Gość Karolmistrz Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Witam.Mam mały problem.Mąż wyjechał a ja muszę kupić opony do Almery i wiem tylko że 14,chciałam razem z felgami i zupełnie nie wiem jaki rozmiar tych felg i opon.Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 86Mateusz Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Na pewno w warsztacie wulkanizacyjnym ci doradza Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Ja mam 185/60R14 185 – szerokość opony w milimetrach, 60 – profil opony oznaczający, że wysokość opony stanowi 60% jej szerokości, R – opona radialna, litera D oznaczałaby oponę diagonalną, 14 – średnica osadzenia, będąca jednocześnie średnicą obręczy, podana w calach Generalnie wystarczyło poszukać, a nawet rozejrzec sie pobieżnie http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6440 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 ja mam 185/65 r14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Belzebub Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Oryginalnie Almery N15 powinny posiadać opony : 175/65 R14 82H , dla silnika 1.6 montowane były 185/65 R14 86H. Stare almery przed faceliftingiem (przed '98) mogą mieć 175/70 R13. Zakładanie innych to ryzyko pogorszenia własności jezdnych auta, większego spalania, zmulenia samochodu -na ogół ludzie zakłądają np. 15" bo lepiej to wygląda -niestety ma to swoje wady, bez względu na to co osoby zakłądające je piszą (w samych superlatywach). Producent dokładnie wyliczył jakie opony będą najlepsze. [ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 12:50 ] Gdyby ktoś chciał wymieniać to "wszyscy" polecają : - KLEBER Dynaher HP2 (cena ok. 137 za szt, specjalnie zaprojektowane na deszcz w 2004, made in UK) - Michelin Energy E3A (super, ale droższe ok. 190zł sztuka) - Firestone TZ200 (bardzo dobre, tanie, troszkę szybsze zużycie-ale bez przesady, porównywane z Kleberami) - Nokian (bardzo dobre, drogie) - Uniroyal Rallye 550 lub 680 (w miarę tanie, bardzo dobre, szybkie zużycie niestety) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.