Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[k11] Nierówne przyśpieszanie

Gość severyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja Micra K11 od początku jak ją kupiłem (a kupiłem jako 10 letnią), dziwnie nierówno się rozpędza - czuć jak by "drgania". Celowo piszę "drgania" w cudzysłowie, bo nie są to objawy typowe np dla braku paliwa czy tym podobnych historii. Nie są to ostre szarpania - po prostu samochód przyśpiesza, ale czuć bezwładne jego ruchy - widać to też na drążku biegów który drga. Są też szczególne okoliczności, które takiemu zachowaniu sprzyjają: dzieje się to, szczególnie, kiedy jest samochód mocno załadowany oraz kiedy jadę na dość niskich obrotach.

Na co dzień dolegliwości te mi nie przeszkadzają, ale ostatnio wiozłem 3 dorosłe osoby, jechałem pod górkę, więc samochód specjalnie nie dał rady przyśpieszać i na wolnych obrotach nasz poszarpało trochę :)

Co jest przyczyną, czy można to wyeliminować i jakim kosztem ? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

P.S. Micra rok 97, poj. 1.0

Za niskie obroty. Jak masz poniżej 2000 to jest za mało - tak można zwalniać albo jechać z górki, ale nie przyśpieszać i to pod górkę. Przy pełnym obciążeniu pod górkę pewnie lepiej trzymać się co najmniej 3000 obrotów... (czyli za wysoki bieg do prędkości).

debeo napisał:
filtr paliwa wymien. powietrza kiedy zmieniales? ewentualnie zawory do regulacji

Gdzie znajduje się ten filtr paliwa? Szukałem i znalazłem "coś" po prawej stronie od filtra powietrza, ale nie jestem pewien. Jak masz możliwość zrobienia jakiegoś zdjęcia to będę WDZIĘCZNY :)

Michał Sola napisał:
Moja rada: podpiąć pod komputer i zdiagnozować, wszystko wyjdzie.

chyba żartujesz, wiele rzeczy za nic nie wyjdzie na komputerze a w micrze nawet usterki urządzeń objętych kontrolą komputera jak np lubiany przez wszystkich przepływomierz ;) jego usterka rzadko jest na odczycie choć działa źle. Oczywiście nie jestem przeciwnikiem podpinania pod kompa, także polecam, ale często nic nie wychodzi a usterka będzie dalej i trzeba kombinować troszkę ;), pozdro

ABT napisał:
Gdzie znajduje się ten filtr paliwa? Szukałem i znalazłem "coś" po prawej stronie od filtra powietrza, ale nie jestem pewien. Jak masz możliwość zrobienia jakiegoś zdjęcia to będę WDZIĘCZNY :)

http://allegro.pl/item339309202_filtr_pali...mera_100nx.html -> takie cos tak jak piszesz, na prawo od puszki f. powietrza, patrzac od przodu auta oczywiscie :)

debeo napisał:
  ABT napisał:

http://allegro.pl/item339309202_filtr_pali...mera_100nx.html -> takie cos tak jak piszesz, na prawo od puszki f. powietrza, patrzac od przodu auta oczywiscie :)

ktoś mi tu coś przypisuje czego nie powiedziałem ? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...