Gość zaxa10 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Witam!!! Mam powazny problem, otóz zauwazyłem, ze w zborniczku wyrównawczym od chłodnicy i całej chłodnicy jest olej zamiast borygo. Prosze o porade, co jest przyczyna tego, co trzeba zrobic i jaki ewentualnie moze byc koszt materiałów i robocizny!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodzió Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 nie chcę Cię martwić w święta ale wydaje mi się na 99 % że zgubiłeś uszczelkę pod głowicą i olej wymieszał Ci się z borygiem z kosztami nic Ci nie pomogę bo nie mam pojęcia jak cenowo stoją części do P12 ale pewnie parę zyli pęknie na usunięcie kłopotu :zly: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gladky Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Przykra sprawa: Na moja wiedzę to może być uszkodzona uszczelka pod głowicą. Jeśli tak to nie możesz jeździć tym samochodem , to spowoduje dalsze uszkodzenia silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zaxa10 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 A nie powinno byc tak, ze jak borygo sie dostaje sie do oleju to powstaje brazowa maź i wtedy to jest uszczelka pod głowica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazii666 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Tak jak kolega wcześniej prawdopodobnie uszczelka głowicy poszła ale najpierw sprawdź miejsca mniej trudne do sprawdzenia bo miałem przypadek że rozebrałem głowice w p12 19 dci nowa uszczelka i lipa nic ne pomogło uszkodzona była chłodniczka filtra oleju. KOSZTA samej uszczelki dobrej nie są wielkie ok 120pln ale robocizna i sprawdzenie głowicy wyjdzie z jakieś 500pln więc warto posprawdzać wszystkie inne opcje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zaxa10 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 A ta chłodniczka filtra oleju gdzie sie znajduje i jak wyglada? Co nalezy zrobic zeby ja sprawdzic, czy jest dobra, czy nie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazii666 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 A ta chłodniczka filtra oleju gdzie sie znajduje i jak wyglada?Co nalezy zrobic zeby ja sprawdzic, czy jest dobra, czy nie! Kolego ja tylko saką sugestie dałem bo nie paniętam jak to wygląda w slniku 2.2dci chłodniczka oleju jest pod filtrem oleju więc łatwo znajdziesz jeżeli masz chłodzone turbo cieczą to tam tez może być rozszczelnienie ogólnie takie rozszczelnienia są ciężkie do wykrycia bo są wewnęczne i ich nie widać z wieszchu więc każdy elemęt sprawdzany trzeba wymątować żeby sprawdzić bo może to być też np blok silnika . Trudno to jednoznasznie określić a że naj częściej pada uszczelka pod głowicą z tąd taka opinia w śród kolegów a i ja cicho myśle że na 80% to będzie uszczelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zaxa10 Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Czy nikt nie mial podobnego problemu? U mnie to sie stało nagle, niektórzy pisza, ze im ubywa olej albo borygo, u mnie wszystko bylo ok i to sie stało nagle.Czy to rzeczywiscie uszczelka pod glowica??? [ Dodano: Czw 27 Mar, 2008 16:08 ] A co powiecie na uszkodzony wymiennik ciepła(podgrzewanie płynu chlodzącego? Kolega w focusie mial to samo co ja i okazalo sie ,ze wymiennik jest walniety!!! Czy w p12 jest cos podobnego i jak to wyglada? [ Dodano: Czw 27 Mar, 2008 16:09 ] A co powiecie na uszkodzony wymiennik ciepła(podgrzewanie płynu chlodzącego? Kolega w focusie mial to samo co ja i okazalo sie ,ze wymiennik jest walniety!!! Czy w p12 jest cos podobnego i jak to wyglada? [ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 21:51 ] Witam!!! Okazało sie, ze mam walnieta chlodniczke oleju, która znajduje sie przy filtrze oleju. Koszt w ASO 2600-zart. Moze ktos posiada cos takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Eryk Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 Witam mialem to samo olej w chlodnicy:/ mechanik mowi na bank glowica strzelila - i glowica zostala wymieniona koszt ponad 1000 zl wyjechalem od mechanika silnik sie rozgrzal i znowu to samo - okazalo sie ze to chlodniczka oleju przy rozgrzanym silniku rysa sie powiekszala i olej szeld do wody. tak wiec zanim zaczniesz grzebac w silniku sprawdz ta chlodniczke - cena wymieany 200 zl chlodniczka uzywana - a i jescze jedno nie ufaj mechanika - a kasy za swoj blad oczywiscie mechanik nie zwrocil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.