Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Reklamacia spalania Navara + AT - grupa

Gość buli107
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość parts-hol

witam , navare mam od 2 tygodni , jak narazie zrobilem 1000km w miescie , spalanie tragedia , pierwsze dni okolo 18 , teraz zeszlo do 13,5 (ale tak wolno jeszcze niegdy nie jezdzilem) normalna jazda w miescie 15-16 l .

witam , navare mam od 2 tygodni , jak narazie zrobilem 1000km w miescie , spalanie tragedia , pierwsze dni okolo 18 , teraz zeszlo do 13,5 (ale tak wolno jeszcze niegdy nie jezdzilem) normalna jazda w miescie 15-16 l .

Sprobuj jeszcze wykonac test jazdy ze stala predkoscia. Przy normalnej,rozgrzanej temp pracy silnika, wybierz jakis w miare prosty dlugi odcinek drogi i przejedz go ze stala predkoscia np. 60 i pozniej 80 km/h. Podaj wyniki. U mnie jest tragedia ,pisalem juz wczesniej i fakt ten raczej mowi o tym ze problem nie jest raczej zwiazany z automatem lecz z generacja silnika z filterem czastek stalych, ktory to najprawdopodobniej tak ma.

Buli mysle ze poczekamy jeszcze tydzien lub dwa i mozemy zaczynac dzialac.

Gość buli107

Parts, no to witaj w klubie :/

Tak Dżony :P , trzeba będzie, u mnie nadal powyżej 14 w mieście , chyba nie ma co czekać. Umówię się na tę wymianę przepływomierza tylko. Pewnie nic to nie da.

Podajcie na jakich oponach pomykacie !!!

U mnie jest różnie ,mam ciężką nogę 30 % miasto, 30% poza miastem , 30% autostrada ( 140 km/h) 10% lekki teren i wychodzi przy standardowych oponach 9,8 /100 , a teraz ciekawostka BFGOODRICH +1,2 litra

Nie oszukujmy się , chcąc aby samochód palił 6,5 l trzeba kupić auto o wadze do 1,2 t, i silniku max 1,5 dci - niestety navara nie mieści się w tych ramkach!!

Nie oszukujmy się , chcąc aby samochód palił 6,5 l trzeba kupić auto o wadze do 1,2 t, i silniku max 1,5 dci - niestety navara nie mieści się w tych ramkach!!

nikt nie mysli o spalaniu 6,5. Wystarczy spalanie jakie podaje producent i/lub maje inne auta o podobnych silnikach,gabarytach, wadze. BTW przypomne swoj wczesniejszy post.Chrysler Vayager- silnik wiekszy 2,8, masa prawie ta sama, gabaryty prawie te same-- spalanie nizsze; miasto 9L nie zas jak smok-Navara 15-16-17L , trasa 8L przy 11-12-13L NAvary

Wczoraj zrobiłem traskę ze Starogardu Gd. do Warszawy. Postanowilem pojechać bez szaleństw 120-130. Do Warszawy dojechałem dokładnie o godzinie którą mi wyliczyła nawigacja, średnia prędkość z kompa 82 km/h, a spalanie 10,6.

Czyli w normie ( powiedzmy ;) Na trasie rzeczywiście nie ma tragedi. Problem mamy w mieście. U mnie przebieg 9,5k, ostatnio spalanie wynosi około 14 l. Czyli o 1 litr spadło. Liczyłem że spadnie do 12,5-13 :<

Ja po mieści kiedyś jeden zbiornik jeździłem gorzej niż kapelusznik nie przekraczając 2500 obrotów i wykręciłem 12,5 l. Nie chce mi się znowu bawić w testowanie, ale po tym co widzę pewnie zmieściłbym sie poniżej 12, ale tak się nie da jeździć. Chociaż moto już wyczyszczone, więc pewnie Navka pójdzie lekko w odstawkę :D

Już kiedyś to napisałem "jeśli Nissan podał spalanie miejskie na podstawie batdziej cholowania Navki niż jeżdżenia nią to gratuluje nabijania klientów w butlę", chociaż na trasie u mnie jest mniej wiecej ok. Może to spalanie miejskie to skutek "rodzaju miasta" po który jeździmy ??? Gorzów słynie ze wzgórz i krótkich dystansów...

Porównując z kumlem który ma model 2007 w manualu, to moja pali 2-3 litry więcej, zarówno w trasie jak i w mieście. 1-1,5l wynika pewnie z EURO4 i 1-1,5 że automat, więc by się pewnie zgadzało. Sądzę, że wymiana przepływomierza nic tu nie da, ale chętnie powalczę, może dadzą coś w zamian, zawsze to coś. Może jeszcze warto powalczyć o składany przedni fotel :diabel:

• 3 tygodnie później...

Niestety również potwierdzam takie spalanie. Ale mogę Cię pocieszyć kolego przy 27.000 "spadło" do 13,5 - 14,5 ;) W serwisie twierdzą ( bo reklamowałem jako usterkę), że po 30.000 powinno spaść do 12. Może coś jest programowo ustawione i na pierwszym przeglądzie przy 30.000 coś przestawią? Pozdrowienia.

Może i tak jest, że 15l w mieście wynika z AT i normy, lecz to powinno być podane przez producenta a nie 3l mniej. Gdyby podane było 15l w mieście też bym Navke kupił, ale zastanowił bym sie nad manualem. Jak dla mnie to jest to wprowadzenie klienta w błąd i nie można tego ot tak sobie zostawić. Przez ten błąd zapłaciłem 6k więcej i koszta eksploatacji tez mam większe. A wszystko to przez nierzetelne dane.Po prostu towar nieodpowiada danym podanym przez producenta i już.

Jestem tu nowy. Tak więc wszystkich pozdrawiam. Navarkę mam od 30.11.2007. Na początku w mieście paliła mi ok. 17l po 1000 km zeszło do 15l. Wymieniłem olej po 2900 km. Servis wgrał mi od nowa wtryskiwacze i jest 16 l na komputerze. Poczekam do tankowania i jadę do servisu . Przebieg 3300 km. Jak teraz nic mi nie pomogą to oczywiście się przyłączam.

Tak cały czas pisząc w tym temacie zwracam uwagę na NIEZGODNOść TOWARU, no i wyczytałem w opisie z karty gwarancyjnej, że gwarancja Nissana nie ogranicza naszych praw w tym temacie, więc trzeba sie chyba będzie podpierać NIEZGODNOśCIą TOWARU Z DANYMI PODANYMI PRZEZ PRODUCENTA. Tak chyba będzie najłatwiej i ciężko będzie Nissanowi to odeprzeć. Po prostu pali sporo więcej niż podaje producent i tyle. To tak jak kupujesz energooszczędną żarówkę a ona bierze więcej prądu niż podane i nie jest już tak oszczędna. Jeśli ktoś orientuje się jak tę naszą zbiorowa reklamacje szybko i sprawnie załatwić to proszę o info. Tomasz.

Przyłączam się do protestu. A będę miał okazję zrobić to niebawem na piśmie. Podchodzi przegląd 30k (jeszcze 2,5k) i ewidentnie niezgodne z danymi producenta zużycie paliwa jest USTERKĄ, którą należy usunąć. Trochę to pewnie walka z wiatrakami, ale im krwi napsujemy. Może kiedyś dotrze do nich, że nie można klientowi sprzedawać kitu bezkarnie. i tak do skutku. A propos nie mam gwarancji pod ręką czy piszą tam coś o ilości bezskutecznych napraw.

Jeśli ktoś z Was mógłby taki mądry wzorek pisemka podesłac na priv, albo i tu wkleić to byłoby miło. Mogliby otrzymać identyczne pismo od nas wszystkich.Pozdrawiam. Tomasz.

P.S.Lece po kolegę do Berlina, zobaczymy jak spali na trasie.

[ Dodano: Pon 07 Kwi, 2008 05:16 ]

No i na trasie rewelacja ( wskazania kompa, na trasie prawie wcale się nie myli, jesli już to zawyża o 0,1-0,2l):

Gorzów - Świecko , muskając delikatnie pedał gazu, przepisówka, max.90 ( większość 70 bo mgła ), wynik 8,2l

Świecko - Berlin , kuskając delikatnie pedał gazu, przepisówka, max. 90-100 ( mgła ), wynik 8,2l

Berlin - Świecko,bez oszczędzania gazu, przepisówka, głównie 120, wynik 10,2l

Świecko - Gorzów,bez oszczędzania gazu, przepisówka, głównie 80-90, wynik 9,2l

...................... tylko co z tego skoro w mieście 14,5-15l :/

Przyłączam się do protestu.

Mam Navare od początku roku zrobiłem nia dopiero 2000 km bo strasznie dużo pali.

Po prostu nie da się zejść poniżej 14l.

Na trasie z Poznania do Szczecina wskazywało 9,3 (z otwarta skrzynią) przy prędkości średniej 90km/h moim zdaniem o litr za dużo.

Moim zdaniem nie ma, co słuchać serwisu, że zacznie nam palić mniej jak przejedziemy 30tys.

Nie po to kupuje auto za 150 tyś żeby czekać rok aż samochód zacznie normalnie spalać.

Nissan zalicza ostatnio dziwne wpadki i myślę, że będzie mu zależało, aby nie wypłynęły kolejne ( a takie spalanie na pewno do wpadek można zaliczyć).

Należy natychmiast zebrać dane od wszystkich niezadowolonych i wystosować oficjalne pismo do generalnego importera oraz do wiadomości redakcji np. TVN Turbo.

PS. Ciekawe jak z ogromnym spalaniem dają sobie rade użytkownicy Navary np: w Niemczech?

RASZCOM myślę, żebyś poczekał jeszcze parę kilometrów. Przebieg rzędu 2000 km to praktycznie zerowy. Moja navara po wyjeździe z salonu spalała 20 litrów. Spalanie ustabilizowało się przy ok 10000 km. Aktualnie mam przejechane 20000 i średnio mieszczę się w zakresie 11-12 l.

Witam wszystkich mój manual pali w mieście 10,4l nie przekraczając 3000rmp( nie mylić z kapelusznikiem )

diesel to silnik wolno obrotowy anie motocyklowa żyletka :diabel2:

spalanie 18l benzyny mam w jeepie V8 5,2l stały napęd na 4 koła waga auta podobna

do NAVARY a przyśpieszenie :)

pozdrawiam.

Gość Bartek-Ania

Największe spalanie 10.8 l i to na trasie gdzie leciał 140-160 km/h

Średni spala 8.6 l/100

na trasie przy prędkości 80-90 km/h 7.6 l/100 :))

moge wrzucić screena ze zdięcia z historii spalania.

Autko ma euro3.

Witam wszystkich. U mnie i u mego wspólnika to samo---miasto minimum--15, a trasa ostatnio (święta) Bruxella-Białystok-Bruxella--12.5-13 . Ijeszcze jedno pytanie--czy ktoś wie ile Navara pali na postoju ?