Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] wymiana wszystkich czesci zawieszenia

Gość aees

Rekomendowane odpowiedzi

czesc! mam zamiar wymienic wszystkie czesci zawieszenia . gumy, wachacze, amorki,gumy pod silnik itp. czy mozecie mi pomoc i podpowiedziec co i ile tego jest?

poprzedni wlasciciel nie wymienial nic ladnych pare lat, a teraz stuka i puka wszystko.niechce sie bawic w wymiane pojedynczych czesci tylko wszystko za jednym razem!

Jeśli tak gruntownie to:

PRZÓD:

-Wachacze (całe, kompletne, uzbrojone - nie ma sensu wtedy bawić się ze sworzniami i tulejami) po jednym na stronę (przód)

- łączniki stabilizatora - 2 szt. (symetryczne)

- amorki i sprężynki (wymiana nie musi być konieczna - najlepiej najpierw diagnostyka)

- końcówki drążków i drążki (w przypadku luzów na nich)

- łożyska amortyzatora (gdy są wybite amorek nie spełnia swojej roli)

TYŁ:

- tuleje wachacza (wymiana ich jest prostsza niż z przodu więc nie ma sensu pchać się w dodatkowe koszty)

- podobnie jak z przodu kwestia amorków i sprężyn;

- no i elementy łączące drążki reakcyjne...

Chcąc zrobić cały komplet to trochę tego jest i myślę, że zamknięcie się w 1kpln graniczy z cudem :D całe szczęście, że to nie Y10 (kombi) do którego wszystkie części są inne i odpowiednio droższe.

Jeśli chodzi o wymianę tego wszystkiego - to jeśli tylko dysponujesz garażem, odrobiną narzędzi i chęci - to ściągnij sobie książeczkę - sam naprawiam (jest gdzieś na forum) i na mechaniku możesz zaoszczędzić naprawdę spore pieniądze...

Oczywiście po wszystkim niezbędna jest wizyta na ustawieniu pełnej geometrii...

Jak pomogłem - to się cieszę :D

Mnie czesci na caly przod bez amorow i sprezyn kosztowaly 500 potem geometria 80pln, na tyl 250 tez bez amorkow. Przod w Y10 jest taki sam jak w N14. także nie liczac mechanika 1,5kpln musisz sie liczyc.

Witam, ja mam 100nx gti więc nie wiem czy zawieszenie jest identyczne, ale kupiłem poliuretanowe częci zawieszenia z usa za 120$ plus ok 50 $ za wszystkie poduszki silnika. Wysyłka standardowo ok 50 $, ja miałem przesyłane polonezem za 20$ przez osobe, która była w stanach. Wymiana przodu i 2 poduszek pod silnikiem 150 zł. Tyłu jeszczcze nie wymieniałem( brak kasy) Co do wrażeń to komfort jazdy podobny jak na gumach, ale w zakrętach sie nie wychyla jak wcześniej. Może przy okazji wiecie jak wybić stare tuleje sposobem gospodarskim? Myślałem o zakupie dużego imadła i wypchnięciu gum oraz rozpiłowaniu zewnętrznej powłoki starej tulei. Może macie inne pomysły?

link do sklepu gdzie kupowałem:

http://www.energysuspensionparts.com/products.asp?cat=1387

Jak pomogłem - to się cieszę

pomogłes ale jeszcze cie wypytam. :)

konkretnie chcialbym wiedziec jakie amorki,założmy ze chce sunniaka troszke obniżyć około 4-5cm.

wahacze,drążki,łożyska amortyzatora, jakie? są jakieś lepsze i gorsze marki?

i te gumy nieszczęsne ile ich tam jest? wszystkie chce wymienić, te pod silnikiem tez.

Jeśli chodzi o wymianę tego wszystkiego - to jeśli tylko dysponujesz garażem, odrobiną narzędzi i chęci - to ściągnij sobie książeczkę - sam naprawiam (jest gdzieś na forum) i na mechaniku możesz zaoszczędzić naprawdę spore pieniądze...

Tak, dysponuje wszystkimi możliwymi narzędziami do tego przeznaczonych i wszystko zrobię sam. Na tą całą operacje zamierzam wydać do 2000pln

Jeśli chcesz poszaleć z obniżeniem to możesz mieć problem ze zmieszczeniem się w 2 kpln od razu z remontem zawiasu...

No i do obniżania nie służą amorki tylko sprężyny... :D

Ale dla chcącego... tu masz eibacha (opcja raczej nie jest budżetowa :( ):

http://www.eibachshop.com...ath/359_374_375

Jeśli chcesz obniżyć to szukaj może jakiegoś weitec'a or something...

Co do elementów zawieszenia to co kto lubi:

Delphi, Lemforder, Febi - Bilstein

Ogólnie unikaj produkcji firmowanych logiem JC - marna jakość choć muszę przyznać, że tuleje met-gum jakoś nieźle się trzymały.

Pamiętaj - lepiej zapłacić odrobinę drożej i cieszyć się dłużej sprawnym zawiasem niż oszczędzać i po krótkim czasie wydawać pieniądze jeszcze raz i poświęcać czas na wymianę...

Co do ilości i demontażu/montażu to tutaj:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7984

masz książkę z serii "Sam naprawiam" tam masz łądnie wszystko rozrysowane i opisane co, ile, gdzie i czego...

Na Twoim miejscu remont rozpocząłbym od wizyty na jakiejś naprawdę niezłej diagnostyce i ustaleniu co się kwalifikuje do wymiany...

Jakbyś potrzebował jakichś konkretów pt. sprężyny czy amorki do obniżenia to daj znać na PW wtedy coś postaram się dobrać w jakiejś ludzkiej cenie...

ok. załozmy ze wchodze do sklepu i mówie czego chce...czyli

wahacze kompletne przodtył -jakie?(które marki polecasz)

amortyzatory(twarde)-jakie?

drązki,końcówki -jakie?

i łozyska nad amorki, poduchy pod silnik,

coś pominąłem? czy to już wszystko?

a co do sprężyn to sie jeszcze dogadamy..

Napisałem powyżej jakie marki robią dobre wyroby... poprostu bierz co będzie korzystniejsze cenowo w sklepie do którego wejdziesz z:

wachacze - delphi, moog, febi-bilstein

drążki, końcówki - lemforder, febi-bilstein, delphi, moog

łożyska amorków - SKF, febi-bilstein

poduszka silnika - nie wiem - nie wymieniałem jeszcze więc nic nie mogę powiedzieć...

Co do twardszych amorków też Ci nie podpowiem...

Jeśli chodzi o sprężyny to ja nimi nie handluję ale mogę pomóc Ci coś znaleźć w korzystnej cenie.

Ogólnie co do producentów to Ci z w/w są sprawdzeni, działa, jeździ, zastrzeżeń nie mam.

AAA byłbym zapomniał - jakby co to rzeczy typu sworznie itp. śmiało możesz brać również od 555...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...