Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

problem z pompa wtryskowa

Gość Rycho

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Silnik mojej Navary od dluzszego czasu wydawal dziwne dzwieki: cos jakby tarlo. Spece z ASO stwierdzili, ze zaciera sie pompa wtryskowa. Wymienili ja ale jest to samo, obecnie wymieniaja raz jeszcze. Samochod od dwoch tygodni stoi w serwisie a mechanicy bladza jak dzieci we mgle. Pytanie czy ktos mial taki problem, jakie byly objawy, a moze dzwieki tarcia generowane przez prawa czesc silnika to nie pompa tylko cos zupelnie innego?

dzieki i pozdr

Rycho

• 1 miesiąc temu...

Witam

Wstrzelę się w temat, ale nie jestem pewien czy mnie on ściśle dotyczy.

Mianowicie - zauwazyłem, że moja Navka także wydaje dziwne dźwięki na wolnych obrotach. To było coś pomiędzy ocieraniem, skrzypieniem, a drganiem jakiejś lużnej części. krótko mówiąc: odgłos jak w Fiacie 126 jak był luźny lańcuch rozrządu :!:

Jako że czeka mnie podróż nad Bałtyk udałem się do ASO gdzie pochwalono mnie za przybycie do nich i "uratowaniem" silnika przed katastrofą.

Wstępne oględziny: łańcuch rozrządu stuka - ale nie wiadomo który...bo są dwa.

Zaordynowano rozbiórkę silnika: rozebrali górę, złożyli i stuka...

Jutro tzn. w piątek rozbierają dół silnika łącznie z pompą wtryskową i będą szukać usterki.

Na jakiekolwiek części podano mi że termin oczekiwania jest 2 tygodnie.

A ja w sobotę jadę nad morze.

Jaki wniosek: prosty - POJADę STARYM SAMOCHODEM (szczęśliwie pozostawionym dla małżonki).

Podejrzewam, że zdążę wypocząć i wrócić a Navka nadal będzie w proszku...

Pozdrawiam cierliwych walczących z wiatrakami i systemem sieci Nissan działającym pod hasłem "NIE TRZYMAMY NA STANIE żADNYCH CZęśCI"

Gość Ptasiek

no kolejny dowod na to ze ten samochod to szajs ... ( zaraz mnie zjecie ale prawda w oczy kole i im szybciej sobie zdacie sprawe z tego tym mniej problemow was dopadnie ).

do M_alien ... mam nadzieje ze nie oddales auta na Jasnogorska , bo tam po wymianie pompy rozwalilo mi silnik, mialem takie same objawy, i na paczatku pompa dawala bledne odczyty, potem ja wymienili .. i byc moze by to pomoglo .. gdyby nie te partacze z ASO ktorzy nie wsadzili jej jak powinni, mam zdjecia, pisma, i ekspertyze z serwisu z NORGE, ktory jednoznacznie okreslil winowajce polskiego serwisanta.

ciekawe jaki masz przebieg ?

teraz sprawa toczy sie miedzy dyrekcja PGD a nissanem europa, bo jak by ktos myslal ze to jednosc to jest w duzym bledzie.

pozdro i zycze powodzenia po serwisie.

witam

Ptasiek - oczywiście że oddałem na Jasnogórską.....

I udało się zdefiniować usterkę, która aż o pomstę do nieba wała... mianowicie:

- stuka (a może szeleści) dolny łańcuch rozrządu - ponieważ ...BRAK PLASTIKOWEGO śLIZGU...

Dla niewtajemniczonych dodam, że pomiędzy obracającym się łańcuchem rozrządu a obudową są tzw. ślizgi - plastikowe "ustroństwa" po których idzie sobie łańcuszek. Taka prowadniczka dla niego...

W moim przypadku brak tego ślizgu ujawnił się po 17,5 tys km kiedy wszystko się ułożyło i łańcuszek nabrał luzu...i zaczął stukać.

Jaka reakcja ze strony ASO - 7 dni oczekiwania na części ale licząc od poniedziałku czyli 4 dni po pozostawieniu auta w ASO - części oczywiście idą z Amsterdamu bo w PL nic nie mają!!!

Jaki wniosek - na wakacje pojechałem Skodą Octawią. Zawsze w związku z tym można poszukać pozytywnych skutków - nikt mi nad Bałtykiem Navary nie ukradnie anie nie skusi się na potencjalne precjoza ukryte za przyciemnianymi szybami. No i podróż jest o 50% tańsza bo Skoda pali 6l/100km, a Nawka jedynie 13l. Szczerze mówiąc to przeżyłem pozytywny szok tankując Skodę na full za 250 zł i dotankowując w 2/3 drogi za 150pln.

Ptasiek - a teraz ciekawosta dla Ciebie: - podczas wizyty w ASO coś tam przebąkiwałem że podobne stukanie może wykazywać pompa i co się dowiedziałem. Od około miesiąca pompy w których wykryto usterkę są demontowane i wysyłane do naprawy.

Wcześniej były w całości wymieniane na nowe.

Pozdrawiam i radzę posiadaczom Navar być posiadaczem drugiego samochodu , tak na wszelki wypadek.

Cześć,

Pompy są naprawiane co najmniej od początku maja. Z mojego doswiadczenia wynika, że dopiero się tego uczą, bo w moim samochodzie wymieniali ją dwa razy.

Pozdrawiam,

Rycho

Panowie, to czas przygotować checklistę, bo gwarancja mi się niedługo skończy, więc niech wymienią to co mają wymienić :/

domadm - taka lista co mają wymienić przed upływem gwarancji to byłoby marzenie.

Ja bym się nie rozdrabniał - wpisałybym jedną pozycję - CAłY POJAZD.

A swoją drogą to masz jakiś pomysł jak zmusić ASO do wymiany sugerowanych podzespołów?

Ja przyjechałem z ewidentą usterką, no i naprawiają. Ale nie ma szans żeby wymienili coś co generalnie może się zepsuć ale na razie jest OK.

Najgorsze jest to, że zdarzają się poważne awarie silnika w okolicach przebiegu po ktorym wygasa gwarancja, a wcale nie uśmiecha mi się wykładać kilka/kilkanaście tysięcy za remont auta o przebiegu 100 tys. km bo łańcuch rozrządu rozwalił pół silnika.

Jedynie co mi się ciśnie na myśl to dojeździć Nawką do końca gwarancji i sprzedać do ludzi.

Aha, jeszcze co się dowiedziałem w ASO - w około 10 z 50 serwisowanych Navek spaliło się sprzęgło - statystyka niczego sobie - 20%.

Ale mądreńki Nissan w pewnym momencie się zorientował że sprzęgła są nienajlepsze i ponoć zmienił materiały z których są wykonane - czy to pomogło czy nie, dowiedzą się tylko ci którzy spalą sprzęgło.

Natomiast w przypadku zgłoszenia się do ASO ze spalonym sprzęgłem ponoć procedura jest następująca:

- do pewnego numeru VIN wymieniają bez szemrania, a po którymś numerze VIN wysyłają zapytanie do centrali czy mogą wymienić. Podobno na ogół centrala się zgadza ale są id od tego wyjątki. Wtedy płaci klient albo trza się sądzić i robić ekspertyzy - czyli znowu czlowiek pozostaje bez auta...

Pozdrawiam znad Bałtyku...bez Navki....

Witam. Odnośnie sprzęgła to moje zaczęło się ślizgać po 3 tys. ,w serwisie coś podregulowali i stwierdzili że teraz będzie ok. Zrobiłem 200 km i miałem problem z powrotem do domu ,znowu wizyta w serwisie, ale tym razem wysłali pismo do Wa-wy i przyznali mi wymianę kompletnego sprzęgła razem z pedałem.Tylko pojawił się drobny problem ,wszystko mają tylko tego pedału brak i tak 2 miesiąc męczę się ze skrzynią i serwisem do którego dzwonię raz w tygodniu. Niby działa to na moją korzyść bo będę miał dłużej nowe sprzęgło tylko że wcześniej skończy mi się synchronizator na 3 biegu. Przejechałem 15 tys i lista rzeczy do zrobienia przy wymianie sprzęgła ciągle rośnie. Ale z auta jestem zadowolony i nie zmienię na inny :D

A to wszystko dzięki współpracy nissan-renault

Wszystkie częsci zapożyczone z renaulta to jeden wielki szit który psuje opinie o Nissanach :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...