Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] WYMIANA SKRZYNI 1.0 .A 1.3 CZY PASUJE?

Gość polo987
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartek__dg

witam :one: trudno powiedziec czy bedzie paspwala skrzynia ja mialem ten sam problem :D tylko ze k10 1.2 a skrzynia 1.0 znajomy mechanik powiedzial ze daje 85% ze bedzie pasowac w salonie nissana powiedzieli ze nr.referencyjny jest inny i ze raczej nie bedzie pasowac zaryzykowalem i pojechalem 200km po skrzynie z niepewnoscia czy bedzie pasowac wziolem ze soba stara skrzynie i przymierzalem srobki czy wszystko jest takie same jak w starej i bylo takie same skrzynia jest ok tylko troche inne przelozenie i mam krotsze biegi ale mocniejsze :diabel: pozdrawiam

polo987, bartek__dg, W 10 pasuje bo ja tak zrobiłem (minimalnie inne przełożenia),ale w K11 nie jestem pewien ale na pewno też różnią się przełożeniami,i najprawdopodobniej 1,3 różnią się w rocznikach pomiędzy sobą.

i najprawdopodobniej 1,3 różnią się w rocznikach pomiędzy sobą.
Nie, 1.3 jest stale taka sama, 1.0 się różnią (przed liftem jest inna skrzynia, niż po lifcie). Jak przełożysz skrzynię razem z półośkami, to chyba nie będzie problemu, ale sprawdź jeszcze, czym się różnią sprzęgła od 1.0 i 1.3 (i czy w ogóle się różnią). W każdym razie poza stykiem skrzynia-silnik na pewno będzie wszystko OK... :P. A tu masz dobre zdjęcia skrzyni z 1.3 "od środka":

pict2849.jpg

pict2850.jpg

pict2851.jpg

pict2853.jpg

pict2852.jpg

(w tym temacie strzałka nic nie znaczy :D ).

[ Dodano: Wto 18 Mar, 2008 21:31 ]

Oczywiście nie mam pojęcia, jak to będzie jechało, nawet jak da się włożyć... ale o to nie pytałeś... :diabel:

Dzieki chlopaki to ze przed liftem i po lifcie skrzynia od 1.0 16v wiem ze jest inna mnie tylko zastanawialo czy jak zdejme skrzynie z pol oskami z silnika 1.0 16v czy dam rade wpiac skrzynia 1.3 16v wczoraj sprawdzalem i zewnetrzne przeguby pasuja i wchodza na paste z silnika 1.0 wiec mysle ze bedzie okey tylko pytanie jak wtedy bedzie smiagac taka micra??

polo987, Jeśli pasuje,a założysz od 1,3 to będziesz miał dłuższe biegi(większa ekonomia kosztem ciut mniejszej dynamiki na wtższych biegach).Jednym słowem będziesz później wpinał następny bieg a piątka będzie dłuższa :D:D

Dzieki chlopaki to ze przed liftem i po lifcie skrzynia od 1.0 16v wiem ze jest inna mnie tylko zastanawialo czy jak zdejme skrzynie z pol oskami z silnika 1.0 16v czy dam rade wpiac skrzynia 1.3 16v wczoraj sprawdzalem i zewnetrzne przeguby pasuja i wchodza na paste z silnika 1.0 wiec mysle ze bedzie okey tylko pytanie jak wtedy bedzie smiagac taka micra??

Witam

Modele przed liftem mialy dwie rozne skrzynie biegow:

- model 998 ccm skrzynie RS5F41A

- model 1275 ccm skrzynie RS5F30A lub RS5F31V

Przelozenia mialy sie nastepujaco:

modele 998ccm/1275 ccm

1 bieg 3.412 : 1/ 3.333 : 1

2 bieg 1.958 : 1/ 1.955 : 1

3 bieg 1.323 : 1/ 1.286 : 1

4 bieg 1.028 : 1/ 0.927 : 1

5 bieg 0.850 : 1/ 0.756 : 1

Skrzynie te nie roznily sie wymiarami zewnetrznymi, zasadnicza roznica to rozniace sie srednice przekladni zebatych, co widac powyzej.

Skrzynia do silnika 1.3 ma nieco dluzsze przelozenia - samochod z silnikiem 1.0 bedzie potrzebowal nieco wiecej czasu na rozpedzenie oraz utraci nieco na dynamice.

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Gość Micra Fan

Witam skrzynia musi byc od 1.0 k11 16v skrzynia nie pasuje od 1.0 k10!!!!!jesli poszukujesz takiej skrzyni to mam taka mam cale micry na czesci i mieszkam 5kilometrow od ciebie!!!tel.do mnie505-674-700

• 1 rok później...

Witam .... temat dawno zakończony ale może ktoś się zainteresuje.

Szukam skrzyni biegów pasującej do Nissana Micry 1.0 z roku '94 jakby ktoś miał z Warszawy i okolic chętnie podjadę i odkupię po przyzwoitej cenie

kontakt : ziggi_23@o2.pl

Nie polecam wsadzanie skrzyni z 1.3 do 1.0. Przez dłuższe przełożenia auto bedzie sie slabo zbierać. Uzasadnione jest wkładanie skrzyni na odwrót, czyli z 1.0 do 1.3. W tedy podnosi się dynamika przyśpieszania przez krótkie przełożenia. Co do sprzęgła to naturalnie że się rózni. W 1.0 jest mniejsze 160mm, a w 1.3 180mm i co za tym idzie są różne kola zamachowe.