Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Chlapanie olejem z silnika (przedmuchy).

Gość galebio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuje właśnie nissana almery do kupienia (n16). Oglądałem już 2 modele z silnikiem 1,5 z 2001 roku i zaczyna mnie zastanawiać jak to jest przedmuchami w silniku.

Pierwsze autko które oglądałem po odkręceniu korka na podczas gdy ten pracował na luzie spowodowało erupcje "wezewiusza", na tyle mocną że stojący 2 metry z tylu kolega miał ślady na koszulce. I tu się nie zdziwiłem bo auto które wpychał mi handlarz nie chciało nawet na 3cim biegu ciagnąć przy 60km na godzinę (gaz w podłodze a ten nie reagował).

Drugie autko jeździło już normalnie. Ale gdy odkręciłem korek od silnika został on zaraz obryzgany dużą ilością małych kropelek, gęsto tez obsiało okolice wokół wlotu po korku.

Pytanie zatem - czy ten typ tak ma? Wiem że wałki są na górze i mogą chlapać ale np moja corsa po odkręceniu nie wypluje ani kropelki oleju. Nawet gdy wkręcam ją na duże obroty. Widać jak się kręcą wałki ale oleju nie wychlapuje.

Proszę więc znawców i właścicieli o opis jak almerki wyrzucają u nich olej. Malutko a może sieją małym kropelkami wokół wlotu?

Dzięki za pomoc:

/Grzegorz

Ale gdy odkręciłem korek od silnika został on zaraz obryzgany dużą ilością małych kropelek, gęsto tez obsiało okolice wokół wlotu po korku.

Pytanie zatem - czy ten typ tak ma? Wiem że wałki są na górze i mogą chlapać ale np moja corsa po odkręceniu nie wypluje ani kropelki oleju. Nawet gdy wkręcam ją na duże obroty. Widać jak się kręcą wałki ale oleju nie wychlapuje.

/Grzegorz

Ten typ tak ma, jeżeli nie pasuje kupić Corsę i po problemie.

Dzięki, a może jakieś uzasadnienie? Chlapie bo brak osłonek?

Co do Corsy to już mam, teraz szukam almery dlatego pytam, nie znam auta i różne rzeczy wydaja mi się dziwne.

Dzięki za opinie/wyjaśnienia te i dalsze jeśli się pojawią...

/Grzegorz

Zapewne powodem jak sam wcześniej zauważyłeś jest położenie wałków rozrządu. Miałem tak w każdym 16 zaworowym silniku nissana, nigdy nie był to dla mnie problem.

Chlapanie olejem z odkręconego korka wlewu oleju przy uruchomionym silniku to normalny objaw-potwierdzam.

Wysoko położony łańcuch rozrządu rozchlapuje olej.

Dzięki za pomoc.

Teraz będę miał większy dystans do tego :). Co samochód to inna konstrukcja....

Jak samochód nie będzie miał erupcji jak wezewiusz to uznam to za dobry objaw. :)

Po prostu pierwszy nissan którego oglądałem ledwo jeździł, a po odkreceniu korka wszystko bylo jasne (olejowy wulkan). Przy 2gim egzemplarzu który jezdzil bardzo dobrze i olej chlapał (o wiele mniej niż w pierwszym) zaczalem się zastnawiac jak ma być prawidlowo.

Życzcie mi powodzenia w dalszych poszukiwaniach wehikułu :).

/Grzegorz

Życzcie mi powodzenia w dalszych poszukiwaniach wehikułu :).

/Grzegorz

Oczywiście życzymy Ci powodzenia w poszukiwaniach. Co wcale nie będzie takie łatwe, te zadbane i dobrej cenie sprzedają się od ręki, te co stoją miesiącami w ogłoszeniach to najczęściej zdrowo wyeksploatowane egzemplarze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...