Gość zolwik1974 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam, jestem posiadaczem Micry K11 z 2001 r., silnik 1.0, automat, sprowadzona z Niemiec. Na forum wyczytałem, że do skrzyń N-CVT i CVT stosuje się różne oleje. W oryginalnej niemieckiej instrukcji obsługi (z lipca 2000r.) piszą o skrzyni CVT, natomiast w polskiej wersji instrukcji do Micry (czerwiec 2000r.) mowa jest o skrzyni N-CVT. Jak mogę ustalić, która skrzynia jest w moim aucie? Nie posiadam niestety książki serwisowej. Przy okazji, może ktoś wie jak często należy wymieniać olej oraz filtr automatycznej skrzyni biegów? Pozdrawiam zolwik1974 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eX Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 a w mikrach nie ma sprzegiel proszkowych zamiast oleju ? :059: :zdziw: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi_f Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Różnie piszą cvt, n-cvt... to jedna i ta sama skrzynia, nieznacznie przekonstruowana w wersji po lifcie... Olej wymienia się co 45000 km lub co roku (wg książki), nie zaszkodzi też wymiana filtra. Olej to ATF typu Dexron III. Sprzęgło jest proszkowe, nie ma to nic wspólnego z olejem w skrzyni :-). Zresztą użyj szukaczki, jest na forum PDF z ksążką do Micry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Jak mogę ustalić, która skrzynia jest w moim aucie? Jak włączasz D, to auto rusza, czy trzeba dodać gazu żeby ruszyło? Jeśli to drugie to N-CVT, czyli ze sprzęgłem proszkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość scichy Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 wyczytałem gdzieś w internecie, że w skrzyniach CVt w ogóle nie wymienia sie oleju, wystarcza na cała zywotnośc silnika, jeśli nie ma wycieków. To w końcu jak jest z ta wymiana bo ja akurat ma 42 tys przejechane i w serwisie powiedzieli, że koszt takiej wymiany oleju w automacie to ok. 600zł, sporo czy faktycznie trzeba wymieniać jeśli nie ma ubytków???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 w serwisie powiedzieli, że koszt takiej wymiany oleju w automacie to ok. 600zł, sporo Coś mi się wydaje, że ostro chcą Cię oskubać czy faktycznie trzeba wymieniać jeśli nie ma ubytków???? Tak trzeba. I to nie tylko w automacie bo w manualnej też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość scichy Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 zajrzyj na nastepującą strone jest tam parę informacji o automatach, piszą że w skrzyniach CVT nie wymienia się oleju http://www.gieldasamochodowa.com/article/a...lematy&dat= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.