Gość danielc81 Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Witam, 3 tygodnie temu kupiłem Almere 2001 i nic nie stukało. Jaki tydzien temu gruntownie go przejrzałem, umyłem itd. Nałożyłem również smar na zawiasy w dzwiach, bo wydawały mi sie bardzo suche, oraz założyłem gumowy ochronne na brzegi drzwi, zeby ich nie obić w garażu czy na prakingu. Za dzien, lub dwa usłyszałem delikatne stukanie z obu stron, wydaje mi sie, ze dzwięk dochodzi z drzwi. Stukanie jest ciche, krótkie i metaliczne no i denwerujące Ruszałem drzwiami i i mają lekki luz. NIe wiem za bardzo co zrobić, czy co wymienić. Prosze o dokładną nazwę i opis, jestem zupełny laikiem jezeli chodzi o sprawy samochodowo-mechaniczne. Pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bonzo Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Nałożyłem również smar na zawiasy w dzwiach, bo wydawały mi sie bardzo suche No i smar zjadł Ci zawiasy A tak na poważnie to pewnie odezwały się łączniki albo jakaś końcówka kierownicza lub sworzeń,najlepiej podjedz do jakiegoś warsztatu to Ci to zdiagnozują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 u mnie podobnie - stukaja drzwi kierowcy - denerwujace - a pewnie latwo mozna naprawic ... Prosto z diagnozy jechalem wiec to nie zawieszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Popularne zjawisko, prawdopodobnie zawiasy drzwi stukaja, z czasem sie wyrabiaja i potrafia o sobie co jakis czas przypomniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Tylko, ze u mnie zadnych luzow w drzwiach nie ma :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Majki_Wawa Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ja to zdiagnozowalem w jeden prosty sposob .Pojechalem w ciche miejsce,pojezdzilem sobie z zamknietymi drzwiami a potem otworzylem sobie drzwi kierowcy.Diagnoza byla taka:drzwi zamkniete = stuka,drzwi otwarte = nie stuka.Czyli odzwyaja sie drzwi ktore gdzies sie obijaja,byc moze zawiasy bo to najczesciej sie wyrabia.Olalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Tylko, ze u mnie zadnych luzow w drzwiach nie ma :?:gdy masz wyrobione zawiasy drzwi luzu nie poczujesz, chyba że są na maxa sklekotane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 4 LETNIE auto - mogly sie zawiasy wyrobic ?! Co z tym zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 4 LETNIE auto - mogly sie zawiasy wyrobic ?! Co z tym zrobic ? wiek nie świadczy o przebiegu :!!: Najlepiej podjedź do warsztatu i niech ci zdiagnozuja bo na odległość to sobie mozna gdybać. Moze autko miało kiedys "dzwonka" i ktoś na szybko je naprawił, wiele mozna domniemać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 auto bylo w warsztacie juz 3 razy i nie mialo zadnych dzwonow. W warsztacie nie maja pojecia o tym jak dzwi poprawic :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eszi Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 a może rozbierz boczek i sprawdź czy nic wewnątrz sie nie poluzowało, lub urwało. Sprawdź na postoju i w trakcie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke11 Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 warto sprawdzic tez zamek. Czy nie ma luzu przy zamku. U mnie to było przyczyna brzęczenia dzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 a jak to niby sprawdzic ? zdjac wszystkie plastiki z drzwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danielc81 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 a moze to bedzie problem z ogranicznikiem ?? Znalazłem podobny problem na forum opla omegi : http://forum.omegaklub.eu/viewtopic.php?p=138620 Co wy na to ? Wymieniać to? No i jak sie do tego ogranicznika dostać, trzeba zdejmować wszystkie plastiki z drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 a ja znalazlem co mi stuka :diabel: Prowadzenie pasa bezpieczenstwa :diabel: to nie drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cyycu Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 proponuje sprawdzić jeszcze czy to nie prowadnice od szyb albo sama szyba nie powoduje tych trzasków pzdr :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danielc81 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Problem rozwiązany !! :diabel: Przepraszam, ze dopiero teraz pisze, ale jakoś mi wyleciał z głowy ten wątek na forum. Sprawa dosyc prosta jeżeli chodzi o to stukanie - wyrobione zawiasy dolne przednich drzwi. Wystarczy otworzyć drzwi i łapiąc je za koniec sprawdzić czy sie ruszają góra-duł. U mnie był lekki luz, po odkręceniu drzwi i zawisów (prosta sprawa dla 2 osób jeżeli sie śruby nie zapieką to trwa 10-15 minut - 5 śrub) okazało sie że dolny zawias jest cały "rozklekotany". Byłem w salonie Nissana i chcieli 170 zł za sztuke, ale znalazłem na allegro za 40 zł za 2 sztuki (nawet w identycznym kolorze wiec nie było problemu). Wydaje mi sie, ze problem wynika z tego, ze drzwi w wersji 2 drzwiowej są bardzo ciężkie i przy jezdzie po polskich drograch takie zawiasy mogą sie wrobić. Kupiłem od razu 2 zawiasy (na lewą i prawą stronę bo też był luz wiez a wolałem za jednym razem wymienić) i wszystko jest ok. Trzeba tylko uważać bo dolne i górne zawiasy są różne (górne minimalnie większe) i podczas montażu dobrze wyregulować śruby przy zawiasach, zeby potem lekko sie drzwi zamykały. Pozdrawiam i dzięki za pomoc P.S Jak na razie zrobiłem 10 tys km swoja Almerką i wymieniłem te zawiasy i musiałem przykleić gniazda reflektorów przednich bo sie poluzowały (podobno typowy problem w tych modelach) a tak to jestem zadowolony i nie ma problemów. Aaaa i jeżdze na LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi