Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Problem z głośnikami !! Pomóżcie !!

Gość rumchela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rumchela

Witam wszystkich!

Od niedawna jestem nowym właścicielem Nissanka Almery n16, rok 2000, 2.2Diesel, wersja comfort ;)

No i mam problem, którego rozwiązania nie znalazłam na forum, dlatego tez zakładam nowy post.

Chodzi o to, że w wyposażeniu autka jest fabryczne radio i zmieniarka CD, głośniki zaś zamontowane są fabryczne...

Chciałam zamienić głośniki bo wydawało mi sie że ten od kierowcy pierdzi czy coś tam, pewnie już swoje przeszedł, dlatego postanowiłam włożyć nowe głośniki - Phonocary no i po włożeniu głośnika od kierowcy wbiłam sie lekko mówiąc w szok- okazało się ze te phonocary grają ciszej od tych fabrycznych głośników... nie rozumiem tego? czy radio nie daje rady tym głośnikom czy o co chodzi? jak włożyłam ten jeden głośnik to prawie nie było go słychać... cicho chodził.... ten fabryczny nie wymontowany od strony pasażera wręcz go zagłuszał - w czym jest problem ?? w poprzednim aucie głośniki grały elegancko, więc rozwalone nie są....

Nie rozumiem w czym jest problem? może gdzieś coś nie styka? nie mam pojęcia- nie znam się, bo to chyba niemożliwe żeby radio było za słabe na te głośniki ????

Ale nie wydaje mi się bo gdy rozkręciłam drzwi to zobaczyłam że drzwi są wygłuszone, tak więc poprzedni właściciel na pewno nie jeździł na tych głośnikach... bo chyba nie wygłuszał drzwi pod te głośniki fabryczne.... ??

W czym jest problem?

Aaaa no i jeszcze teraz sie dzieje coś takiego , że ten głośnik od kierowcy jak się jedzie gra na tych fabrycznych cicho bardzo, muszę zmieniać w ustawieniach radia na L3 (a powinno być przecież "L-R"), żeby wyrównać dźwięk;/ ale ze 2 razy już mi sie zdarzyło, że nagle w czasie jazdy ten lewy głośnik od kierowcy sie nagle podgłosnil <hmmm> a później znowu to samo- cicho....

nie mam pojęcia co sie dzieje..

pomóżcie proszę......

pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady !!

Dziwna sprawa w szczególnosci ze sam się pogłośnił a potem znowu zdech

zobacz czy cos da odwrotne podłączenie kabelków na głośniku

moze głosnik ma 8 omów a powinien 4

sprawdz dokładnie czy nie robi sie gdzies zwarcie

jesli wszystko jest podłaczone jak powinno moze głosnik uszkodzony

nie przychodzi mi juz nic innego do głowy

moze ktos jeszcze coś wymyśli

pzdr

Gość rumchela

a wiec tak sprawdziłam na allegro w specyfikacji głośników odnośnie tych omów.. jest napisane 4 omy...;/

w razie co podaje link do identycznych głośników które posiadam (od tego typa kupiłam)

http://allegro.pl/item359992520_phonocar_y...eetery_mdf.html

To niemożliwe chyba żeby radio nie wytrzymywało tych głośników co??

To by było bezsensu..;/

zamien glosniki. jesli nie pomoze, sprawdz czy nie ma zwarcia do masy. wtedy jedna polowa koncowki by pracowala i bylaby polowa mocy. jesli nic nie znajdziesz pozostaje oddac radio do serwisu.

Jeśli nadal nie dziala prawidłowo sprobuj podłączyć głosnik do innego sprzetu grającego np do wiezy domowej a potem podłącz ten samochodowy i zobacz czy tez jest taka róznica jesli tak to wiadomo głośnik coś niedomaga

Gość rumchela

ok dziękuję za wszelkie porady- posprawdzam po niedzieli co i jak i dam znać.!

A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ??? :|

Piszczcie- to od razu za 1 razem wszystko posprawdzam :P

pzdr

[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 22:16 ]

a więc mam nowego niusa o swoich dziwnych głośnikach.. i tak..

jak już pisałam lewy głośnik gra ciszej od prawego i żeby było po równo muszę ustawić na "L-4" bądź "L-3"..

i dzisiaj zauważyłam, że ten lewy głośnik gra ciszej tylko i wyłącznie na płytach (jakichkolwiek), zaś jak już przełączę na radio to muszę ustawiać na "L-R" gdyż wtedy o dziwo lewy głosik mi zagłusza prawy...;/ jednym słowem wszystko jest ok....

nic już z tego nie rozumiem;/

pomóżcie :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...