Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Przerobka dolotu w 2,2 Di

frezeer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazlem nic ciekawego na forum wiec mam kilka pytan.

1.Jest sens robienia dolotu w 2,2Di?

2.Sens stozka w tym silniku

3.Dolozyc intercooler?

4.Rozumiem ze puszka orginalnego filtra wylatuje z silnika po zastosowaniu stozka?

5.Odczuje jakies skutki takiej operacji?

:D

Jeżeli się mylę to niech ktoś poprawi, ale w autach z turbiną nie ma większego sensu zakładać stożków, a intercooler powinien dać najlepsze efekty.

Gość gigi6660

też tak słyszałem... a dokładniej jak byłem w jetronicu z moją 2,2di na strojeniu to też miałem taki pomysł żeby stożek zrobić ale Bogdan fachman od silników powiedział że to nie ma sensu... że dla tego silnika najlepiej poprostu zamiast jakiś stozków zadbać o zdrowy czysty filtr powietrza i pilnować jego wymian...

a co do ic to u siebie jakoś bardzo tego nie odczułem jednak poprawiło sie górą... na wysokich obrotach nie był tak ostro odczuwalny spadek mocy jak bez ic...

freezer

daj znac co, jak i gdzie zamontowales. tez sie napinam nad IC ale tu, na forum nie znalazlem zadnego dobrego wyjasnienia. powiedz w ktorym miejscu umiesciles IC pod maska i od jakiego modelu IC kupiles (i ile zaplaciles)?

Gość gigi6660
freezer

daj znac co, jak i gdzie zamontowales. tez sie napinam nad IC ale tu, na forum nie znalazlem zadnego dobrego wyjasnienia. powiedz w ktorym miejscu umiesciles IC pod maska i od jakiego modelu IC kupiles (i ile zaplaciles)?

moje IC wygląda tak

icpa4.th.jpg

na czerwono zaznaczyłem tak mniej więcej jak rury od ic idą... od strony pasażera rura idzie dołem silnika i dopiero wychodzi za połową samochodu z tego względu że tam nie ma gdzie ich wcisnąć w normlaniejszy sposób ze względu na kompresor od klimy bodajże... koszt całej operacji z montażem i ręcznie robionym całym orurowaniem ( jak to albin stwierdził zrobionym całkiem profesionalnie ) wyszedł 2000zł

Gość gigi6660
no sympatycznie to wygląda - i IC taki sam jaki mam w swojej przeszło 300 konnej primerze :D

a to dziwna sprawa bo fachman stwierdził że ten układ może być na 150-160 km a do większych mocy trzeba by wymieać IC-ka na większy...

ale to fajnie mieć coś jak kuba :)

gigi jestes milosnikiem silnika diesla? :D

[ Dodano: Czw 06 Mar, 2008 17:01 ]

trzeba odswierzyc temat. Co sadzicie o zalozeniu rury dolotowej ze zderzak bezposrednio do puszki filtra? Da mi to jakies efekty? i co podczas deszczu? :D woda nie przedostanie sie poza filtr?