Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] MICRA 1996-Woda na dywanie mity i legendy

Gość yannet
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Micro_Radek

Zgodnie z powyższymi zdjęciami przeprowadziłem naprawę mojej Micry.

Poszło łatwo, jedynym kłopotem były zaślepki, które zostały wyłamane. Ale silikonem wszystko zalepiłem i mam nadzieję, że nie będzie więcej wody w środku auta.

Dzięki za opis :!: :!: :!:

Gość Gnothi_Seauton

Quaton dobra robota!

Dziś wziąłem się za uszczelnienie bo kapało mi równo i miałem dość wożenia ze sobą miski ^^, dzięki twojemu manualowi nie było większych problemów.

Najciężej było wyciągnąć tę zieloną zaślepkę.

Jutro, przed wyjazdem na zlot będę mył auto, więc zobaczę czy naprawa przyniosła oczekiwany skutek :)

• 3 tygodnie później...

Witam Koledzy i koleżanki,

Dzięki Quanton za opis uszczelniania - zabiorę się za to w najbliższy weekend.

Mam pytanie, czy przeciekanie, czyli woda na wycieraczce po praktycznie każdych opadach (przesiąknięta gąbka za schowkiem po stronie pasażera) może mieć związek z problemami z instalacją elektryczną? Od początku naszej pory deszczowej, czyli tegorocznego lata mam następujące objawy: wstawiam rano naładowany akumulator, odpalam, jadę do pracy (około 20 k), parkuję. Po 9 godzinach wsiadam, przekręcam kluczyk i alarm zaczyna wyć sygnalizując niski poziom naładowania akumulatora - nie odpalam. Udaje mi się to "na kable" od kolegi. Po kilku takich jazdach zostawiam teraz samochód ze zdjętymi klemami z akumulatora. Jak przychodzę to je zakładam i odpalam i jadę... Jak tego nie zrobię to jest różnie. Raz zapalam, raz nie, częściej nie. Zaczęło się to dziać po pierwszych intensywnych opadach w maju. Wcześniej raz czy dwa miałem taką jazdę, ale wystarczyło wyłączyć alarm z kluczyka i odpalał. Ma tkoś jakiś pomysł? Czy może to mieć związek z przemakaniem tej gąbki? może są tam jakieś przewody, które przemakają i jest zwarcie i bateria siada...

Pozdro.

• 2 miesiące temu...
  • 3 lata później...
Gość agnieszaks

A ja ostatnio wziąłem się do roboty i sam spróbowałem uszczelnić Mikrusa.

Kapało mi na wycieraczkę pasażera.

kapie.jpg

Otworzyłem maskę, odkręciłem i zdemontowałem wycieraczki, szarpnąłem z wyczuciem plastikowym podszybiem, żeby obluzować plastikowe nity mocujące, wyjąłem je i zdemontowałem osłonę.

ramie.jpg

Później po wielu trudach wyjąłem ową zieloną zaślepkę i wyczyściłem, odtłuściłem i wysuszyłem dziurę w której tkwiła.

zaslepka.jpg

Tak jak widać powyżej - uszczelka zaślepki była w opłakanym stanie.

Kupiłem silikon dekarski i posmarowałem brzegi otworu.

sil.jpg

Póżniej wcisnąłem wyczyszczoną zaślepkę.

silusz.jpg

Odczekałem pół godziny i założyłem plastikową osłonę podszybia nie zapominając o założeniu plastikowych kołków.

wcisk.jpg

Później jeszcze docisnąłem czarne, plastikowe nity, założyłem wycieraczki i wsjo.

Tej nocy akurat była burza - oberwanie chmury. Rano poszedłem zobaczyć, czy nie trzeba z Mikrusa wylać wody. SUCHUTKI !!!

Moim zdaniem woda przeciekając przez sparciałą uszczelkę przedostawała się po zaślepce do wnętrza i tam kapała wprost do otworu zasysającego dmuchawy powietrza.

WIDOK Z ZEWNĄTRZ

wlot.jpg

WIDOK WEWNĄTRZ

kolnierz.jpg

Później woda spływała na dół i przesiąkała przez gąbkę uszczelniającą komory nawiewu powietrza (pod schowkiem, po lewej stronie od spodu) dlatego przy polewaniu wodą z węża nic nie leciało, bo gąbka najpierw musiała nasiąknąć, a dopiero później zaczęła kapać.

gabka.jpg

Oczywiście nie musi to być jedyna przyczyna zbierania się wody na wycieraczce, ale u mnie pomogło, dlatego dzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. Pozdrawiam!

• 2 lata później...

Mnie też się leje na dywanik pasażera, samochód odstawiłam do mechanika (wybaczcie, nie pochwalę się że rozmontowałam podszybie, bo na 100% nie wejdzie mi na miejsce :-)

napiszę o efektach

Czemu nie, tam wszystko pasuje jak "ulał" :)

Tylko nie daj się skasować za taką pracę nie więcej jak 50zl, choć pewnie skasuje Cię 200.

• 1 miesiąc temu...

Jaka szkoda że zdjęcia z naprawy nie działają :( 

muszę poratować koleżankę bo ma basen po stronie pasażera , ale chociaż trochę jestem ukierunkowany opisem co i gdzie przecieka , tylko że ja wzrokowiec jestem i te zdjęcia dałby mi więcej pewności o czym pisaliście :)