Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Duże spalanie 2,2 Di

zwierz26
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam duży problem ze swoją Almerką Tino 2,2 Dci z 2001 roku przebieg 114000 km.

Po pierwsze jak jest zimny silnik to ma problem z odpaleniem, a jak w końcu odpali to puszcza dymka z rury.

Kolejny i największy problem to spalanie. W mieście pali mi 11-12 litrów ON.

Proszę o pomoc

O ile pamietam to bledu przeplywki nie pokaze.Najlepiej gdybys mogl na probe zalozyc sprawna przeplywke. W salonie nissana taka przeplywka kosztuje ok 200zl. A tak apropo masz tino z 2001r i masz dci? Niech mnie ktos poprawi ale czy dci nie weszly w 2002 albo 2003r?

A tak apropo masz tino z 2001r i masz dci? Niech mnie ktos poprawi ale czy dci nie weszly w 2002 albo 2003r?

Tak DCI weszły do Tino w 2003. To prawdopodopnie jest Di

daj nr. vin a wszystko powiem. Mi pali 13 w miescie jakos moze do 9 na upartego zejdzie

zwierz26,

A w profilu jest DTI

ani DCI ani DTI tylko DI. Ludzie tak sobie dopisują żeby pokazać że to z turbiną Widziałem też w opisach 2,2 TDI ;)

[ Dodano: Czw 28 Lut, 2008 23:29 ]

Mi pali 13 w miescie jakos moze do 9 na upartego zejdzie

sporawo. Moja pali w mieście 7 z hakiem do (maksymalnie) 8.

Gość henioslupsk

witam

Jezdze swoim tino jakies 10 miesiecy i ogolnie moge powiedziec ze jezdzi bezawaryjnie.

Wlasciwie doprowadzilem autko do stanu idealnego. Mam wlasciwie jeden problem auto czasami ciezko pali-gdy jest zimno i strasznie dymi. Gdy w miare energicznie przyspieszam to z tylu nie widze nic poza chmurami dymu az mi czasami wstyd. Spalanie jest OK ale czasami sie zdarza ze na 20l przejade zaledwie 160 kilometrow ale zazwyczaj to wychodzi ok 7,5l. drazni mnie strasznie to dymienie i moze ma ktos jakis pomysl?

poszukaj w wyszukiwarce zazwyczaj to powietrze gubi za turbbiną, moze wtryski leją moze za turbiną duzo oleju puszcza. sprawdz ukł dolotowy jak ok to na komputer on juz prawde powie

MODEL SERIES V10M

PROD 05.2001

COLOR Z01

INT COLOR X

BODY 5DW

ENGINE YD22DDTI

AREA EUC

GRADE LX

TRANS MT

MOC NIEPODANA

• 2 tygodnie później...

Widzę, że niektóre diesle Tino to kopcą więcej niż Navara ;) Miałem kiedyś Tino 1,8 benzyna i potem się zarzekałem, że więcej Nissana nie kupię, ale chyba głownie z powodu obsługi serwisowej w Jaworski-Gajewski. A tu pyk i Navara się trafiła :027:

potem się zarzekałem, że więcej Nissana nie kupię, ale chyba głownie z powodu obsługi serwisowej w Jaworski-Gajewski. A tu pyk i Navara się trafiła :027:

Zapomniałeś dodać serwisu Polody w Kaliszu. Czekałem 1h na usługę i po pytaniu "dlaczego tak długo czekam?" dowiedziałem się, że nie mają miejsca na warszyacie i mam przyjecjać za 2h (miałem do wygaszenia kontrolke silnika która mi się zaświeciła po programowaniu pilota). Mało tego gość zaproponował mi 100zł za wbicie pieczątki do książki serwisowej (poniżej pasa normalnie). Ręce mi tak opadły, że nie chciało mi się już gadać z szefem tego pana który mnie obsługiwał.

• 3 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...
Gość krzysno

Dołącze się do dyskusji o spalaniu.

Czy nie uwazacie że to moje nowe "cudo" nie pali przypadkiem za dużo?

nie tego się spodziewałem

a juz miałem kupić Focusa...

co prawda samochodem jeździ żona, prawie tylko miasto krótkie odcinki ale Dieslowi jest chyba wszystko jedno czy zimny czy ciepły. zawsze dostaje taką samą dawkę paliwa...

spodziewałem się w mieście 6-6,5 a w trasie koło 5 a tutaj jak widać

miasto 8,5 trasa prawie 6

czy to normalne?

Gość Artur_NH

Mi w zimie na trasie Almerka 2,2 Di pali okolo 5.3 litra a w lecie zlatywało do 4,8 :)

W mieście natomiast pali okolo 6,5 litra zimą a latem nie pamietam...

Wydaje mi sie ze każdy Diesel pali więcej w zimie..

A dlaczego twój pali tyle ? hmm, Wtryski leją (Kłania sie czyszczenie lub wymiana końcówek), moze filtr powietrza zapchany ? Obadaj w serwisie, moze powiedzą co jest grane...

zwierz26 - duze masz problemy z odpalaniem ?? szczegółowo napisz...

• 1 rok później...

moje dci w miescie 7,5 do 8 l prz właczonej klimie i dynamicznej jeździe , trasa 6,2 do 6,8l też przy klimie i dosyc dynamicznym poruszaniu. Duży wpływ ma jakość paliwa , stacja stacji nie równa . Tankowanie na renomowanej stacji i spalanie spada ok .1 l na 100km.Takie sa moje doświadczenia :shiftyninja:

Gość cezary uchański

Z tym spalaniem to jest różnie, zależy gdzie i co się tankuje i jak sie jeżdzi.Kilka 'dizli" już miałem i wiem jedno,każdy jak jest zimny to rozruch ma cięższy jak benzyna,to że zakopci przy rozruchu to norma podczas jazdy gdy przyspieszamy też da lekko czarnym dymem bo wciskając gaz zwiększamy mu dawkę.gożej jakby kopcił siwym dymem.NIE zapominajmy,że traktorki mają pod machą 2.2,a więc i zużycie będzie większe.Jak czytam ogłoszenia to wszystkie DIZELKI palą 5/100 tak nie jest oszczędne są vw,i włoskie jTD w obu przypadkach 1.9 DINO na polskie drogi jak na mój gust ma za dużo "mocy" paradokx traktorka jest taki że jadąc szybciej spalamy mniej, a wlokąc się po naszych"super autobanach" tracimy "wachę"czytałem gdzieś na forum o pomysle ze skrzynią "6" ja w swoim czasem mam problem wykorzystać"5" bo sie goście wloką i często się redukuje.Ogólnie TINO nie jest autem miejskim,to fura na długie trasy(mażę o autostradach w POLSCE)2.2 dobrze dobrane przełożenia w skrzyni i jest frajda z jazdy a tak to po mieście 8~`10 poza 6.To moje spostrzeżenia.DINO mam od 0.5roku i zrobiłem już ze 2tys. faktycznie w porównaniu z innymi DIZELKAMI rozruch z rana ma trochę cięższy ale ogólnie OK.jak na 190tyś( jeżeli przyjąć że tyle ma i nie był kręcony) to pracuje bez zastrzeżeń.

• 2 tygodnie później...

Moim Tino jeżdżę o 2 lat w trasie 6.0- 6.3l zależy od obciążenia w mieście nawet do 10.00 l przy cięższej nodze na trasie praca - dom , dom - praca czyli szczyt m. Szczecin od lutego tylko shell jak zawiodłem się na orlenie /tankowałem bo blisko i po drodze do chaty/ pewnego zimowego poranka odpaliłem jadę i po kilku kilometrach zaczyna szarpać po kilkuminutowym postoju 3 km jazdy OK i ponownie bryndza a wiec po drodze do shella tankuje a tu prawie pełen bak syfu z Orlean weszło 10l + dodatek do paliwa na zimę z krótkimi przystankami do domu postał kilkanaście godzin i OK problem się nie pojawił.

Tak, - zgodze sie z przedmowca - to auto pali stosunkowo mało w trasie - w miescie moje 2.2 DI plai 7,5-8,5. W trasie normalnie trudno zejsc ponizej 6.0. Moj najnizszy wynik to ok 5.5. Na autostradach pali mi 6.0-6.5 o czym mozna przekonac sie wchodzac na moje wskazania spalania sprintmonitor.de.

Zakopcic może jak ktoś delikatnie jezdzi a potem ma potrzeba dania buta -to zalegly syf z rury zawsze wyjdzie.

Przy zapalaniu raczej mam czysto.

• 2 miesiące temu...

Witam,

W sierpniu byłem nad morzem, zrobiłem 750km w jedną stronę. Silnik 2,2 dci - jazda ekonomiczna w nocy - zużycie 5,2l/100km. Z powrotem jazda mało ekonomiczna w dzień - 6,2l/100km. Byłem mile zaskoczony. W mieście znacznie gorzej 7-9l/100km, ale to w końcu nie jest miejskie auto.

pozdrawiam

• 3 miesiące temu...

Witam

Moje TINO na trasie z klima która chodzi latem i zima 6,0- 6,3l/100km zależy od obciążenia (Wyjazd weekendowy czy na urlop wakacyjny z mnóstwem bagaży)i tutaj mieszczę się w normie natomiast w mieście zimą czyli obecnie 10l/100km.

Natomiast wątpię w spalanie przy silnikach 2,2l w spalanie 4czy 5lna 100km bez znaczenia miasto czy trasa.

chciałbym takim autem się przejechać.

Pozdrawiam