Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] nie działa prawe światło drogowe

Gość Arek00

Rekomendowane odpowiedzi

u mojej znajomej nie działa prawe światło drogowe (światło mijania działa). to nie jest wina żarówki bo zmieniłem na nową i jest to samo. tak myślę że to może gdzieś w jakiejś kostce nie styka. czy możecie mi powiedzieć czy jest gdzieś w miarę dostępna kostka od tego światła tak żebym przed wysłaniem znajomej do elektryka mógł sprawdzić czy wystarczy przeczyścić kostkę i zacznie działać?

Na wstępie zaznaczę, że moja znajomość elektryki bliska jest zeru, więc jeśli pomylę nazwy, to proszę o wybaczenie :) jednak, co następuje:

sprawdz bezpiecznik
ja kiedyś miałem to samo, nie namierzyłem bezpiecznika odpowiadającego za jedną stronę, a wyciągałem wszystkie po kolei przy uruchomionym aucie, następnie przekaźniki przeszły tą samą procedurę, i nic..... co zrobiłem, otóż kupiłem zgrzeweczkę browarka, poszedłem do kumpla co się na tym zna, wziął miernik, pooglądał, pomlaskał i mówi, że mam kostkę przy reflektorze źle podpiętą (kostka jest w częściach => uszkodzona, więc było to możliwe) i trzeba zamienić mijscami fazę, czy zero czy cośtam, lub masę i zadziała. Rację miał, zadziałało, a gość nie uwierzył, że przez rok świeciły mi oba światła, a tak właśnie było....... Jest to jeden z powodów, dla którego nie zgłębiam tajników elektryki :D

Kostka jest latwo dostepna żeby ja odpiac i sprawdzic napiecia jeżeli w napieciach by było cos nie tak to pewnie cos na podlaczeniach w kostce

(dokladnie ja obejzyj)

i jak cos to najlepiej kupic nowa kostke (ok.6pln) i mieć z glowy.

P.S.:tonek bezpieczniki sa podzielone przod prawy lewy i tyl prawy lewy osobny na stop i cos tam jeszcze, ale jest osobny topik w dziale Sunny wiec jak chcesz to poszukaj i poczytaj.

Jest to wina włącznika swiateł nalezy go rozmatowac i przeczyscic styki (rozkrecic oslony kolumny kierownicy odkrecic wlacznik, odpiac dwie kostki, wyciagnac wlacznik wszystkie blaszki znajduja sie pod taka plastikowa przezroczysta matowa prostokatna oslona ktora nalezy sciagnac. Nastepnie przeczyscic styki i pobawic sie z podginaniem blaszek, radze podginac nastepnie isc do auta podpiac pod kostki i patrzec czy sa odpowiednie swiatla w razie niepowodzenia do poprawki podginanie), w moim sunny kombi 2.0d tez tak bylo stracilem drogowe i postojowki tez czasem sie nie paliły. Jest to spowodowane tym ze swiatla w sunny nie sa na przekaznikach a wszystko przekazywane jest stale przez wlacznik.

Jest to wina włącznika swiateł nalezy go rozmatowac i przeczyscic styki (rozkrecic oslony kolumny kierownicy odkrecic wlacznik,

Wrcwrc,

Nie pamiętasz na jakiej zasadzie działa odbijanie kierunkowskazów ? Jest w tej samej dźwigni i w ten sam sposób trzeba się tam dostać - u mnie nie działa odbijanie przy skręcie w lewo - zastanawiam się, czy warto się w ogóle bawić w rozkręcanie włącznika (pewnie jakiś plastik pękł).

Jezeli chodzi o odbijanie kierunkow to chyba jednak jakis plastik pekl. Zeby zglebic mechaniz kierunkowskazow to trzeba jeszcze ten prostakatny przezroczysty "pojemniczek" wyciagnac w ktorym sa usytuowane blaszki od swiatel mijania drogowych i postojowych. Jak Twoja usterke naprawic to niestety dokladnie nie wiem. Pozdrawiam!

[ Dodano: Pią 04 Kwi, 2008 22:31 ]

Jezeli chodzi o odbijanie kierunkow to chyba jednak jakis plastik pekl. Zeby zglebic mechaniz kierunkowskazow to trzeba jeszcze ten prostakatny przezroczysty "pojemniczek" wyciagnac w ktorym sa usytuowane blaszki od swiatel mijania drogowych i postojowych. Jak Twoja usterke naprawic to niestety dokladnie nie wiem. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...