Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Gwałtowny wzrost spalania

Ziutek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Narobiło mi się problemów z almera. W ubiegłym tygodniu wymieniłem olej i wszystkie filtry, miesiąc wcześniej klocki i tarcze, zastąpiłem koła 13 14 i wystąpił mi gwałtowny wzrost spalania.. Do niedawna spalania oscylowało w granicach 8l w mieście a obecnie łyka 12-14. Sprawdziłem dzisiaj sondę lambda i wyszło za pierwszym pomiarem kompletne 0 a po około godzinie pracowała w normalnym przedziale od 0,4 do 1V.

Gdyby okazało się że jest padnięta - może raz działać a raz nie? i jak mocno wzrasta spalanie? Dodam, że silnik pracuje idealnie, przyśpiesza dobrze, wkręca się szybko, żadnych wahań obrotów czy czegokolwiek. Po odpięciu sondy nie zauważyłem różnicy w pracy silnika.

Ma ktoś pomysł co się dzieje?

Witam wszystkich, to mój Ipost:)

Piszesz, że niedawno wymieniałeś olej. Sam to robiłeś, czy ktoś Ci to robił?

Miałem przypadek w "serwisie" olejowym , że podczas wymiany filtra powietrza koleś przez przypadek zostawił szmatę w w/w filtrze - obudowie. Ujechałem parę km i zaczęły się dziać cyrki. Okazało się, że w/w szmatę podciągneło pod przepustnicę i ograniczyła ilość powietrza do spalania.

@radomik

Ale jak miales ta szmatke to chyba silnik nie chodzil rowno?? Czy wszystko bylo niby OK. Pytam bo sam mam podobny problem ze w miscie pali mi 10l przy normalnej jezdzie i na zwyklych papciach. Puki co nie znalazlem rozwiazania tego problemu

Czepiłem się lambdy i okazało się, że na razie działa prawidłowo. Zrobiłem 1000 km w trasie i spalił 6,8l..... Trudno się czepiać. Podejrzewam dwie możliwości - brak styku na sondzie albo po prostu żarłoczność w mieście. Wyjeżdżę zatankowany zbiornik i zobaczymy.

Nom, u mnie też w mieście ciężko go nakarmić. Ostatnie pomiary pokazują ok 9l, z tym, że jeżdzony na krótkich odcinkach. W trasie jest znacznie lepiej ok 6,4l.

Temperatura wg wskaźnika niezależnie od pory roku idealnie na środku skali, płyn w górnym zakresie. Jakby palił 30l to MPK i rower ... Po dokładniejszych pomiarach napiszę co wyszło.

Gość piotrexxl

ja też mam wątpliwości czy ta paliwożerna japoneczka tyle je, czy wariuje wskazówka, czy może mam manie prześladowczą. narazie nie miałem dłuższej trasy niż 100 km więc zrobię test po drodze na zlot. do pełna. 100km. dotankuję i bedę miał odpowiedź. jak mi wyjdzie więcej niż 7,5 l to wtedy mała diagnostyka. co przy takim teście sprawdzić przed wyjazdem w trasę żeby ograniczyć wpływ czynników pobocznych. wiem że ciśnienie w kołach ale co dalej?

Gość mokrii
narazie nie miałem dłuższej trasy niż 100 km więc zrobię test po drodze na zlot. do pełna. 100km. dotankuję i bedę miał odpowiedź.

litrazowanie sie wykonuje w miescie po ktorym sie jezdzi :) tankuje sie na tej samej stacji co zwykle :)

a juz litrazowania po 100km to nie rozumiem :)

wyjezdzij caly bak --zatankuj i przelicz

i tak ze 4 razy :)

wtedy blad pomiaru jest najmniejszy :D

Gość radomik
@radomik

Ale jak miales ta szmatke to chyba silnik nie chodzil rowno?? Czy wszystko bylo niby OK.

Problem pojawił się po lekkim "pogonieniu" autka (nie chodzi tu o N15 2.0D!)

Obroty nieco zaczęły szaleć i miałem wrażenie wpadnięcia pedału przyśpieszenia

brak styku na sondzie albo po prostu żarłoczność w mieście.

No m i na zakorkowanym mieście jakim jest Wrocław wychodzi 9-9,5 l / 100km. Natomiast na trasie idealnie - 6,2 . Takie same wyniki czyli 6,2-6,3 wyszły mi na trasie Wrocław - Kraków oraz Wrocław - Praga. Przeczyszczę jeszcze przepustnicę , może to coś da.