Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Długa trasa

Gość halski
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Juz całkiem niedługo szykuje mi się dłuższa trasa. W ciągu 4 dni chcę przejechać prawie 2000 kilometrów. W związku z tym chciałem zapytać co powinienem sprawdzić żeby nie denerwować się podczas podróży? Co ze sobą zabrać? Jakieś części?

Juz całkiem niedługo szykuje mi się dłuższa trasa. W ciągu 4 dni chcę przejechać prawie 2000 kilometrów.
Ja jak szykuję się w dłuższą podróż to sprawdzam stan oleju, filtra powietrza (nie zaszkodzi spojrzeć na filtr paliwa ) jak masz gaz i dawno nie wymieniałeś filtra gazu to też tym się zajmij. Posprawdzaj czy masz wszystkie światła i stan gaśnicy i apteczki tak na wypadek gdyby Cię policja złapała. Chyba najważniejszą czynnością jest sprawdzenie chyba całego układu hamulcowego oraz opon.

Standard stan płynów :diabel:

Co trzy miechy robie taki przebieg w jeden tydzień i płyny oraz sprawdzenie zapasu to jedyny rzeczy które robie.

W zależności jaki mam stan licznika pomiędzy wymianami oleju robie tuż przed albo po wyjeździe.

Jakieś części?
Najlepiej cały sklep bo nie wiadomo co może się stać hehe taki głupi żart. (Odpukać w nie malowane żeby nic się nie stało). Ale jak by się coś już stało najlepiej wieź więcej kaski.

Oponki dopiero co wymieniłem więc spoko. Olej miesiąc temu. Filtr powietrza też niedawno. Myślałem czy nie zabrać jakiś żarówek na wymianę? Ale niewiem czy taki komplet ze stacji będzie pasował?

Już zamówiłem u kolegi w sobotę wymiana.

[ Dodano: Wto 06 Maj, 2008 14:59 ]

A tak przy okazji, czy słyszeliście coś na temat, że nie można wwoźić do niemiec paliwa w karnistrze? Chce zabrać ze sobą 10L na wszelki wypadek.

• 1 miesiąc temu...

Jak chcesz się przesadnie przygotowac to powinieneś wyjąć rozrusznik i alternator i sprawdzić stan łożysk/tulei i szczotek

Gość walazzios

a kiedy jedziesz?:)

ja wyjezdzam do NL 22 czerwca moim sunniaczem :)

>>>[edit]

>>>AHA :D i jak sie sprawowal????

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 23:31 ]

a i mam pytanie, ogolnie sciagalo mnie na boki w koleinach i troche na lewo na prostej drodze ale po wymianie opon w koleinach jest OK ale zostalo lekkie sciaganie na boki, nie mam pojecia co to jest - wiele osob pisze ze to gumy stabilizatora, nawet jesli to nie jest tragicznie - ale czy mozna z tym tak jezdzic jesli to jest to? - zostala mi jeszcze zbierznosc ktora jutro zrobie ale mozliwe jest tez ze to od gum stabilizatorow, nie wiem czy wymienie - ogolnie droga do holandii jest bardzo latwa, po przekroczeniu granicy PL-DE jedzie sie bez skrzyzowania ................. wiec...... nie wiem czy na gwalt sie czegos doszukiwac czy ...... na razie zrobilem 1500km od 1 maja po bardzo slabych polskich drogach i wszystko gra, bez zajakniecia......... filtr paliwa nie wiem czy zdaze wymienic ale chyba nie potrzeba skoro sie nie dlawi.......... olej swiece filtr oleju i powietrza juz mam wymienione......... jeszcze pojade do lokalnego mechanicznego na wizje lokalna ale chce sie na maxa zabezpieczyc, hmm troche sie pekam bo najdluzsza moja trasa to lodz- poznan :| ale z drugiej strony wiem ze od granicy to tylko wielogodzinne przyjemne suniecie bez problemu :)

co do kolegi to od razu polece kupno DOBREJ apteczki z certyfikatem TUV bo te polskie " nie dzialaja " w niemczech!!! a i jeszcze trojkat gasnica z certyfikatem oraz kamizelka odblaskowa

tam trzeba sie miec na bacznosci, ostatnio bylem w DE 2 godziny i mialem 2 kontrole