Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Micra K11 - jaki rodzaj automatycznej skrzyni biegów?

Gość zolwik1974

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zolwik1974

Witam,

jestem posiadaczem Micry K11 z 2001 r., silnik 1.0, automat, sprowadzona z Niemiec. Na forum wyczytałem, że do skrzyń N-CVT i CVT stosuje się różne oleje. W oryginalnej niemieckiej instrukcji obsługi (z lipca 2000r.) piszą o skrzyni CVT, natomiast w polskiej wersji instrukcji do Micry (czerwiec 2000r.) mowa jest o skrzyni N-CVT. Jak mogę ustalić, która skrzynia jest w moim aucie? Nie posiadam niestety książki serwisowej.

Przy okazji, może ktoś wie jak często należy wymieniać olej oraz filtr automatycznej skrzyni biegów?

Pozdrawiam

zolwik1974

Różnie piszą cvt, n-cvt... to jedna i ta sama skrzynia, nieznacznie przekonstruowana w wersji po lifcie...

Olej wymienia się co 45000 km lub co roku (wg książki), nie zaszkodzi też wymiana filtra.

Olej to ATF typu Dexron III.

Sprzęgło jest proszkowe, nie ma to nic wspólnego z olejem w skrzyni :-).

Zresztą użyj szukaczki, jest na forum PDF z ksążką do Micry...

Jak mogę ustalić, która skrzynia jest w moim aucie?

Jak włączasz D, to auto rusza, czy trzeba dodać gazu żeby ruszyło? Jeśli to drugie to N-CVT, czyli ze sprzęgłem proszkowym.

• 1 miesiąc temu...

wyczytałem gdzieś w internecie, że w skrzyniach CVt w ogóle nie wymienia sie oleju, wystarcza na cała zywotnośc silnika, jeśli nie ma wycieków.

To w końcu jak jest z ta wymiana bo ja akurat ma 42 tys przejechane i w serwisie powiedzieli, że koszt takiej wymiany oleju w automacie to ok. 600zł, sporo

czy faktycznie trzeba wymieniać jeśli nie ma ubytków????

Gość johny_fellow
w serwisie powiedzieli, że koszt takiej wymiany oleju w automacie to ok. 600zł, sporo

Coś mi się wydaje, że ostro chcą Cię oskubać :)

czy faktycznie trzeba wymieniać jeśli nie ma ubytków????

Tak trzeba. I to nie tylko w automacie bo w manualnej też.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...