grabos Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Witam i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow. Jak do tej pory bylem tylko czytelnikeim tego forum, jednak nadszedl czas na pierwsze pytanie Padl mi zamek drzwi bagaznika... Nie reaguje na kluczyk, nie wydaje zadnych dzwiekow... Po prostu jest martwy... Dzwonilem przed chwila do serwisu i powiedzieli mi ze zamek + wymiana kosztowac mnie bedzie 150 funtow (mieszkam w UK), sam zamek jednak kosztuje 65 funtow... Postanowilem wiec zapytac jak skomplikowana czynnoscia jest wymiana takiego zamka, poniewaz moge (jak latwo zauwazyc) sporo oszczedzic robiac to we wlasnym zakresie... Dodam, ze jestem grafikiem komputerowym i naprawa samochodu jest dla mnie jak grafika komputerowa dla wiekszosci z Was - wiem, ze mozna to zrobic, ale wielkiego pojecia o tym nie mam Czy bylby ktos w stanie mi pomoc? Pozdrawiam, Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Ale możesz kręcić kluczykiem w zamku? Jak tak, to zanim kupisz zamek otwórz klapę bagażnika (chyba się da dźwignią od środka?) albo ewentualnie złóż tylne siedzenia i od środka auta wykręć/zdejmij (nie wiem, jak to wygląda w K12) to co tam jest na klapie (w K11 jest tam prostokątna blacha na śruby). Od wkładki zamka (ta część, w którą wkłada się kluczyk) powinno iść cięgno (taki drut) do właściwego zamka (ta część zamka, którą widać na klapie po jej otwarciu). Obstawiam, że spadło/oderwało się cięgno od wkładki zamka. Jak to naprawić - zależy, co się stało - czy tylko spadło, czy coś się połamało... założone ma być tak, aby przekręcenie kluczyka powodowało ruch tego cięgna i jednocześnie ruch jakiejś części w zamku powodując jego otwarcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabos Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Dzieki za odpowiedz...ale...ja nie mam wejscia na kluczyk... Piszac kluczyk mialem na mysli "pilot"... Ja moge otworzyc zamek klapy tylko pilotem (bynajmniej tak mi sie wydaje ) Jednakze, znalazlem podrecznik dla serwisantow w ktorym pokazany jest demontaz (i montaz) tego cholernego zamka... Z tym, ze w podreczniku jest jak byk napisane, zeby przed demontazem sprawdzic komputerkiem "Consult II" czy to napewno zamek, czy tez moze inna czesc elektryczna po drodze do zamka... Tego niestety zrobic nie dam rady... I w tym momencie utknalem... Nie kupie bowiem zamka nie bedac pewnym, ze to ON jest winny... Ehhh... Podjade do serwisu w poniedzialek... Zobacze co mi rzekna... Pozdrawiam, Mariusz P.S. Gdyby ktos mial potrzebe zerknac do "Podrecznika serwisantow K12" to jest do sciagniecia tutaj: http://rapidshare.com/files/33634777/MICRA....info.part1.rar http://rapidshare.com/files/33635244/MICRA....info.part2.rar [ Dodano: Pią 14 Mar, 2008 22:52 ] Upss... Zapomnialem... Nie kazdy wie co to Rapidshare... A wiec... Instrukcja "zassania" Podrecznika: 1. Klik na linka (otwiera sie strona Rapidshare) 2. W dolnej czesci ekranu klik na przycisk "Free" 3. Nastapi przejscie na kolejna strone gdzie bedzie trzeba odczekac okreslana cyframi ilosc czasu (malejacy licznik czasu widoczny jest w srodkowej czesci okna) 4. Po uplywie w/w czasu otworzy sie okno w ktorym zobaczysz obrazek z kodem literowym. Po wpisaniu kodu do okienka pod nim i potwierdzeniu rozpocznie sie sciaganie pliku. Mam nadzieje, ze to wystarczy Pozdrawiam, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 A ile podłączeń elektrycznych ma ten zamek? (Dużo) więcej niż dwa kabelki? Bo jak tylko kilka, to zawsze można wypiąć zamek i wpiąć żarówke 12V (kilka żarówek) i zobaczyć, czy one reagują na pilota - jeśli tak, to wina leży raczej po stronie zamka, jeśli nie ma żadnej reakcji, to raczej coś na drodze od pilota do zamka... Zakładam oczywiście, że ten pilot służy również do innych rzeczy niż otwieranie klapy i te inne rzeczy działają z pilota (jak nie, zmień baterie w pilocie). Przy większej liczbie kabelków idących do zamka podpinałbym żarówke kabelek-masa i tak na każdym kabelku po kolei... choć znając życie, to tam są tylko dwa kable - zamek wystarczy otworzyć, zamyka się trzaskając klapą... no chyba, że nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ptero Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Mam podobny problem po zimie nie mogę otworzyć bagażnika... :/ Kluczyk wchodzi do końca ale nie da rady go przekręcić lałem tam wd40 (kumple mi tak radzili) ale nic nie dało... ;/ czy zostaję mi zakup nowego zamka ? Micra k11 (93r) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.