Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co to za głośniczki w słupkach?

Gość borek21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów, na początek dodam ze korzystalem z opcji szukaj,ale nie znalazłem nic o interesującej mnie rzeczy. k

Kupiłem sobie właśnie radyjko, myśle ze fajne - SONY CDX-GT414 :diabel: no i teraz przyjdzie czas na jakies głośniczki,bo orginalne juz troche trzeszcza, no i za słabe na to radio. Wiem juz ze musze szukać głośników 165mm, jakie to jeszcze nie wiem, planuje wydać na nie ok 150 zł. Tylko ciekawią mnie takie małe w słupkach, u mnie są takowe ;p pewnie nie każda wersja takie ma, ale je też pewnie od razu musze wymienić? Czyli pewnie szukać jakiegoś zestawu głosników? Pozdrawiam i z góry dziekuje za porade :one:

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2008 11:58 ]

nikt nic mi nie podpowie? :027:

Są to w lepszych wersjach wyposażeniowych Micry głośniki wysokotonowe zwane inaczej gwizdkami.Nie musisz ich wymieniać wymieniając głośniki główne w drzwiach,ale oczywiście możesz jeżeli masz w planach zbudowanie lepszego niż seryjne audio.Z tym że ciężko Ci będzie znaleźć takie które ładnie schowasz pod orginalną maskownicą.

Pozdrawiam

tam jest duzo miejsca wejdzie co tam sobie zapragniesz, jesli masz seryjne to sprawdz czy masz jakas zwrotnice.

no dzięki za odpowiedź, w wolnej chwili sobie rozbiore ten słupek i zobacze co tam jest schowane. I myśle że najlepszym rozwiązaniem przy zakupie będzie podjechanie po rade do sklepu ze sprzętem audio, myślałem o MAX POL w Suchym Lesie (widze że koledzy piszą z poznania więc pewnie się orientuja :one: )

jedz do max polu ale z darkiem to musisz negocjowac ;) powiedz ze kolega z czerwonej micry cie przyslal ;)

i negocjuj zawsze zejdzie z ceny. tylko ze faktury wtedy nie dostaniesz

[ Dodano: Sro 27 Lut, 2008 15:39 ]

ale najpierw jedz do wojtka. przed wiaduktem od strony ronda , po prawej stronie visa vi shella. taki zolty budynek. podpytaj co by ci polecil i to tamto, a pozniej jedz do max polu i kup. ale u niego nie mow ze cie kolega przyslal ;)

Gość krzysiomen

Witam, ja również posiadam radio SONY CDX-GT414U (399zł), kupiłem je miesiąc temu i jestem z niego bardzo zadowolony. Oczywiście jak się już zacznie wymieniać coś w aucie to trudno przestać :D dlatego też wczoraj zamówiłem zestaw głośników Helix dark blue 62.1(239zł)(słyszałem jak grają i uważam że będzie rewelacja), planuje w niedługim czasie kupić jeszcze maty APP do wytłumienia 4 drzwi (kupię dopiero po wypłacie). Jak już wszystko skompletuje to zabieram się do roboty. Chcę wszystko zrobić sam, jedynie czego się obawiam to podłączenia wszystkiego żeby grało tak jak się należy(w zestawie w/w Helixa są 2 zwrotnice które jak narazie są dla mnie czarną magią). Mam nadzieję że ktoś mi w miarę możliwości w tym pomoże. W miarę możliwości postaram się relacjonować postęp prac :). No to jak na pierwsze wejście na forum wystarczy. Pozdrawiam !

zwrotnica to zadna magia kolego ;) wszystko masz opisane. tylko musisz zachowac polaryzacje. czyli plus do plusa itd bo inaczej to efekt odwrotny do zamierzonego.

poza tym wywal seryjne okablowanie glosnikow. daj przewod glosnikowy 1,5mm2 (milimetr kwadratowy). a tak to wszystko powinienes dac rade zrobic.. przy wygluszaniu matami dobrze oczysc powierzchnie rob to albo w garazu albo w temp ok 20* C. uzyj opalarki na niskiej temp do rogrzania maty. inaczej nie chwyci dobrze. rownie dobre do wygluszania sa maty dekarskie.

powodzonka zycze, w razie pytan: nissanklub.pl

:D

Gość krzysiomen

Dzięki za dobre rady, dzisiaj przyszły Helixy db 62.1 i wszystkie wątpliwości co do zwrotnic zostały rozwiane - z rysunków w instrukcji idzie wszystko wyczytać :diabel: Teraz tylko czekam na troche wolnego czasu i bede je montował.

Czy bawił się ktoś w montowanie tweeterów w słupkach? Jak bezpiecznie ściągnąć panel ze słupka żeby go nie uszkodzić hmm :?:

ja mialem w glosnikach takie scięte pod kątem zaczepy na tweetery i zamontowałem je w tych trójkątnych plastikach z "dzyndzlem" do regulacji lusterek:-) Pasują super, nie rzucają się w oczy i nie przeszkadzają. Jak ktoś chce zdjęcia to niestety dopiero jutro.

a wygłuszenie mam z mat dekarskich z castoramy :-)

• 3 miesiące temu...
Gość dawcio007

Witam

Szukam, ale nie mogę znaleźć informacji na temat głośniczków, które są na przednich słupkach i środkowych zarazie mam tylko seryjne radio z odtwarzaczem kasetowym, ale wydaje mi się, że one nie grają jak sprawdzić czy są podłączone a może jest coś poryte w ustawieniach radia proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Dawid

• 2 tygodnie później...

ale te glosniczki chyba grac powinny ! Bo ja te ztakie mam , ale na arzie tweetery mam seryjne brat przylozyl ucho i stwierdzil,,ze graja'' xD