Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] blokowanie pierwszego i drugiego biegu ???

nomyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy miał ktoś już kiedyś taki problem ze swoja p11?

mianowicie zaopserwowałem ze czasem jak cofam na wstecznym biegu póżniej mam problem z wepchnięciem jedynki lub dwójki po uzyciu sporej siły jakoś wchodzą reszta biegów wskakuje normalnie. Po przejechaniu 500m wszystko wraca do normy.

Wie moze ktos jaka jest tego przyczyna ?

pozdrawiam

Czasem zdarza się tak że po naprawie "5 biegu" skrzynia nie jest starannie oczyszczona i "gruz" sobie wpada to tu to tam i przyblokowuję prace skrzyni biegów.

piatego biegu nie naprawialem chyba ze robil to poprzedni wlasciciel

blokady skrzyni autko rzadnej nie posiada

miejmy nadzieje ze to nic powaznego- przypadłość ta zdarza się bardzo rzadko więc idzie wytrzymać :)

• 2 tygodnie później...

Witam . Mam coś podobnego. Czasami jak ruszam i jest już ten moment ze trzeba wrzucić drugi bieg to jest takie uczucie jakby coś trzymało jedynkę i trzeba trochę silniej pociągnąć to wyskakuje albo jeszcze raz wysprzęglać . Nie wiem czy to czasem skrzynia się nie sypie . Mam zamiar wymienić na dniach sprzęgło bo już trochę ciągnie liczę ze po tym zabiegu to ustąpi. :zly:

Gość CichyBart

wsyzstko ok się wydaje. Znajomy miał P11 z '97, miał to samo, ja mam P11 z '98 jest to samo, inny znajomy ma P10 '06 ma to samo, sąsiad "teścia" ma P11 (chyba '98), ma to samo... (chodzi o "blokowanie" dwójki przy redukcji oczywiście... przy ruszaniu czasem tez tak jest)

Pozdr.

Może tulejki w układzie zmiany biegów się powyrabiały już i nie trzyma tak jak powinno. Chodzi mi o te co są w układzie łączącym drążek ze skrzynią.

Czyli marne szanse ze jest to powiązane ze sprzęgłem które i tak muszę wymienić :/ .

Nie jest to często juz przywykłem ale jak go kupiłem i pierwszy raz nie mogłem jedynki wyjąc to miałem niezłe zdziwienie :) . Jak wszyscy twoi znajomi mieli to samo to jak(i czy w ogóle )

to naprawiali ??? :?: :?: :?:

Gość CichyBart

sorki, niedokładnie przeczytałem... zaktualizowałem post - czasem tak jest, ale częściej przy redukcji, niż ruszaniu. Ogólnie mówią, że te samochody mają bardzo krótką jedynkę (dosłownie tylko aby ruszyć) i szybko na drugi bieg - mi to pomaga.

ps: właśnie patrzę przez okno i wygląda tak, jak by śnieg padał... a to chyba jakieś pylenie czegoś tam :)

Pozdr.

No u mnie jest inaczej -cały zakres (od jedynki do dwójki ) przechodzi z ogromnym oporem reszte biegów wskakuje tak jak powinna. Jak rozpędziłem się do piątki po zatrzymaniu już było normalnie. Nie mam zielonego pojęcia co to za cholerstwo? Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł

• 3 tygodnie później...

Witam.

jestem tydzień po wymianie sprzęga i oleju w skrzyni. Nie wiem czy to miało coś wspólnego ale po wymianie problem zniknął :one: Wreszcie mogę się cieszyć bezproblemową jazdą

:D:D:D