nie ma zadnych objawow sugerujacych koniec sprzegla - oprocz wlasnie tego poznego/wysokiego lapania.

Po kupnie (144 kkm) po młodym Niemioszku widać że zadziornym, musiałem zmienić po 10 tysiącach. Wymiana na AISIN, następne 40 tys. i na razie działa jak nowe...

• 2 tygodnie później...
Gość sleepyhead

2.2 Di - przebieg 264 000 - żadnych problemów.

Mimo bardzo ostrego stylu jazdy i zwiększonego momentu do 280 Nm (przy przebiegu 230 000). Więc albo zaraz skończe sprzęgło albo mam drugie :]

• 1 miesiąc temu...
Gość Bartek_1983

Mam ponad 213 tys i sprzęgło oryginał (tu splunąć 3 razy).

Trwalosc sprzegla glownie zalezy od stylu jazdy. Takze tak jak inni tu pisza, moze to byc 100 albo i 200tys. Jesli sam potrafisz tak jezdzic aby sprzeglo jak najmniej sie zuzywalo (czytaj nie przycieralo przy np nieumiejetnej zmianie biegow)...

tzn. jakiej?? Pytam poważnie.

• 4 lata później...

A u mnie przejechało 305 tyś i uszkodził sie docisk, tarcza była jeszcze ok, po wymianie kompletu na AISIN zrobiłem kolejne 120 tysi i na razie jeżdzi bez oznak zużycia.

N16 1.8 2001r od nowości

U mnie fabryczne sprzęgło przelatało ~165000km jazdy w zasadzie wyłącznie wielkomiejskiej i pewnie jeździ dalej.

Od przebiegu ok. ~135000km, szczególnie latem, było słychać prawdopodobnie łożysko wyciskowe.

Fakt, ze przez ostatnie 25000km po dwukrotnym urwaniu półosi krótkiej raczej nie targałem asfaltu, ale miasto i stanie w korach to chyba najgorsze warunki dla sprzęgła.