Gość serleon Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Mam problem auto przy hamowaniu tuż na końcu skręca kierownice w lewo. Auto też delikatnie ściąga na lewo na prostej drodze, a na koleinach dosłownie pływa. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fer Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Wg mnie może być spowodowane, że w lewym kole klocki lekko dotykają tarczy i przy normalnej jeździe troche lewe przednie koło jest przyhamowywane, a przy hamowaniu jest większa siła na lewym kole i mocniej ono hamuje niż prawe i ściąga na lewo. Być może coś w zawieszeniu, ale radziłbym pierw pojechać na rolki i sprawdzić jak hamuje przód (czy równo hamuje lewe i prawe koło - nie ma różnicy między nimi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Może to być sworzeń wahacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafek Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 A moze tez byc zbyt niskie cisnienie w oponie, wydaje sie niby taie proste a jednak tez myslalem ze cos nie tak z autem a okazalo sie ze jest za malo powietrza-dopompowalem i jak reka odjoł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hoduck Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Może to byś sworzeń wahacza Mialem ten sam problem. Luźny sworzeń dolnego wahacza i także w lewym kole. Po wymianie (sworzeń 60PLN+robocizna) wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 a czy w obu kołach masz takie samo ciśnienie, moja Almera jest bardzo wrażliwa na różnice ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tusiek Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 a ja bym powiedzial ze moze byc to spowodowane zatarciem sie prowadnic:) i trzeba by bylo sprawdzic ich stan... bo moga nie odbijac po przychamowaniu i kloski zostaja docisniete dluzej niz ustawa przewiduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafek Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 a czy w obu kołach masz takie samo ciśnienie, moja Almera jest bardzo wrażliwa na różnice ciśnienia U mnie było tak samo, zanim zacznie sie dlubac w zawiechu lepiej zaczac od podstawowych czynnosci jak cisnienie w ogumienu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruś pan Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Wszyscy macie rację ale może zacznijmy od spraw konstrukcyjnych przy ostrym chamowaniu zawsze mędzie lekko ściągać tak już ma na koleinach pływa można sprawdzić amorki ale nie na trzęsawce bo i tak nie wykaże chyba że leżą oby dwa " mechanik mi to już udowodnił " na trzęsawce trzymają o po wymontowaniu jeden leżał całkowicie a może to przewrażliwienie też swojego czsu to miałem mocny ścisk kierownicy i ciężka lewa ręka wspomaganie jest czułe i reaguje lekkim ściaganiem właśnie w lewo teraz kierownice trzymam na dotyk i problem zginął Pozdrawiam Acha a przede wszystkim to sprawdźmy luzy i sbieżność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość power_bit Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej! Dodam, jedynie że zbieżność i opony mają ogromny wpływ na zachowanie samochodu. Mały przykładzik z własnego doświadczenia: Zmieniałem ostatnio opony z zimowych na letnie a letnie miałem tylko dwie, w garażu znalazłem kolejne dwie o całkiem dobrym bieżniku, niewiadomego pochodzenia leżały tam od kiedy pamiętam, że były one już na stalowych felgach nie potrzebowałem śmigać na stacje wulkanizacyjną (tak mi sie wydawało) oponki zmienione pierwszy wyjazd do sklepu wydawał sie Ok! Kolejnego dnia wyjazd na większe zakupy (50 Km od domu) prędkość 100km/h przód cały skacze, ściąga na lewo jak cholera nie wiedziałem co jest grane!! Wracam do domu zaczęło padać długa prosta jadę jakieś 70km/h i niespotykana kałuża i wielkie szczęście, że na poboczu nie było rowu albo drzew bo mogło być źle! Gdy pojechałem na stacje wulkanizacyjną powiedziano mi, że przyczyną były uszkodzone siatki wewnątrz opony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bart Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 No wiec własnie a nie lepiej zaczac od zbieżności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruś pan Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Serleon napisaliśmy sie wszyscy a nie znamy rezultatu może byś się pochwalił poprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Fakt tez chetnie sie dowiem co bylo przyczyna... :027: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serleon Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam Chyba zmienię mechanika bo ten którego mam mnie wykończy. Jeszcze nie wiem, czasu nie mam a mechanik marudzi, że mu terminy nie pasują. Tylko że naleźć nowego i solidnego nie tak łatwo. Jak tylko ustalę co i jak dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Co za mechanik, jak mu zaplaciles to niech poprawia on pewnie doskonale o tym wie ze musi tylko nie kalkuluje mu sie za darmoche poprawiac jak kazdy zaslania sie terminami!!Poszukaj innego fachowca ktory zna sie na tym!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi