Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Brak jednego wentylatora

wacek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od tygodnia posiadam Almerę 1.5 N16 z 2000 roku sprowadzona z Belgii. Auto spisuje się bez zarzutu, ale ponieważ ma przejechane 145 tyś km. chciałem się parę rzeczy od was dowiedzieć. Będę wdzięczny za wyjaśnienia :)

Niepokoi mnie to, że na chłodnicy brakuje jednego wentylatora jest wyprowadzony kabel, i mocowanie ale nie ma wentylatora, zauważyłem, że podczas jazdy wskaźnik płynu chłodniczego dochodzi do połowy i się zatrzymuje, wygląda na to,że wszystko jest w porządku, ale chce się upewnić.

Wymieniłem płyn chłodniczy, olej silnikowy i filtry powietrza i olejowy, doradźcie co jeszcze powinienem wymienić, ewentualnie przejrzeć w samochodzie.

Dobrze byłoby wymienić olej w skrzyni biegów. Zalecana wymiana to co 60 tys. , ja zrobiłem to po zakupie swojej Almery. Dodatkowo wymień filtr paliwa, koszt niewielki.

Nie wiem jak to jest w N16 ale w N15 2 wentylator jest do klimy wiec jeżeli masz wersję bez klimatyzacji to w kwestii wiatraków jest wszystko ok. CO do wskaźnika temperatury tez dochodzi mi tylko do połowy, przynajmniej od kąd kupiłem nissanika to wyżej jeszcze nie podjechał. Zobaczymy jak to bedzie w lato :D

• 5 miesięcy temu...

Oleju w skrzyni biegów bym nie zmieniał,jeśli jest z biegami wszystko ok.Zobacz też płyn w wspomaganiu kierownicy-ja mniałem już mocno zużyty.Mam nadzieje, że od maja cały czas bez problemów pomyka Almera.Jakie miałeś podczas kupna opony?

Nie wiem jak to jest w N16 ale w N15 2 wentylator jest do klimy wiec jeżeli masz wersję bez klimatyzacji to w kwestii wiatraków jest wszystko ok. CO do wskaźnika temperatury tez dochodzi mi tylko do połowy, przynajmniej od kąd kupiłem nissanika to wyżej jeszcze nie podjechał. Zobaczymy jak to bedzie w lato :D

W N16 1.5 QG po włączeniu klimy uruchamiają się oba wentylatory. U mnie tak jest.

Mi włączył się jeden jak uczyłem laskę jeździć. Co ciekawe wskazówka od temperatury dalej była na połowie. Był to pierwszy raz kiedy wentylator silnika sie odpalił no ale tak to jest jak się jeździ w kółko na 1 biegu (spalenie 9 litrów :P ) Oba pracują tylko przy włączonej klimie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...