Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] rozrzad bezobslugowy?

Gość mark
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W motorze 1.5 16V (90KM) jest lanuch rozrzadu i powiedzcie mi prosze jak to z tym lancuchem jest, obsluguje sie go jakos (napina, naciaga?) jak jest z jego wytzrymaloscia? slyszalem od mechanika ze potrafia sprawiac problemu nawet po 60 000 km i ze koszty jego wymiany sa astronomiczne (rzedu 3000 w serwisach ASO) - czy faktycznie??

chodzi mi rzecz jasna o N16

Wymieniałem jakiś miesiąc temu łańcuch.Obroty mi skakały,przy silnym hamowaniu prawie gasł.Jak wyjęli mi stary łańcuch to był dłuższy od nowego o jakieś 0.5 cm.Są tam jakies prowadnice i napinacz ale jak łańcuch jest wyciągnięty to nic nie zrobisz.Teraz auto chodzi jak ta lala zbiera się nie taci obrotów,ciszej chodzi i przede wszystkim nie mogłem uwierzyć pali mniej o litr-chce się jeździć.Skąd jesteś mam dobry i niedrogi-wydaję mi się warsztat jakby co.

• 3 tygodnie później...

Wymiana łańcucha rozrzadu, napinacza, do tego jeszcze olej i filtr to wydatek rzędu 800zł. Oczywiście nie w ASO lecz u mechanika znającego się na sprawie.

• 3 lata później...

mi znajomY wymieniał sam łańcuch przy 120 tys bo mi fafował na obrotach i stary rozciągnął się o tyle co ma jedno ogniwo ale lepiej nie czekajcie tak długo bo wymieniliśmy go w ostaniej chwili teraz mam 150 tys i nic się jak narazie nie dzieje

mam almere n 16 i pewien mechanik wybił mi katalizator ten 2 i zauwazyłem że mi więcej pali a ty bardziej na postoju wskażnik paliwa znacząco opada czy ty jest wina braku kata myśle kupić na allecgro bo widziałem podbny od innego nissan koszt 250 zł co radzicie wole wydać kase i mieć spokuj tylko nie wiem czy to pomoże

Witam, mam 240 tysięcy km i rzeczywiście od jakiegoś czasu mam w/w przygasanie, teraz pytanie czy kupować cały zestaw ?

taki:

http://allegro.pl/rozrzad-napinacz-lancuch-nissan-almera-n16-primera-i1881714932.html

czy

http://allegro.pl/rozrzad-lancuch-nissan-almera-n16-primera-p11-p12-i1903501787.html

Nissan almera 1,5 benzyna 2001 rok

Na zdjeciach sa te same komplety pokazane.Najlepiej zapytac sprzedawce czy towar ze zdjecia jest na sprzedaz czy to tylko zdjecie podgladowe.

Różnica jest taka, że na jednej aukcji sprzedawany jest komplet, a na drugiej tylko łańcuch

Ja w swojej rozrząd wymieniłem na nowy po 215 tys. oznaka - dioda check + falujące obroty na wszystkich biegach spadek mocy. W aso koszt 2,5 tys.

U znajomego mechanika z Piastowa 1,2 tyś

ogólnie wkroczyłem w zakres 220 tyś i od lipca wymieniłem rozrząd zaraz po nim chłodnice klimatyzacji jakiś tydzień temu sprzędło