Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Coś klekocze ale co to nie wiadomo:)

Gość Konstruktor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konstruktor

Witam,

Przy zapaleniu silnika zimnego coś klekocze non stop przy dodaniu gazu zaczyna szybciej klekotać i już nie słychać tego. Jak się silnik nagrzeje jest OK. Co to może tak klekotać??

Silnik 1.8 z 2000r.

Pozdrawiam

Witam,

Przy zapaleniu silnika zimnego coś klekocze non stop przy dodaniu gazu zaczyna szybciej klekotać i już nie słychać tego. Jak się silnik nagrzeje jest OK. Co to może tak klekotać??

Silnik 1.8 z 2000r.

Pozdrawiam

Proponuje sprawdzić luzy zaworowe.Z tego co pamiętam benzyny n16 są na płytkach. :)

Powiedzmy że jest to łańcuch

Myślę, że nie interesują cię odpowiedzi typu 'powiedzmy'. Takich domniemań będziesz tu miał od cholery. Jeśli faktycznie coś w tym motorze hałasuje, to i na zimnym i na gorącym. Tylko cichnie lub zmienia tonację w ramach rozszerzalności materiałów lub gęstości oleju.

Jakaś wstępna lokalizacja - przód, tył silnika, góra, dół. Niech ktoś inny osłucha, żeby było czegoś się złapać. A może po prostu któryś pasek klinowy, albo coś z osprzętu.

Żeby było smiesznie to powiem ci że w moim przypadku klekotała mi chłodnica o tę obudowę plastikową :-) Coś tam wcisnąłem pomiędzy i jest już ok, ale oczywiście u ciebie to pewnie jest coś zupełnie innego.

Pozdrawiam, Yankee

sprawdź osłonę katalizatora pod autem, potelep na zimno wydechem jak zadzwoni - jedź na kanał.

Wentylatory - mogą się obijać o chłodnicę.

Belka trzymająca - a w zasadzie jej poduszka (podłużnej belki silnika) - często się wyrabia - jak mocno telepie zimnym silnikiem - będą dziwne stuki.

Łańcuch - gdyby był luźny - miałbyś na 90 % zaświeconą kontrolkę check (rozjazd synchronizacji czujników).

Gość Konstruktor
Łańcuch - gdyby był luźny - miałbyś na 90 % zaświeconą kontrolkę check

Co do kontrolki to ostatnio mi się zaświeca jeżdże do ASO najpierw "nauczyli" zawór wolnych obrotów aby tzrymał te obroty teraz z nów mówią że przepływomierz do kitu bo tam procenty w kompie sa za małe jest 70% a powinno być między 90-100% ale kolejna sprawa jest że jakieś wartości ujemne pokazuje komputer niewiem dokąłdnie co to jest ale może to być zwiazane z jakimś ciśnieniem powietrza czy cuś.

[ Dodano: Pią 11 Kwi, 2008 17:48 ]

A teraz jeszcze mi gaśnie jak stoje wciskam sprzęgło obroty spadaja i pupa. Zapalam jade wciskam jest ok ale za jakims tam razem znów spadają mysle że to cos z linka bo tak grzebał mechanior.

Co do kontrolki Check to różnie bywa.Przed wymianą łańcucha nie paliła mi się ta kontrolka,a obroty miałem różne i spadały nawet do zera.Przy hamowaniu było najgorzej bo nawet gasł.Po wymianie wszystko wróciło do normy i nareszcie cieszę się z kultury pracy silnika.Mam nadzieję że to w Twoim przypadku nie będzie nic groźnego i szybko poradzisz sobie.

skoro obrotów nie trzym - zbieraj na łańcuch.

Sprawdź, czy nie masz błedu czujnika położenia wału lub wałków rozrządu. - te błędy występują przy bardzo naciągniętym łańcuchu. Przy mniej naciągniętym wcześniej występuje niestabilność obrotów. Klekotanie powinno przypominać dźwięk strego malucha - tam w co drugim łańcuch dzwonił. Przepływka powinna też wywalić błąd jak wartości są za niskie- dodatkowo odczuwalny spadek mocy.

Gość Konstruktor

No pojechałem do mechanika i będą sprawdzac co się dzieje a z tym łańcuchem to mi powiedzał że może to być niestety jest to nietrwałe cały łańcuch wraz z kołami do wymiany ok 2000zł ;);)