Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Auto myszkuje + nierównomiernie zdarte opony

bodek_n14

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Sunniacz strasznie myszkuje na koleinach i nierównościach. Jadąc ~130-160km/h trzeba naprawdę mocno trzymać kierownicę. Przednie opony wycierają się nierównomiernie (wewnętrzna strona prawie nie ma bieżnika, zewnętrzna całkiem sporo). Przy hamowaniu lub mocnym ruszaniu na koleinach to już w ogóle tragedia. Rwie go na grzbiet koleiny straszliwie. Opony 185/60/14 więc nie jakieś walce.

Jazda Toyota matki to bajka w porównaniu do Nissana. Koleiny czy nierówności hamowanie czy przyspieszanie, auto jedzie prosto.

Co może być tego przyczyną. Wymienione łączniki stabilizatora, wymieniony sworzeń wahacza, zero luzów z przodu (sprawdzane na szarpakach), USTAWIONA ZBIEŻNOŚĆ :!:

Jedyne co przychodzi mi do głowy to zbyt miękkie czytaj stare (ale bez luzu) gumy na wahaczach. Wahaczy nie wymieniałem bo tuleje nie miały luzu.

Co wy na to?

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 17:41 ]

Dodam jeszcze, że amory przód 80% sprawności. Zawieszenie lekko utwardzone.

Gość lukas.nis

Zbieżność to jeszcze nie wszystko,najlepiej jest zrobić całą geometrię zawieszenia.Przy geometrii możesz sprawdzić dosłownie wszystko tj.:pochylenie kół,wyprzedzenie sworznia i jeszcze kilka rzeczy.

Przednie opony wycierają się nierównomiernie (wewnętrzna strona prawie nie ma bieżnika, zewnętrzna całkiem sporo

Stawiam właśnie na złe pochylenie kół,które w N14 jest nieregulowane ;) teoretycznie...Ale spokojnie można temu zaradzić :)

Jak byś miał wydruk ze zbieżności,to byśmy popatrzyli na niego

Pozdro

No wydruku nie mam. Koła są trochę pochylone bo kładłem przód ale myślę, że nie w tym rzecz. Wiele Sunny jeździ na niskim zawiasie a co za tym idzie lekkim negatywie i nikt sie nie uskarża na myszkowanie. Wątpię też, żeby każdy z tych Sunnych miał np. fasolki na amorach.

Jak byś mi wytłumaczył jaki wpływ negatyw ma na myszkowanie to może zmienię zdanie (bez urazy oczywiscie :) )

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 18:33 ]

tak na chłopski rozum i jak sobie to rozrysowałem na kartce to negatyw mógł by mi pomóc na koleinach (opona przylegała by większą powierzchnią do zbocza koleiny)

Gość lukas.nis

Negatyw w pewnym stopniu poprawia własności jezdne ale pod warunkiem,że pochylenia kół osi przedniej są na podobnym poziomie,to samo tyczy się osi tylnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...