Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Jak poprawic osiagi w Nissanie Micra 1.5D 98' ?

Gość rey1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem szczesliwym posiadaczem owego malego autka, ktore sprowadzone zostalo z Francji. Wszystko gra, autko malo pali, wszedzie sie nim wjedzie i brakiem komfortu tez nie grzeszy. Boli mnie tylko jedna kwestia... Gdy dochodzi do wyprzedzania na dluzszej trasie caly zalewam sie potem, a jazda staje sie stresujaca. Dzieje sie tak na skutek braku jakiejkolwiek reakcji silnika na depniecie w pedal gazu :) Oczywiscie zdaje sobie swietnie sprawe z faktu, ze ten samochodzik z takim silnikiem sluzy jedynie do zgrabnego poruszania sie w odrebie miast, ale ja zmuszony jestem czesto do pokonywania dluzszych dystansow, a tego samochodu po prostu zmienic nie zmienie.

Czy jest jakis sprawdzony i solidny sposob na poprawe osiagow ow Micrusi? Jezeli tak, to ile musze ewentualnie wydac? Zalezy mi przede wszystkim na wiekszym maksymalnym momencie obrotowym i oczywiscie jak najbardziej jego plaskiej charakterystyce w calym, dostepnym zakresie obrotow. Jakie sa koszta zalozenia turbiny i czy jest to skomplikowane (co do intercoolera to myslalem nad umieszczeniem go pod maska na wzor subaru, czyli umiejscowic plasko nad silnikiem i dolot skonstruowac na masce)?

Chcialbym jednak uniknac zbednych modyfikacji konstrukcyjnych i w miare mozliwosci wykorzystac maksymalnie obszar regulacji odpowiednich podzespolow. Prosze o pomoc

Tam siedzi wolno ssący diesel pełgot-citroen więc pole manewru jest raczej nie wielkie

ale poszukaj na ich forach bo tu ten silnik jest raczej mało znany

• 3 tygodnie później...

zawsze możesz pokusić się o dołożenie turbo ale to ciężka i kosztowna zabawa będzie,chyba zę był 1.5 td seryjny,to łatwiej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...