Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] przerywanie na niskich obrotach

Gość mapeciontko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mapeciontko

Witam

Ostatnio przegladam forum i takich tematow jest sporo lecz nigdzie nie ma od czego zaczynac pokolej ;)

Posiadam Nissana Sunny N14 1.4 16V GA14DE (wtrysk) '95

Problem:

Problem taki ze auto przerywa na niskich obrotach ale tylko po dodaniu gazu (na luzie tego nie ma) np. jak chce ruszyc i powoli puszczam sprzeglo i chce dodac gazu lub jade na 3 biegu okolo 20km/h i chce przyspieszyc. Zowazylem jeszcze ze dzieje się to tylko wtedy jak jest bardzo wilgotno (deszcz śnieg etc.). Chodzi mi o to od czego zaczac sprawdzanie pokolej i jak to zrobić samemu oraz jakie narzedzia potrzebne do wykonania danej czynności

Moja byle podejrzania:

-Posiadalem spenkane kable WN (jeszcze orginalne) i jak bylo wilgotno to przerywalo wiec myslalem ze to przez nie więc wymienilem ( wymiana na SEIWA) ale problem nie zniknoł tylko się nieco zmniejszyl tzn. nie przerywa na luzie

Wymienione podzespoly:

-Kable WN

-Filtr powietrza

Czekam na fachowe odpowiedzi od czego mam zacząć

Pozdrawiam

Gość mapeciontko

nie wiem kiedy były wymienianne świecebo auto zakupilem w październiku i od tamtego czasu nie wymienialem a przejechane okolo 7 tys a podejrzewam ze byly bardzo dawno wymieniane ;). Ale miało by to jakieś znaczenie jeśli objawy pojawiaja sie tylko jak jest bardzo wilgotno?

Gość mapeciontko

No oczywiscie ze NGK ;) ale wydaje mi sie że wilgoć ma tam bardzo trudny dostęp

- kable zasłaniaja całe gniazdo

- wysoka temperatura

więc wydaje mi sie to mało prawdopodobene ale napewno dzisiaj wymienie ze względu ze wymienilem kable bez świec ;) (finanse nie pozwalały). Ktore świece NGK wybrać (chodzi o symbol)

Pozdrowki boombel ;)

Gość mapeciontko

narazie sproboje wymienić świece i zobaczymy co bedzie jesli nie pomoże to kopułka a jeśli to nie pomoże to gdzie szukać przyczyny? Cewka zapłonowa ?

Gość mapeciontko

cewka moze byc uszkodzona a nie zepsuta ja to biore pod uwage dlatego sie zastanawiam bo mialem przypadek w aucie predzej (golf III) gdzie jak sie nagrzala cewka to nie dawala iskry :/ ale podejzewam gdyby byla to cewka to by zgasl a nie dlawil sie

Pozdrawiam

Wymień świece ,a palec i styki w kopułce spróbuj narazie przeczyścic papierem ściernym :D

Gość mapeciontko

tez pomyślalem ze przeczyszcze i sprawdze szczelność kopułki jutro moze dam znac jakie wyniki jak dalej bedzie wilgotno ;)

pozdrawiam

[ Dodano: Czw 27 Mar, 2008 10:09 ]

witam

wczoraj zakupilem świece i wymienilem (moje stare NGK mialy 1.25 mm przerwy :D) wymienilem na świece DENSO (japońskie) a mialem do wyboru NGK ale niestety produkcji francuzkiej wiec wzielem DENSO.

- Kopułka przeczyszczona razem z palcem ale wydaje mi sie że bedzie wymieniana razem z palcem bo jest juz wyeksploatowana ;)

dziś jak jechalem do pracy to bylo dobrze ale nie jestem pewien czy znikl problem zobaczymy.

Jeśli to nie pomoglo to co zrobić?

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

cześć, tez mam kłopot z obrotami i myślę ze to cewka zapłonowa. Nie jestem biegłym mechanikiem wiec mam pytanko, w którym miejscu znajduje się w Sunny ta cewka? Ma może ktoś zdjęcie. chciałbym zobaczyć czy można te część wymienić samemu.

Dzieki z góry,

pozdrawiam

Albert

• 4 tygodnie później...
Gość mapeciontko

witam

po wymianie świec wszystko gra jak trzeba bylem w niemcvzech i wszystko w nalezytym porzadku a i przeczyszczenie palaca z kopolka ;)

Dzieki za pomoc ;)