x-wilku-x Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Witam! Po zakupie skrzyni do mojego B12, ktora okazala sie niesprawna zdecydowalem sie na naprawe starej. Skrzynka pojechala do Siedlec. Zostały wymienione łożyska oraz wałek (cena 450 zl z transportem). Po całym dniu ciężkiej pracy załozyłem nowa skrzynię i zalałem ją olejem HIPOL 80W90 GL4, czyli zgodnym ze specyfikacją, zresztą w Siedlcach też polecano najzwyklejszy polski olej. Po krótkim czasie zaczęły się problemy z 1, tzn. miała opór przed wrzuceniem i tutaj pomagało ponowne wysprzęglenie lub cofnięcie na 2 i nastepnie na 1. Telefon do Siedlec...i rada "prosze podciagnąc sprzęgło". Tak też zrobiłem, ale wydawało mi się, że to raczej nie o to chodzi, ponieważ w poprzedniej rzekomo sprawnej skrzyni mimo, że 5 nie wchodziła w ogóle, a 4 świszczała to biegi wchodziły bez żadnych przestojów. W międzyczasie podobne problemy tzn "haczenie" pojawiły sie z 3 i 4, ale były to sporadyczne przypadki. W tym momencie wykluczyłem synchronizatory i postanowiłem spróbować z innym olejem. Tym razem kupiłem rzadszy 75W90 gl4 Pannasol od chłopaczka na allegro i wyobraźcie sobie, że wszystkie problemy zniknęły! Biegi wchodzą bez szemrania, delikatnie i za 1 razem. Wiem, że zalałem olej rzadszy niż wcześniej co mogło przyczynić się do poprawy, ale w końcu zalcany olej do sunny to własnie 80w90, wiec powinno byc ok, a jednak nie było, więc osobiscie odradzam olej przekładniowy Hipol. No to sie rozpisałem :-) pozdrawiam wilku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Ja też zalałem 80W90 i są problemy. W zimie olej tak gęstniał i że po wysprzęgleniu na biegu, w czasie jazdy auto gasło. Biegi też bardzo ciężko wchodziły. Po rozgrzaniu wszystkie problemy znikały. Teraz, nadal auto przygasa ale nie gaśnie (cieplej od startu), biegi wchodzą powiedzmy, prawidłowo. Zalałem Shell SPIRAX 80W90 polecany przez kogoś na forum i o zalecanej przez książki specyfikacji. Przed przyszłą zimą zmieniam na 75W90. Myślę, że problem nie leży w marce oleju a w jego parametrach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Akurat co do Olejów do skrzyń to tą oryginalną specyfikacją nie warto się przejmować za bardzo, spokojnie można dać olej wyżej klasy i bardziej nowoczesny, ale tylko o jedną klasyfikację wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eNcoM Opublikowano 16 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2008 Jak idzie o olej przekładniowy to różnie bywa w moim poprzednim samochodzie sam zalałem hipol (niestety nie pamiętam oznaczenia) prawdopodobnie taki jak ty i biegi chodziły ciężej a zimą duużo cieżej za to czytałem że gdy ktoś zalał zbyt rzadkim a zalecany był klasy półsyntetyku to miał przecieki więc do skrzyni najlepiej lac co fabryka przykazała ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xsiu Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 mam od niedawana nissana sunny 1.4 91r i chce wymienic olej, ale nwiiem na jaki sie zdecydowac. Auto ma przejechacne 190 tys i niwiem na jakim oleju jezdzi. Na jaka marke i jakie parametru oleju beda najlepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PMW Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 polecam syntetyk typu dextron do przekładni automatycznych... pełen wyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 ja z kolei polecam syntetyk Valvoline. Zresztą odkąd kupiłem auto to do silnika zalewam Valvoline MaLife syntetyk, a do skrzyni tez wpuściłem Valvoline. Niektórzy mówią, że za drogie są te oleje, ale przekłada się to na jakość, przy wymianie olej nie jest tak czarny jak np. Mobil 1. A w skrzyni odczuwam lekka poprawę, np. w zimie lżej wchodzą bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ronin00 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Witam! Czy do n14 z 94go roku nada sie olej DuraBlend Gear Oil GL-4 75W-90 ?Do słoneczek wogóle leje sie gl3 czy gl4?Ile wejdzie mi do skrzyni oleum?Dzięki i poadrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Do N14 zalecany jest GL-4 80W90 ale na nasze północne warunki lepszy będzie GL-4 75W90 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ronin00 Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Do N14 zalecany jest GL-4 80W90 ale na nasze północne warunki lepszy będzie GL-4 75W90 pzdr A to ,że 75w90 to półsyntetyk i jest rzadszy nie zaowocuje jakimiś przykrymi następstwami (np.wycieki) :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mike_83 Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Nie straszcie mnie nawet z tym hipolem.Jakis miesiac temu zalalem do skrzyni.Na razie chodzi normalnie :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milator Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 Nie tylko HIPOL ma swoje na sumieniu, niedawno bylem prawie szczesliwym posiadaczem mazdy i do wymiany oleju w skrzyni, naprawy mialem typowe, ale w serwisie zajmujacym sie tylko i wylacznie wymiana oleju wymieniono mi olej na MOBIL1, na paczatku bylo SUPER!!! wlasnie na poczatku i owszem tylko po 10.000km okazalo sie ze cos mi w skrzyni przeskakuje, nie swiadom bliskiej smierci wybralem sie na trase 1200km, Nie wrocilem, mechanizm roznicowy przestal istniec, dopiero po scholowaniu i wymianie skrzyni fachowa literatura drobnym drukiem odradzila MOBILA do skrzyni z powodu jakiegos tam dodatku ktory powoli rozpuszczal material zebów. Wniosek Lepiej drozszy olej ale zgodny z zaleceniami producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 fachowa literatura drobnym drukiem odradzila MOBILA do skrzyni z powodu jakiegos tam dodatku ktory powoli rozpuszczal material zebów. to ciekawe...masz coś więcej materiałów na ten temat, z przyjemnością bym sobie poczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milator Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 to ciekawe...masz coś więcej materiałów na ten temat, z przyjemnością bym sobie poczytał konkretnie dotyczylo to skrzyni mazdy , ale moge poszukac jakiejs producenckiej papierkologi od nissana, tylko to troszke zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 konkretnie dotyczylo to skrzyni mazdy , ale moge poszukac jakiejs producenckiej papierkologi od nissana, tylko to troszke zajmie. poczekam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milator Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 nie znalazlem zadnych zastrzezen jezeli chodzi o oleje do nissana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 to ciekawe...masz coś więcej materiałów na ten temat, z przyjemnością bym sobie poczytał konkretnie dotyczylo to skrzyni mazdy , ale moge poszukac jakiejs producenckiej papierkologi od nissana, tylko to troszke zajmie. Moj znajomy po zmianie oleju w skrzyni od Mazdy tez mial problem z wyciekiem (kilka dni po zmianie), ale nie wiem jaki olej zalal i jak sobie z tym poradzil (albo radzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi