Gość buli107 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Największe spalanie 10.8 l i to na trasie gdzie leciał 140-160 km/hŚredni spala 8.6 l/100 na trasie przy prędkości 80-90 km/h 7.6 l/100 ) moge wrzucić screena ze zdięcia z historii spalania. Autko ma euro3. Nieprawdopodobne aż żeby z automatem tyle palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ash_One Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Nieprawdopodobne aż żeby z automatem tyle palił. Buli ale to euro3 i gdzie napisane ze to AT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sido Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Wątek dotyczy wersji AT .... więc raczej manuale niepowinni sie wypowiadać U mnie w AT spalanie w trasie bez problemów 10,8 - 11,5 Miasto ok 13.. i nawet niewiem ile podaje instrukcja i nieuważam że spala zadużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Dokładnie, ten wątek po to jest aby zebrać do kupy jak najwięcej użytkowników wersji AT z problemem spalania i wspólnie zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jack182 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Wczoraj zrobiłem trasę ze Starogardu Gdańskiego do Wawy (18-22) i udało mi się osiągnąć spalanie 9,9l. Do domu dotarłem 20 minut wcześniej niż po wyznaczeniu trasy pokazywała nawigacja. Średnia prędkość 91 km/h. Przebieg 16000. Ale trzeba przyznać, że mocno się starałem żeby to osiągnąć. Nie przekraczałem 130 km/h, ale średnia 91 km/h to nawet niezły wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Największe spalanie 10.8 l i to na trasie gdzie leciał 140-160 km/h Średni spala 8.6 l/100 na trasie przy prędkości 80-90 km/h 7.6 l/100 Witaj buli107, Jedyne wytłumaczenie tego o niewiarygodnego spalania to tylko to, że wszędzie masz z górki ....no tak ale jak wracasz do domu :?: :?: A już poważnie mówiąc miałem kiedyś kumpla z maluchem. Stosował w nim wszystkie możliwe patenty: turbinki, podgrzewacze paliwa, zawirowywacze, polerowanie gardzieli gaźnika, magnetyzery i Bóg jeden wie co jeszcze.Prawie już doszedł do tego, że musiałby się zatrzymywać co 100km co by ulać trochę ze zbiornika, żeby go nie rozdęło... Na szczęście sprzedał malucha i problem z nadprodukcją paliwa z głowy . Może poprostu jesteś wybrańcem losu i niewiarygodnym szczęściarzem. Większość właścicieli tego modelu Navary, do których i ja się zaliczam, na trasie (autostrada lub katowicka) spala przy 150-160 12-12,5, a w mieście przy delikatnej jeździe 13-14,5. Chyba z tym sie trzeba niestety pogodzić. Zresztą mój znajomy właściciel Jeepa Grand Cherooke z silnikiem 4,7 benzyna, na to drażliwe pytanie ile spala zawsze odpowiada: Tyle ile wleję :027: (Jak zerknąłem na jego komputer - w mieście 24,5) to mi ulżyło: inni mają jeszcze gorzej Pozdrowienia i inne serdeczności dla wszystkich [ Dodano: Sro 09 Kwi, 2008 22:28 ] Sorry buli107 . Nieuważnie doczytałem, że Ty tym szczęściarz nie jesteś tylko Bartek-Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Jurek, on ma manuala, a ja AT, poza tym nie chodzi o to ile pali, 15l w mieście byłoby do zaakceptowania jak najbardziej.Tym bardziej że to czołg prawie. Chodzi o co innego. Nie lubię jak mnie ktoś w balona robi. A to zrobił Nissan podając 10,5-12,5 w mieście.Gdyby podał do 15 to byłoby wszystko ok. A tak to nie jest ok. Na trasie pali mi dobrze ( patrz wcześniejsze posty ), problem spalania jest w mieście.Rozumiem że po Gorzowie, mieście górek, wzniesień i pagórków bedę spalał tyle ile górna granica przewiduje, tyle że Nissan określił górną granicę na 12,5 a nie 15. I tu jest patyk pogrzebany.Skoro producent towaru określa normę, to niech ten towar te normę spełnia. Jeśli klient wyprawia w mojej sali zabaw urodzinki dla dziecka, i cena obejmuje 2-godz. imprezę, to dzieciaki bawią sie minimum 2 godz. a nie dajmy na to 1,45 albo 1,5 godz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RASZCOM Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 To, co piszemy pisemko do Nissana? Niech się oficjalnie (na piśmie) ktoś z Nissana wypowie czy dane w instrukcji i katalogu to jakiś dziwny żart!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Koledzy jak pisałem wcześniej, już reklamowałem w serwisie za duże zużycie przy ok. 10k. Wzięli na komputer i stwierdzili, że jest o.k. Ale jednocześnie powiedzieli wyraźnie, że tak będzie do 30.000 km - czyli do pierwszego przeglądu, a potem się unormuje . Do przeglądu zostało mi 2,5k więc stosunkowo niedługo go zrobię i będę wiedział czy coś w tym jest. Może programowo tak jest ustawiony komputer :?: A może ktoś już ma przebieg powyżej 30.000 i zauważył jakąś różnicę po przeglądzie? Pozdrowienia dla wszystkich zatroskanych marnowaniem paliwa :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Nawet jeśli to prawda co piszesz, to kto pokryje wyższa koszta eksploatacji w ciągu tych 30k :?: :?: :?: Nie kojarzę, aby w instrukcji było napisane że przez pierwszych 30k będzie wyższe spalanie o ok. 2-3l. Podejrzane tylko, że przy małym przebiegu mówią o przepływomierzu oraz 10k, a przy większym mówią o 30k. Dla mnie to zwykła spychologia. Na przeglądzie powiedzą Ci aby przeczekac jeszcze z kilka K i tak w koło. Aż gwarancja sie skończy. Nie kojarzę aby powiedziano mi o 30k. Jeśli tak by było to od razu u Fijałkowskiego w Zielonej by to powiedzieli. A oni zaczęli mówić o przepływomierzu i 10k ( ponoć skrzynia układa się blisko tej granicy, bo silnik dużo wcześniej ).Śmierdzi mi to i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Dokładnie o to samo ich zapytałem- kto zwraca nadmierne koszty eksploatacji?? No ale jak się domyślacie odpowiedzi niebyło. To ciekawe co piszesz - u mnie nic o przepływomierzu nie wspominano. Muszę ich zahaczyć o ten temat. Może to tak regionalnie sobie wybierają jaki kit sprzedawać namolnym Klientom :?: Co do silnika to rzeczywiście - obecnie niema przecież "docierania " jak dawniej. A skrzynia?? Co ma się w niej układać tak długo? Przecież nie jest to skrzynia "inteligentna", która uczy się stylu jazdy :!: Walą nas w rogi :534: i pewnie cichaczem śmieją się . Ale i tak nie odpuszczam - trochę krwi im napsuję przy przeglądzie. Niestety takich rzeczy na gębę sie nie załatwi - bo się wyprą. Więc złożę reklamację na piśmie. Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GRZEGORZ36 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Reklamacje mozecie sobie składać do woli. Pracuje jako rzeczoznawca i większe spalanie od normatywnego do 30% nie jest przekroczeniem normy. a ja i tak nie odpuszczę :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Johny Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Reklamacje mozecie sobie składać do woli. Pracuje jako rzeczoznawca i większe spalanie od normatywnego do 30% nie jest przekroczeniem normy. Przy okazji proponuje przeczytać: http://www.skutecznie.pl/index.php?ne=566&%3Cb Szanowny Kolego, zabierajac glos w waznym na tym forum temacie, moze wyjasnisz jakim rzeczoznawca jestes? (majatkowym, samochodowym PZMOT'u, ubezpieczeniowym itd) . Moze rowniez nas oswiecisz podajac podstawe prawna,jakis przepis, o ktora/y opierasz powyzsza wypowiedz dotyczaca 30%, wszyscy chetnie sie dowiemy z jakich przepisow podana wartosc wynika? Co do Twojej wypowiedzi cyt. " mozecie sobie skladac do woli..." pozwole sobie niesmialo stwierdzic - piszesz bzdury kolego!!!.Zupelnie jakbys jedna wypowiedzia probowal zakwestionowac bardzo istotne zapisy Kodeksu Cywilnego dotyczacego tzw. sprzedazy konsumenckiej??!!! Moze wyjasnisz nam, co deprecjonuje zapis rangi ustawowej ? Niestety w wielu wypadkach te przepisy nie maja zastosowania i wcale nie dlatego jakobys mial racje, glownym powodem, ktory sprawia ze nie mozemy (reprezentuje tym zdaniem wszystkich nas ktorzy nabylismy auto i odliczylismy VAT zakupujac auto "na firme") dokonac skutecznie i co wazne szybko reklamacji auta jest wlasnie fakt iz nie jestesmy wtedy konsumentami. W takim wypadku reklamacja bylaby duuuuzo latwiejsza- zapewniam Cie KOlego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Dlaczego tylko 30% Bomblu :?: A czemu nie 40, 50, a może 80%. A czemu nie iść na całość - 100%. :!: Kto da więcej :?: Co to jest "paragraf 22", czy tylko nasz rodzimy "Miś". A może to tylko Kafka :?: A gdzie to jest napisane drogi rzeczoznawco Bomblu :?: Czy kogokolwiek przy zakupie wcale nie taniego auta poinformowano, że w instrukcji - podkreślam instrukcji a nie folderku reklamowym są bzdury i nie należy ich czytać, a ju napewno nie wierzyć i egzekwować :?: Czy sprzedawca samochodu może wcisnąć kupującemu każdy kit tylko dlatego, że już ma jego pieniądze :?: Czy to zbójeckie prawo silniejszego działa tylko dlatego, że oni są firmą, a my kupujący rozproszeni i anonimowi i dlatego bezsilni :?: Prawdę mówiąc wcale nie jestem taki tego pewien. Zadam to pytanie UOKiK (urząd ochrony konkurencji i konsumentów) - oni bardzo często normalnie interpretują przepisy i pomagają prawnie w walce z koncernami. Krew mnie zalewa drogi Bomblu :!: A czy jak idziesz do swojego pobliskiego supermarketu i kupujesz 10 bułeczek, panienka w kasie mówi: O.K Panie Bomblu, ale płaci Pan za 13 bułeczek, bo tak właśnie ustaliliśmy bo jesteśmy silni i może Pan nas pocałować w d..pę jak się Panu nie podoba :?: Chyba tak źle jeszcze nie jest. Ostatnio weszła w życie ustawa zakazująca reklam, które mówią nieprawdę. Może to jest droga dla nas - ale wcześniej chyba należałoby zewrzeć szeregi i sformalizować działania. Jak mówi stare przysłowie: I Herkules d*pa, kiedy ludzi kupa... no po łacinie chyba lepiej to brzmi. Co wy na to Koledzy szanowni :!: Serdeczności wszekie wszystkim miłośnikom paliwożernego autka A KTO BOGATEMU ZABRONI :!: :!: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Johny Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Dlaczego tylko 30% Bomblu A czemu nie 40, 50, a może 80%. A czemu nie iść na całość - 100%. Kto da więcej Co to jest "paragraf 22", czy tylko nasz rodzimy "Miś". A może to tylko Kafka A gdzie to jest napisane drogi rzeczoznawco Bomblu Popieram wszystko co napisales JerzyVV. !!!! Kolega Bombel chyba sie chcial tylko okazjonalnie "pomadrzyc" ,27 lat i rzeczoznawca hmmmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Sorry, że dwa razy to samo poszło , ale jakoś komp się zadumał nad tym co spłodziłem i kliknąłem dwa razy . Co do rzeczoznawcy to może tylko "literówka" drogi Bomblu może nie 27 a 72 :?: No cóż ludzką rzeczą sie mylić :528: Swoją drogą do serwisu przygotuję się odpowiednio :502: [ Dodano: Pią 11 Kwi, 2008 22:57 ] A teraz całkiem już poważnie :!: Bombel jest moderatorem i starym bywalcem forum, więc nie można go lekceważyć tylko z powodu wieku. (Nawet mu tego lekko zazdroszczę, bo to już za mną). Myślę, że jeżeli jesteśmy po tej samej stronie barykady, to niezależnie od wieku i cel mamy wspólny i doświadczenie każdego może być pomocne :!: Bombel - ponieważ zostałeś "wyzwany do tablicy" wyjaśnij nam wszystkim na czym opierasz swoje twierdzenie i co najważniejsze czy jesteś w stanie pomóc nam wszystkim w słusznej sprawie :?: Panie i Panowie :!: weekend przed nami, więc w drogę ... albo w bezdroża jak kto woli :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Dokładnie, Bombel, wyjaśnij i poradź jak mamy to załatwić, SKUTECZNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Sorry, że dwa razy to samo poszło , ale jakoś komp się zadumał nad tym co spłodziłem i kliknąłem dwa razy . No to można swojego posta wyedytować i skasować to co się wysłało dwa razy :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Uwagę przyjąłem, a coś bardziej odkrywczego mógłbyś wnieść na forum :?: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ash_One Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 JerzyVV nie bić jestem nowy Nie ma co focha robic, dzemik pilnuje tu porzadku i gdyby nie on to uwierz mi ze nic na forum nie moglbys znalesc. :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peter182 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 buli107, Witam interesuje mnie taka nakład na zderzak przedni jak u Ciebie... będę wdzięczny za namiary... dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witaj. http://www.pickupdiablo.pl/oferta/nissan-navara-0.html Miła i rzeczowa obsługa. P.S. Obsługa ma na imię Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buli107 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Hmmm, nieciekawie to wygląda...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Uwagę przyjąłem, a coś bardziej odkrywczego mógłbyś wnieść na forum :?: :?: No to skasuj to , co jest powtórzone. Wchodzi się na swój post - edytuj - i można kasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JerzyVV Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 No to skasuj to , co jest powtórzone. Wchodzi się na swój post - edytuj - i można kasować. Witaj, czy teraz już jest o.k. :?: Pozdrawiam moderatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi