Gość zed Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Witam wszystkich. N16 2001 1,8 benzyna. Przebieg 150 tys. Rok temu założyłem gaz. Przez miesiąc bylo w porządku - płynne przejście z benzyny na gaz. Poźniej już tylko gorzej - szarpania, spadek obrotów, a nawet gaśnięcie silnika. Kilka razy zgasł na skrzyżowaniu. Jeździłem do tych, co zakładali - regulowali, porawiali i nic. I teraz pytanie - czy to normalne, aby silnik tak się zachowywał przy zmianie gaz/benzyna? Czy można to wyregulować? Przecież na początku bylo bez zarzutu? A może to rozrząd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berdysz Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 a jak samochod zachowuje sie na benzynie? tez szarpie? Jak tak to za niedlugo pojawi ci sie falowanie obrotow i gubienie iskry na cewkach. Jak wywali blad na komputerze (moze zniknac po chwili) tzn ze rozrzad jest do zrobienia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marceli Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Hej! Pierwsza sprawa : temat powinien być w dziale LPG a takowy jest na forum. http://www.nissanklub.pl/forum/viewforum.php?f=48 Druga sprawa: może warto podjechać do innych gazowników,byc moze Ci nie trafiają w Twój problem z autkiem.Warto spróbować.Trudno pewnie u obcych zaplacisz za wizyte ale radziłbym tak zrobić. Trzecia sprawa: nie szukaj od razu winy w rozrządzie,wyklucz wszelkie inne(mniej kosztowne) możliwości.Pewnie to wina jakiegoś czujnika,tylko jak to zwykle bywa trudno go wykryć.Poza tym masz tylko 150 kkm wiec mało prawdopodobne coby rozrzad juz odmówił posłuszeństwa. POzdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Glinuś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Miałem podobnie i nie była to wina gazu-wskazania komputera niczego nie wykazały.Żeby dowiedzieć się co się stało musisz podłączyć się do kompa-robiłem to u speca od japończyków.Wyskoczył błąd bodajże 0012 i padło na łańcuch-nie jest najmocniejszą stroną Almerek.Przy przebiegu 75 tys wyciągnięty był kilka mm.Możesz jeszcze spróbować przeczyścić przepływomierz sprayem do gaźników-może pomoże robiłem to sam i obyło się bez problemów oraz błędów.Po wymianie łańcucha nie to auto nie gaśnie nie dusi się nie szarpie obroty nie falują nie odczuwam praktycznie różnicy między pracą silnika na benzynie a gazie.Tak po cichu na autostradzie spróbowałem poszedł 203 km/h a przedtem zaledwie 185.Opisałem tutaj mój przypadek, nie znaczy to że u Ciebie będzie to samo,ale podstawa to podłączenie do kompa pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theant Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Wyskoczył błąd bodajże 0012 i padło na łańcuch-nie jest najmocniejszą stroną Almerek. Ja bym tak nie generalizował... Widze że masz Almerke po FL, a kolega ma przed. W większości przypadków w tych Almerkach łańcuch może przeżyć cały samochód. Zależy to jeszcze od tego jak był traktowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Glinuś Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Podałem tylko mój przypadek ale musisz się zgodzić że bez podłączenia do kompa będzie trudno zdiagnozować i wyeliminować usterkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zed Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Dzięki za zainteresowanie tematem. Otóż na benzynie auto pracuje bez zastrzeżeń. Zero problemów. Jedynie na gazie komputer wyrzuca błąd. Po podłączeniu do komputera wykazuje zbyt ubogą mieszankę a druga sonda ma słabe parametry, więc czeka mnie wymiana i porządny przegląd instalacji. Zobaczymy czy będą jakieś efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.