Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Wyjechałem i stanąłem

Gość tomeek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomeek

Wyjechalem w niedzielę w piękny dzien Nissanem Almera 1999 1,4 l benzyna. Przejechałem spokojnie 5 km. Nagle silnik zaczął gasnąć i zgasł w ciągu kilku-kilkunastu sekund. Odczucie - tak jakby zabrakło paliwa. W tej chwili głowię się bo ni-rusz nie mogę zapalić. Słysze jak rozrusznik pracuje. Ale w dalszym ciągu tak jakby nie podawało paliwa. Po dłuższym czasie zaczęła migać pomarańczowa kontrolka (chyba symbol oznacza pompe) może ktoś miał podobny problem i wie co mogło się stać i ile to mnie będzie kosztować ? Auto nie jest moje...ale ja je zepsułem...

Gość wujek_trzcina

Hmmm.. pomarańczowa kontrolka? A to nie jest przypadkiem lampka MIL (Malfunction Indication Lamp) ? Wstaw fotke albo symbol z netu, aajt?

Gość tomas.ns

prosta diagnosa pompy paliwa po przekreceniu zapłonu słychac jak cos "bzyczy" jak silnik jak słyszysz cos takiego to pompa sprawna chyba ze nie podaje odpowiedniego cisnienia

Gość tomeek

To nie filtr.

Ale jest coś nowego w tej sprawie.

Codziennie próbuję zapalić - może się sam naprawi ? .... I wczoraj silnik zapalił. Popracował 7 sekund, ale jak dodałem gazu to zgasł.

Co do pompy - to na słuch nie dam chyba rady ocenić-brak mi jakiegoś odniesienia słuchowego.

Dzięki za wskazówki, jeszcze trochę poszukam bez pomocy servisu.

PS: Podczas krótkiej pracy sinika żaden wskaźnik mi nie pulsował.W załączeniu kontrolka o której wspominałem-na górze(o ile uda mi się dołączyc zdjęcie...)

A ja obstawiam na KOMPUTER. Zrób diagnostyke kompa. Miałem ten sam problem w hondzie civic. Jesli zapala sie check engine to obstawiam na komputer.

Pozdrawiam :one:

tomeek, jest sporo mozliwosci, z ta pompa wybadaj sluchowo przekrecajac kluczyk na ACC, czyli na pozycje kiedy zapalaja sie kontrolki na szafie.

Jak spod tylnej kanapy uslyszysz na 2-3 sekundy bzyczenie silniczka ktore ustaje, to pompa na 80% odpada. Mozna tez zobaczyc czy leje sie paliwo odkrecajac przewod dochodzacy do filtra. Oczywiscie ma to sens kiedy pracuje pompa paliwa.

Drugi temat to iskra.

Wykrecasz jakas swiece (najlepiej wszyskie 4), kladziesz ja tak by dotykala do masy silnika (chociazby cos metalowego jak przykrywa zaworow).

Jedna osoba kreci rozrusznikiem, a druga patrzy czy na zarniku pojawiaja sie iskry.

Najlepiej trzymac swiece kombinerkami z izolacja, by byl dobry styk i trzymajacego nie popiescilo :D

Zrobic tak z kazda swieca.

Jak paliwo jest i iskra tez, proponuje poszukac mechanika od wtryskow, elektroniki.

Ewentualnie odczytac kody bledow, sposobem umieszczonym na forum lub w dziale Zrob to sam.

To podstawowe porady, ale awarii podzespolow moze byc wiecej.

Wstaw dobrze ta kontrolke, bo ciagle jej nie widac.

Jesli czasem pali, to jeszcze nie tak zle z nia.

Moze pomozemy :)

Dziekuje za wszystkie rady. Wczoraj bylem u mechanika. Najdroższego którego znam, ale zawsze robi mi wszystko w ciągu 1-2 dni i nie wymysla czegobądź. Minusem są ceny jego usług. np Wjazd 50 PLN.

No więc podejrzewał jak większość forumowiczów pompę, ale szybko odkrył że jakies przewody paliwowe są niedrozne. Razem 182PLN. 1 godzina pracy + nowe przewody. :)