Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Goodyear Hydragrip

Gość marud

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem do swojego N14 opony Goodyear Hydragrip. Nie wpadłem niestety na to żeby poszukać w necie info o nich i co się okazuje opinie są bardzo złe a chodzi o tzw. ząbkowanie. Ludzie piszą, że po 10-20 tyś. km. użytkowania tych opon chałas staje się nie do zniesienia i jest podobny do dźwięku zużytego łożyska. Z tego co wiem na "ząbkowanie" ma wpływ między innymi stan amortyzatorów, wady zawieszenia itp. Z 90% wypowiedzi internautów wynika, że mają zawieszenia powymieniane a efekt ząbkowania tych opon się pojawia. Czy ktoś z Was posiadał te opony a jeśli tak to czy te opinie są prawdą ? Nie bardzo chce mi się wierzyć, że moje poprzednie "plastikowe" opony Matador były lepiej wykonane niż ta "porażka" Goodyear Hydragrip.

Jeśli zły dział to poproszę o przeniesienie.

pozdrawiam Maciek

wady zawieszenia
Matador były lepiej wykonane niż ta "porażka" Goodyear Hydragrip

To nie tak.

Po prostu z niektórymi zawieszeniami niektóre opony niezbyt dobrze "współpracują" i dochodzi właśnie do ząbkowania.

Niektóre auta są bardziej na to podatne, niektóre mniej.

Niektóre opony - również.

Na razie się nie przejmuj, obserwuj. To że u kogoś ząbkują, nie znaczy, że u Ciebie. A jeśli już - to nie znaczy z automatu, że masz coś popsute w zawieszeniu. :)

Zawiechę mam w porządku wymienione amory na Tokico, sprężynki nowe, tuleje wachaczy powymieniane, układ kierowniczy też. Pytanie czy nie wyrzuciłem kasy w błoto (kupiłem je po 140 PLN za sztukę więc żaden wydatek ale zawsze). Chodzi mi o to czy te opinie są prawdziwe i czy rzeczywiście GoodYear dał ciała. Żona odradzała mi te opony, hehe, chyba kobieca intuicja :)

Temat tych opon przerabiał u siebie mój ojciec w primerze P11.144. Założył je zaraz po zjechaniu oryginalnego komplet - przebieg ok 70 tyś km. Samochód bezwypadkowy, serwisowany, zawieszenie w 100% sprawne. Po przejechaniu 10 tys km na nowych oponach nagle zrobiło sie w samochodzie bardzo głosno i opony ścierały sie nierówno: ząbki po długości i szerokości opony. Zrobił przegląd zawieszenia w ASO Nissana i reklamował. Najpierw wysłał 2 sztuki i załozył w środku lata zimówki. W reklamacji napisał, że to samo dzieje sie z dwoma następnymi. Przedstawicielstwo Goodyear'a odmówiło przyjecia reklamacji. Wiec zrobił baganie zawieszenia w PZMocie i ponownie wysłał 2 sztuki. Wtedy już przyjeto reklamacje oferując nowe komplet opon - musiał pokryć tzw. stopień zużycia opon (20% kwoty). Ale jak człowiek raz jest nie zadowolony to już drogi raz tych samych opon nie kupi. Ponieważ Goodyear i Dunlop to wspólne przedstawicielstwo zamienił na Dunlop SP1 płacąc 20% kwoty. Te oponki juz były super i później kupił kolejny komplet, na których sprzedał primerkę.

• 2 tygodnie później...
Gość adrian4

Sprzedaje opony od 7 lat te goodyear to porażka miałem na nie 40 reklamacji chodzi oto że te opony są z przeznaczeniem na wodę maja technologie vtrade i szerokie lamele coś za coś nie masz co reklamować bo zawsze jest wada zawieszenia :) docieraj je na maxa i je spal :)

A goddyear excellence jak się zachowują - ma ktoś je? Czy efekt ząbkowania też u nich występuje?

Gość adrian4

Napisałem wszystko na temat chydragri proponuje excelence goddyeraaaaaa 74 decybele

[ Dodano: Pią 09 Maj, 2008 21:41 ]

bardzo ciche opony niema na rynku nic bardziej cichego i niema ząbkowania bo to są opony asymetryczne zaklada sie je stronami polecam

adrian4, na takowych właśnie pomykam i jestem bardzo zadowolony tym bardziej, że kupiłem je w dobrej cenie wszystkie 4 szt. Na początku szumiały jak to każda nowa opona ale teraz tak leciutko i przyjemnie szumią :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...