Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stukanie przy przespieszaniu, hamowaniu i dziurach - dzwi?

Gość danielc81
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość danielc81

Witam,

3 tygodnie temu kupiłem Almere 2001 i nic nie stukało. Jaki tydzien temu gruntownie go przejrzałem, umyłem itd. Nałożyłem również smar na zawiasy w dzwiach, bo wydawały mi sie bardzo suche, oraz założyłem gumowy ochronne na brzegi drzwi, zeby ich nie obić w garażu czy na prakingu.

Za dzien, lub dwa usłyszałem delikatne stukanie z obu stron, wydaje mi sie, ze dzwięk dochodzi z drzwi. Stukanie jest ciche, krótkie i metaliczne no i denwerujące :) Ruszałem drzwiami i i mają lekki luz. NIe wiem za bardzo co zrobić, czy co wymienić. Prosze o dokładną nazwę i opis, jestem zupełny laikiem jezeli chodzi o sprawy samochodowo-mechaniczne.

Pozdrawiam

Daniel

Nałożyłem również smar na zawiasy w dzwiach, bo wydawały mi sie bardzo suche

No i smar zjadł Ci zawiasy :D:D

A tak na poważnie to pewnie odezwały się łączniki albo jakaś końcówka kierownicza lub sworzeń,najlepiej podjedz do jakiegoś warsztatu to Ci to zdiagnozują

• 2 tygodnie później...

Popularne zjawisko, prawdopodobnie zawiasy drzwi stukaja, z czasem sie wyrabiaja i potrafia o sobie co jakis czas przypomniec.

Gość Majki_Wawa

ja to zdiagnozowalem w jeden prosty sposob :).Pojechalem w ciche miejsce,pojezdzilem sobie z zamknietymi drzwiami a potem otworzylem sobie drzwi kierowcy.Diagnoza byla taka:drzwi zamkniete = stuka,drzwi otwarte = nie stuka.Czyli odzwyaja sie drzwi ktore gdzies sie obijaja,byc moze zawiasy bo to najczesciej sie wyrabia.Olalem :)

Tylko, ze u mnie zadnych luzow w drzwiach nie ma :?:
gdy masz wyrobione zawiasy drzwi luzu nie poczujesz, chyba że są na maxa sklekotane

4 LETNIE auto - mogly sie zawiasy wyrobic ?!

Co z tym zrobic ?

wiek nie świadczy o przebiegu :!!: Najlepiej podjedź do warsztatu i niech ci zdiagnozuja bo na odległość to sobie mozna gdybać. Moze autko miało kiedys "dzwonka" i ktoś na szybko je naprawił, wiele mozna domniemać?

a może rozbierz boczek i sprawdź czy nic wewnątrz sie nie poluzowało, lub urwało. Sprawdź na postoju i w trakcie jazdy.

warto sprawdzic tez zamek. Czy nie ma luzu przy zamku. U mnie to było przyczyna brzęczenia dzwi

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Problem rozwiązany !! :diabel:

Przepraszam, ze dopiero teraz pisze, ale jakoś mi wyleciał z głowy ten wątek na forum.

Sprawa dosyc prosta jeżeli chodzi o to stukanie - wyrobione zawiasy dolne przednich drzwi.

Wystarczy otworzyć drzwi i łapiąc je za koniec sprawdzić czy sie ruszają góra-duł. U mnie był lekki luz, po odkręceniu drzwi i zawisów (prosta sprawa dla 2 osób jeżeli sie śruby nie zapieką to trwa 10-15 minut - 5 śrub) okazało sie że dolny zawias jest cały "rozklekotany".

Byłem w salonie Nissana i chcieli 170 zł za sztuke, ale znalazłem na allegro za 40 zł za 2 sztuki (nawet w identycznym kolorze wiec nie było problemu).

Wydaje mi sie, ze problem wynika z tego, ze drzwi w wersji 2 drzwiowej są bardzo ciężkie i przy jezdzie po polskich drograch takie zawiasy mogą sie wrobić.

Kupiłem od razu 2 zawiasy (na lewą i prawą stronę bo też był luz wiez a wolałem za jednym razem wymienić) i wszystko jest ok. Trzeba tylko uważać bo dolne i górne zawiasy są różne (górne minimalnie większe) i podczas montażu dobrze wyregulować śruby przy zawiasach, zeby potem lekko sie drzwi zamykały.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

:)

P.S

Jak na razie zrobiłem 10 tys km swoja Almerką i wymieniłem te zawiasy i musiałem przykleić gniazda reflektorów przednich bo sie poluzowały (podobno typowy problem w tych modelach) a tak to jestem zadowolony i nie ma problemów. Aaaa i jeżdze na LPG :)