Gość fafik1981 Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Mam pytanie, otóż wysiadł mi tranzystor przekazujący prąd na świece żarowe. Bardzo trudno jest znleźc komputer do tego modelu a tym bardziej tę częśc. Bardzo proszę o pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 a jest mozliwość naprawy komputera czy tylko wymiana na inny :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 16 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Tranzystor trudno dokupic i wymienic ? Jakos w to nie wierze. Drugi komp to przy okazji koszta wywalenia immo albo przeprogramowania kluczykow, to dopiero zaczynaja sie koszta. Dobry elektronik i to zrobi moim zdaniem za rozsadne pieniadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fafik1981 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 A mi chodzi o to by wymontować ten uszkodzony tranzystor i wmontowac ten z drugiego kompa. Nie jestem tylko pewien czy bedzie psował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Co porawda jestem elektrykiem a nie elektronikiem ale z tego co wiem o tranzystorach to sa one produkowane wedłóg typoszeregów (dany typ ma odpowiednie parametry) i jezeli juz będziesz wymieniał tylko ten element to wcale nie musi być to cześć z oryginalnego komputera. Dobry elektronik bez problemu znajdzie ci zammienik chociaż by w sklepie z cześciami RTV. Takie jest moje zdanie ale ekspertem nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Mlody666, dobrze piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Tranzystor wcale nie musi być mikroskopijny. Wszystko zależy jakimi rzędami wartości natężenia prądu operuje. Przykładowo tranzystory odpowiedzialne za spore moce (w dużych wzmacniaczach audio) na przykład mogą być nawet rozmiarów tabletki aspiryny :diabel2: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Wiesz ja podałem przykład ekstremalny. Są różne i przeważnie wymienialne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.