Gość lukasz_k Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam kilka miesięcy temu założyłem instalacje gazową Sekwencja Stag 300, na żółtych valtekach i reduktorze zavoli od dnia zamontowania gazu pojawiły się problemy z niskimi obrotami (sprawę załatwiło czyszczenie przepustnicy) no i problem ze spalaniem które sięgało początkowo 14/100 po przycięciu na minimum spadło do ok 10 w trasie przy delikatnej jeździe, tyle ża auto jest zamulone totalnie. dzisiaj byłem na analizie spalin i na niskich obrotach (na luzie) wszystkie wskazania były w normie poza tlenkiem węgla który skakał od 1 do 9 na lpg a na benzynie jeszcze bardziej nawet do 20 dochodził, nie sprawdzili mi "fachowcy" wskazań na wyższych obrotach. sugestia osób ze stacji kontroli to walnięta sonda Lambda, jutro jadę do mechanika tylko w celu sprawdzenia tej sondy, ale mam pytanie czy gazownik mógł coś spaprać i zepsuć sondę? z góry dzięki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 14l LPG? Toż moja N16 1,5 pali w mieście na Stagu i żółtych Valtekach 12 Gazownik raczej sondy nie uszkodził. To niestety element, który może paść w każdej chwili. Diagnostyka na komputerze prawdę ci powie. Jeśli będziesz wymieniał to stanowczo odradzam sondy no name z Allegro. Najlepiej kup dedykowaną NGK (NTK), Denso, Bosch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasz_k Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 dzisiaj na 13 jestem umówiony na diagnozę u mechanika już się nauczyłem że moja Almera lubi japońskie części a nie buble innej maści czy warto się interesować używkami z allegro?? 12 l w mieście przy silniku 1,5 to też duży wynik, spotkałem się z opinią że Stagi + Vaktek to raczej jedne z gorszych i wadliwych podzespołów na rynku, (przynajmniej to opinia jednego z gazowników) czy podpina się pod kompa samą sondę czy cały komputer komputera? miesiąc temu (już były wtedy problemy ze spalaniem) byłem na kompie i nie wykazał żadnych błędów, nie wiem czy muszą konkretnie sonde osobno sprawdzać czy jak to wygląda? [ Dodano: Sob 26 Kwi, 2008 13:38 ] wykres sondy na niskich obrotach na gazie był ciągły na poziomie 0,9 v czyli bogatej mieszance, jak dodawało się gazu to pojawiała się sinusoida bardzo duże skoki od 0 do o,9 na benzynie troche inaczej to wyglądało, na niskich obrotach była jakaś tam sinusoida od 0 do o,9 a na wysokich oobrotach bardzo duże i szybkie zmiany, ale sonda błędu nie wywaliła nie wiem jeszcze czy nie ma na to wpływu fakt iż gazownik ustawił na gazie minimalne dawki żeby spadło spalanie, sam już nie wiem, koszt to 170 + 30 za robote i 40 za podpięcie pod kompa, sonda NGK jade we wtorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Podaj oznaczenia tej NGK zanim kupisz. Ja polecam taką dedykowaną do Almery. Przed wymianą sondy - zrób diagnostykę. Z tego co piszesz masz coś spaprane przy gazie. U mnie sonda oscyluje 0-1V na LPG w każdym zakresie obrotów. Co do spalania w mieście 12l LPG uważam za prawidłowy wynik. Benzyny spala 9-10l. Ciężką mam nogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasz_k Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Krude sonda wymieniona nie pamiętam dokładnych parametrów kosztowała 170 zł zaraz po wymianie pojechałem na dwie stacje diagnostyczne (dwie bo nie chciałem wieżyć że CO było na poziomie 65) mechanik stwierdził że przed wyjazdem z warsztatu sonda pracowała poprawnie a po powrocie na niskich obrotach znowu masakra, diagnoza jest taka że coś zakłuca pracę sondy, niestety szukanie usterki zajmie mu kilka dni a ja w piątek jade do austrii (ponad 2500 km zrobie) jeśli gazownik coś zje..... to go chyba wypatrosze. powiedzcie co konkretnie można zbombać w trakcie montarzu instalacji co by zakłucało sondę. ps. może to mieć wpływ, ale mam odcięty EGR (chyba dobrze to napisałem chodzi o system recyklingu spalin) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serfer Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 nie wiem dokładnie jak w sekwencji się ustawia, ale miałem problemy ze stag 100 sonda mi nie pracowała tak jak powinna, kupiłem używkę- zaczęła pracować ale na benz takie dziury w mocy że poraszka, wymieniłem spowrotem na starą i wziąłem się za regulacje, co się okazało jak zmieniłem symulacje sondy z typowej (chyba ) na auto to sonda jak nowa, zaczęła działać, nie wiem jak teraz ze spalaniem bo jestem jescze w fazie ustawień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawa1 Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 14 L LPG...przy takim silniku??? szok ja mam GTI i mi pali max 10L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.