Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Wymiana oleju, filtra, klocków itd.

Gość carvel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje wziąść się (jak zrobi się cieplej) za swoją Almerkę.

Tzn. muszę wymienić to co w temacie↑.

Co polecacie?

Teraz jeżdzę na Texaco 10W40, filtr oleju chyba Filtron i przy odpalaniu rano oczywiście słyszę stukot. Przebieg to 223000 km :)

Chciałbym trochę to zlikwidować i czytałem na forum że polecacie filtr Manna, ale jak olej najlepszy do Almerki przy tym przebiegu??

Co do klocków i szczęk to nie chce oszczędzać poprostu mają być dobre i trwałe. W tej chwili mam jakiś włoski shit i przy ostrzejszym hamowaniu z ok.130 km/h trochę huczy i czuc na kierownicy. O czym jeszcze pomyśleć przy wymianie? Jakieś filtry od klimy?

Prosze o porade :)

Gość robert7777

Witam jest wiele tematów związanych z olejem klockami itp co do klimy(jeśli chłodzi) to odgrzybianie i filtr przeciwpyłkowy powinien wystarczyć. A co do czucia w kierownicy podczas hamowania to sama wymiana klocków i szczęk nic nie da bo pewnie tarcze do wymianyprzetoczenia i bębny to samo

co do filtru to radze poczytać forum, co do oleju VALVOLINE MaxLife 10w40, klocki Ferodo, szczęki Brembo a co filtru od klimy to dużego wyboru nie ma, ja widziałem na allegro taki jak mam za chyba 50zł

To oczywiście moje propozycje, ale ja takie części bym zamontował na Twoim miejscu ;)

Gość Belzebub

olej 10W40 -Mobile1 lub Castrol Magnatec (GTX) , teraz większość firm/sklepów ma dostęp do tanich zamienników made in Japan więc nie polecam zamienników Filtrona -lepiej dopłacić 5PLN i kupić filtry MIKRO lub inne japońskie -filtr powietrza nie wiem czy dostaniesz wiec nawet moze być Filtron (ale już filtr oleju na pewno NIE Filtron -nawet dłuzej kontrolka oleju przy nim sie świeci). pozdr.

(ale już filtr oleju na pewno NIE Filtron -nawet dłuzej kontrolka oleju przy nim sie świeci).

Potwierdzam. Po pierwszej wymianie na Filtrona kontrolka zaczela gasnac po 5 sekundach.... Od tej pory filtry kupuje Nissana (w zasadzie jedyne na co wydaje pieniadze w ASO :))

Gość Belzebub

cykle wymian :

-płyn hamulcowy -co 60tyś km lub 2 lata (DOT4 -koszt 12zł/0,5L)

-świece -co 30tyś km (NGK BKR 5E -koszt 9-13zł/szt)

-filtr paliwa -co 90tyś km lub 3 lata (japoński -22zł)

-filtr powietrza -co 60tyś km lub 2 lata (może być Filtron -ok.30zł)

-olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk)

-filtr oleju -przy każdej zmianie oleju (MICRO -25zł)

-płyn do chłodnicy -dolewamy jeśli brakuje

-płyn do wspomagania -dolewamy jeśli brakuje DEXTRON III

Fajne zestawienie, dodam male uwagi:

cykle wymian :

-świece -co 30tyś km (NGK BKR 5E -koszt 9-13zł/szt)

-filtr powietrza -co 60tyś km lub 2 lata (może być Filtron -ok.30zł)

Jesli jest LPG to oba co 20tys km.

-olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk)

Tu uzaleznilbym od przebiegu zarowno okres (przy wiekszym przebiegu - co 10tys km) jak i rodzaj (a czemu nie mineralny?)

-płyn do chłodnicy -dolewamy jeśli brakuje

Wymieniamy jesli nie my go zalewalismy i cholera wie co tam wlal poprzedni wlasciciel (moze borygo rozcienczone woda?) :) Potem juz tylko dolewamy...

no wlasnie, mam pytanie co do oleju mineralnego

czy przy moim przebiegu tzn.223000 nie trzeba juz zmienic na mineralny? ogolnie nie chcialbym tego robic bo silniczek chodzi idealnie ,no tylko przy odpalaniu lancuch dzwoni

niech ktoś się wypowie czy jeździ na mineralnym i jak sie zachowuje silnik :?:

JAK SILNIK OLEJU NIE BIERZE TO SIEDZ PRZY TYM CO MASZ POZA TYM DO SILNIKOW N15 NIE ZALECANE SA MINERAŁY

Gość patison1980

Ja mam silnik 1.6 N15, przebieg 175 000, mialem troche wyciekow oleju i nie wiedzialem (i nie moglem sie dowiedziec) jaki byl wlany wczesniej olej wiec zalalem mineralnym Shell Helix 15W40 (najlepszy chyba z mineralnych shella), na razie przejechalem ok 4 tys, silnik chodzi jak marzenie, ani milimetra na bagnecie nie ubylo, jest jak by troche cichszy

• 1 miesiąc temu...

JA mam 191 tys i pełen syntetyk TEXACO.

Jeżdżę ostro - często na 6000 obr. - strzeliło mi 10 tys na oleju i już chodzi mi po głowie jego wymiana. świeczki ngk co 25 tys. filtr powietrza i paliwa co 12000. aha i u mnie zero ubytków oleju.

Kolcki mam Kashiyama cena do wersji z ABS koło 130 zł.

Przestrzegam przed zalaniem minerału gdy wszystko chodzi jak należy. Chyba że wymiana co 7 tys.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...

witam:)

jestem tutaj nowy:)

i jestem właścicielem almerki z 1995roku, hatchback, 5d, z silnikiem 1.6sr i plamuje na wiosne wymiane wszystkich olejów, płynów, filtrów, a przebieg mam niecałe 150 tys. jaki radzice zakupic olej do silnika i do skrzyni biegów?

Pozdrawiam :)

O skrzyni biegów już było ale przypomnę : jeśli nic Ci nie zgrzyta to producent nie przewiduje wymiany, gdzieś podobno jest wziernik i możesz sprawdzić poziom oleju i ew.dolać. Wiecej info na ten temat w opcjo "szukaj"...

Co do oleju silnikowego :

"-olej silnikowy -co 15-20tyś km lub 1 rok (chwalone Castrol Magnatec lub Mobile 1 -"10W-40"półsyntetyk) ".

Ja jeżdzę już któryś z kolei sezon na Castrol Magnatec 10w40 , mój ojciec lubuje się w Mobile1 -obecnie na Alledrogo mozesz kupić Castrol'a 5litrów za 75zł (z wysyłką 85zł) -biorąc pod uwagę że sklepy mają ten sam olej w baniakach 4litrowych za około 105-125zł. Jak wiadomo Mobile1 jest drozszy -ja osobiście różnic nie zauważyłem.

Proponuję nie eksperymentować z lepkością oleju tylko lać 10w40 -takiego używa fabryka, taki jest w ksiażkach serwisowych, jeśli już jednak będziesz chciał na siłę wlać 5w40 to weź poprawkę że taka lepkość na mrozy w PL nie do końca się sprawdzi.

Pozdr.

PS.Co do pojemnośći komory silnika to mi zawsze wchodzi 3.2l (silnik 1.4), resztą przy wymianie przepłukuje silnik i dopiero dolewam świeżego...

Podlaczam sie do tematu, lecz z odrobine innym pytaniem - ile oleju wchodzi do Almery N15 z silnikiem 1.4 z 1999 roku

nie pamietam dokładnie, ale było to cos 3-3,5l

Podlaczam sie do tematu, lecz z odrobine innym pytaniem - ile oleju wchodzi do Almery N15 z silnikiem 1.4 z 1999 roku

nie pamietam dokładnie, ale było to cos 3-3,5l

Dziekuje za pomoc, wlasnie dzisiaj zmienilem olej, weszlo dokladnie 3.5 litra.

A swoja droga, ostatni wlasciciel zmienial ostatnio olej kiedy Nissan uzywal jeszcze niebieskich fitrow :559:

A swoja droga, ostatni wlasciciel zmienial ostatnio olej kiedy Nissan uzywal jeszcze niebieskich fitrow

Niebieski kolor nie oznacza nic poza kolorem. Nowe filtry nipparts są niebieskie i nie znaczy że są złe.

Ja mam pytanko: Ile świec potrzeba do Almery N15 (4sztuki ?? )mogą być NGK V-line czy jakieś inne? Następne pytanko ile żarówek potrzebuje do przednich reflektorów i jakiego typu(2sztuki?)h4 i co dalej jakaś polecana firma?

• 2 tygodnie później...